Det er ikke bare torsk og annen hvitfisk som smaker best i vintermånedene. Også skjell og skalldyr er på topp nå når vannet er på sitt kaldeste. Norske blåskjell er utvilsomt i verdenstoppen. Da fortjener de også den beste vinen. En god match er vin fra Muscadet-regionen i Loire.

Melon de bourgogne

Muscadet-viner har hatt varierende standing opp gjennom årene. Dette fordi råstoffet som brukes, druen melon de bourgogne, i utgangspunktet er nøytral og ganske kjedelig. Opphavet skal være hollandske handelsmenn, som fikk plantet den i Loire for å ha en nøytral hvitvin som man kunne destillere til brandewijn.

Men nye teknikker innen vinproduksjon, sterkere fokus på jordsmonn og beliggenhet, samt hyppigere bruk av lagring sur lie (på døde gjærceller), har ført til en rikere stil, med mer frukt, syre og tekstur. I gode utgaver kan man sammenligne en vellykket muscadet med en bra burgunder.

Perfekt til sjømat

Dagens muscadet-viner er gjennomgående svært tørre og innehar en bra syre, som gir en sylskarp friskhet. I kombinasjon med et svakt gjærpreg og en aning sjø og mineraler, får man en perfekt vin til sjømat. En vin som slipper frem det beste fra råvarene på tallerkenen, uten å gjøre et for alvorlig forsøk på å dominere. Alt i alt får derfor østers, blåskjell, hummer, sjøkreps og reker et utmerket vinfølge med en muscadet.

Muscadet-regionen vest i Loire, med Nantes som den mest kjente, store byen i nærheten, består av fire appelasjoner: Muscadet, Sèvre et Maine, Coteaux de la Loire og Côtes de Grandlieu. Mest interessante er vinene laget i Muscadet-Sèvre et Maine. Vinene herfra er de som best tar vare på fordelene ved et maritimt, atlanterhavsk klima og et variert jordsmonn bestående av leire, sand, grus, skifer, gneis, granitt og vulkansk stein. De beste utgavene gir en lett kremete munnfull som perfekt balanserer sjømaten.

Tre eiendommer

En kvalitetsprodusent med flere interessante muscadet-viner på markedet i Norge er Véronique Günther-Chéreau, som bestyrer eiendommene Château du Coing de Saint Fiacre, Château de la Gravelle og Grand Fief de la Cormeraie. Vinen fra sistnevnte er en stødig selger i basisutvalget på Polet.

Veronique er annengenerasjons vinprodusent, og har laget vin siden 1990. På eiendommen Château du Coing de Saint Fiacre har hun noen av de eldste vinmarkene i området, enkelte av dem har eksistert helt siden romertiden. Hennes beste viner har en intensitet, struktur, kompleksitet og karakter som gjør at de glatt lagrer i ti år, i spesielt gode årganger opp mot tyve år. Da snakker man også om mat mot rike fiskeretter, lyst kjøtt og modne oster.

Økologisk tankegang

En annen muscadet-produsent med spennende viner er Domaine Herbauges, som tilhører Château der la Sénaigerie, et ledende vinhus i Muscadet-Côtes de Grandlieu. Eiendommen er fra 1864, og gjennom fire generasjoner har Choblet-familien bygget opp et solid renommé gjennom stort fokus på terroirbegrepet. Dagens eier, Jérôme Choblet lager vinene sine etter heløkologiske prinsipper. Hans far Luc Choblet startet overgangen til det allerede i 1980.

I verdenstoppen: Norske skalldyr og skjell er nå på topp. Verdens beste blåskjell fortjener også gode viner til, som Muscadet fra Loire, her representert ved viner fra Veronique Günther-Chéreau og Domaine Herbauges.