Tenuta dell' Ornellaia, som betyr eiendommen med mange eiketrær, er en av flere såkalte super-toscanere som ble lansert på 1970- og 1980-tallet. Begrepet henspiller på at produsentene gikk bort fra vanlig lagring eller vanlig drueblend i Toscana. Noen ofret også de stedfaste, lokale italienske druene, og satset utelukkende på franske druer - gjerne i Bordeaux-blanding. I starten var disse vinene klassifisert som «bordvin», men på bakgrunn av pris og kvalitet, ble de raskt døpt til super-toscanere.

Ornellaia ble etablert av Lodovico Antinori i 1981. Senere kom Mondavi og Frescobaldi inn på eiersiden, senere også investeringsselskaper, men fra 2005 har den vært 100 prosent eid av kun Frescobaldi. Beliggenhet er i Bolgheri, mot kysten mellom Livorno og øya Elba. Eiendommen består av 97 hektar med vinmarker, inndelt i 50 forskjellige parseller beplantet med fire druetyper; merlot (38 hektar), cabernet sauvignon (37), cabernet franc (12) og petit verdot (10). Alle de 50 parsellene vinifiseres for seg, så hvordan Ornellaia skal smake avgjøres av tyske Heinz når han setter sammen blenden i kjelleren.

–Det er som et puslespill. Vinmarkene som ligger rundt Ornellaia (41 hektar) er helt forskjellig fra de vi har i Bellaria (56 hektar). Ulikt jordsmonn, ulik solstråling, ulik fortetning av planter. Til sammen blir det tusenvis av variabler som skal settes, sier Heinz.

Han får skryt for sitt arbeid av eksportdirektør Giovanni Mazzoni som nylig var i Norge og presenterte de nyeste årgangene av de tre vinene som lages ved Tenuta dell'Ornellaia: Le Volte 2010, Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2009 og flaggskipet selv, Ornellaia 2008.

Mazzoni poengterer at det ikke er uten grunn at Ornellaia lages med klassisk Bordeaux-blend.

–Vi har tilnærmet samme jordsmonn. Men klimaet er naturligvis helt annerledes. Derfor er Ornellaia drikkemulig i langt yngre utgave enn en klassisk Bordeaux-vin, kanskje allerede etter 3-5 år. Men i likhet med en god Bordeaux kan også Ornellaia lagres lenge, den vil vare i minst 35 år, mener Mazzoni.

Første årgang av Ornellaia kom i 1985. Og gjennom hele tiden med forskjellige eiere har Ornellaia vært selvstendig på den måten at hele syklusen skjer ved eiendommen, uavhengig av de andre vinhusene til eierne. Da andrevinen Le Serre Nuove dell'Ornellaia ble lansert i 1997, ble volumet på Ornellaia tatt ned fra 190 000 til 150 000 flasker. Da ble det bestemt at det aldri skal lages mer enn maks 150 000 flasker. I noen vanskelige årganger er det blitt mindre volum også.

–150 000 flasker lages bare i år hvor alt har vært perfekt. I den vanskelige høsten 2002 reduserte vi til 110 000 flasker. Det året innførte vi også et andre sorteringsbord, hvor hver eneste drue blir vurdert. Det kostet oss 40-50 ekstra arbeidere, men førte til at vi også det året, ifølge anmelderne, klarte å levere en fenomenal årgang, sier Mazzoni.

Ornellaia eksporteres nå til 90 land, men fortsatt er hjemmemarkedet størst (ca 27 prosent). Til Norge kommer det rundt 3500 flasker av hver årgang.

Tyske Alexander Heinz er øverste vinansvarlig for en av Italias mest berømte viner, super-toskaneren Ornellaia.
Parti fra hovedinngangen til Tenuta dell'Ornellaia i Bolgheri i Toscana.
Ettertraktet vin: En kasse med tre flasker Ornellaia vil koste deg nærmere 2500 kroner.
Buktende toscansk landskap med vinranker så langt øyet ser. Her fra en av vinmarkene ved eiendommen Tenuta dell'Ornellaia.
Før druene går til pressing finsiktes de av kontrollører. I 2002 innførte Ornellaia et andre sorteringsbord, der hver eneste drue blir vurdert på kvalitet.
Før druene går til pressing finsiktes de av kontrollører. I 2002 innførte Ornellaia et andre sorteringsbord, der hver eneste drue blir vurdert på kvalitet.
Det er et imponerende anlegg som møter besøkende til Tenuta dell'Ornellaia i Toscana.
Første- og andrevin ved Tenuta dell'Ornallaia: Ornellaia og Le Serre Nuove dell'Ornellaia.