Han ante muligens at han med tiden kom til å havne på sokkel, Don José Fernando de Abascal y Sousa. Men at vinelskere verden over skulle bruke hans tittel når de 200 år senere ville ha en spansk vin i glasset, det hadde nok ikke visekongen av Peru i årene 1806 til 1816 forutsett. Men det var hans innsats der som førte til at han ble æret med tittelen Marqués de la Concordia. Statuen står i dag på godt synlig plass like utenfor lagringskjelleren på Hacienda Zorita, ett av fem spanske femstjerners vinhotell som kombinerer opplevelser innen vin, mat, historie og kultur. Haciendas de España er fellesbetegnelsen.

Vinfirmaet Marqués de la Concordia er dessuten inkludert i den store vingrupperingen Family of Wines, som også omfatter de kjente vinhusene Marqués de Griñon, Berberana, Marqués de Monistrol og Lagunilla. Utgangspunktet for Concordia-vinene er Rioja, men omfatter også viner fra Rueda og Ribera del Duero. Uttalt mål er å forene såkalt gammel og ny verden innen vin. Mer konkret betyr det nok å presentere moderne laget viner fra tradisjonsrike regioner med lang historie og gamle vinstokker. «Det ekstreme Rioja» er et uttrykk som folkene bak Concordia-vinene har likt å markedsføre. Noen av vinene de har lansert passer godt til den beskrivelsen.

Toppvinene er utvilsomt Hacienda de Susar fra Rioja og Hacienda Zorita Magister fra Arribes del Duero. Fellesnevneren for de to er en drueblanding som kombinerer den spanske nasjonaldruen tempranillo med franske druer - for Susar gjelder det like deler (17%) av syrah, merlot og cabernet sauvignon, mens Magister har 35% syrah og 15% merlot. Volumet er ekstremt lite, av Susar 2007 ble det laget 26 670 flasker, mens Magister kun kommer i et antall av 9000 flasker hvert år. Kompleksitet og eleganse er stikkord som kan brukes om begge.

Siden 2004 har Marqués de la Concordia-viner hentet hjem 136 utmerkelser på internasjonale vinmesser og -smakinger. Det blir lagt merke til når et spansk vinfirma kommer med en vin som har pushet grensene for hva myndighetene vil tillate av omgåelser av vinlovene. Hacienda de Susar ble i 1995 den første eiendommen som fikk tillatelse til å plante både den lokale tempranillo-druen og tre franske druer i en og samme vinmark - og dessuten lage Rioja-vin derfra. Blant ekspertkonsulentene som ble hentet inn underveis var franske Michel Roland, en av verdens mest anerkjente vinskapere. Første Susar-årgang ble lansert i 2002 (1999-årgangen), og to år senere ble vinen honorert med 92 poeng av Robert Parker for 2001-årgangen. Et nytt Rioja-ikon innen vin var skapt.

Men det er ikke bare de kostbare prestisjevinene fra Marqués de Concordia som henter hjem heder og ære. Også viner som i Norge selges for under 100-lappen har utmerket seg i internasjonale smakinger. Marqués de Concordia lager viner både for folk flest og for vinsnobbene...

Haciendas de España omfatter flere stjernehoteller hvor det også lages vin. Jaime Boville er direktør ved Hacienda Zorita hvor statuen av Marques de Concordia står.
Haciendas de España omfatter flere stjernehoteller hvor det også lages vin. Jaime Boville er direktør ved Hacienda Zorita hvor statuen av Marques de Concordia står.