Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Den spanske nordmannen

Den spanske nordmannen

Jan Pettersen lager Spanias mest ettertraktede sherry og brandy. Han er mer kjent der nede enn i Norge.
Leses nå:

Masi-eieren til VinPuls

Vårsesongens aller siste VinPuls-kveld blir med Raffaele Boscaini, syvende generasjon ved Italias kanskje mest kjente vinhus – Masi.

VinPuls til Tyskland

I september er det klart for en ny vintur for VinPuls-medlemmene igjen. Denne gang går turen til Tyskland.

Selger Spania med kreativitet

Fire vinskapere, to designere og en sommelier. Det var det som skulle til for å lage blest om «nye» Spania innen vin.

Ekte Rufina fra Selvapiana

Visste du at Chianti, i tillegg til to DOCGer, består av syv underområder, og at en av de beste chianti-vinene du kan smake lages av Selvapiana i Chianti Rufina?

Credo-kokk i skuddet

Soussjef Frederic Klev ved Credo Restaurant & Bistro er blant tre norske kandidater til finaleplass i Linie Awards i Stockholm 10.juni.

VinPuls-kveld med Calle Fegth

Tirsdag 19.mai inviterer vi til VinPuls-kveld med «vår egen» Calle Fegth, Credo-gründeren som er blitt en av Norges fremste vinskapere.

Sterke nyheter fra Austmann

11 nye sterkøl blant mainyhetene. Syv av dem er norske, deriblant to fra Austmann i Trondheim.

Har laget Grunnlovsakevitt

Brennevinsprodusenten Arcus har laget en egen Grunnlovsakevitt. Destillatør Halvor Heuch er mannen bak nyheten.

Sprudlende mainyheter

Masse god champagne og friske roséviner til tross, det er likevel en råbillig portugisisk hvitvin som garantert vil vekke mest oppmerksomhet blant mainyhetene på Vinmonopolet.

Best av de beste

Nordmenn simpelthen elsker å drikke tyske rieslingviner. Men hvilken er den beste på markedet?

(Foto: ULF DALHEIM)

Foto: ULF DALHEIM

Pettersen i Norge
Sherryer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Fino, varenr. 42245, kr. 154,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 5: Fernando de Castilla Premium Cream Sherry, varenr. 53994, kr. 159,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Oloroso, varenr. 42901, kr. 269,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Amontillado, varenr. 42902, kr. 279,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez, varenr. 42900, kr. 289,00 i bestillingslisten. Brandyer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Solera Reserva Brandy, varenr. 42600, kr. 279,90 i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Gran Reserva Brandy, varenr. 45306, kr. 489,00 i bestillingslisten.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Han snakker spansk som en innfødt og har bodd lengre i Spania enn i Norge. Spanjolene vil gjerne betrakte han som en av sine egne. Oslomannen Jan Pettersen er endatil medlem av styret i sherry- og brandyprodusentenes forening. Han serverer sine produkter når både spanske statsministre og kongelige innbyr til fest, og oppnår de høyeste rangeringer når vinmagasinene tester sherry og brandy.

Verdens største og mest eksklusive vinbutikk, La Vina, bestilte nylig et parti med 706 flasker av den mest eksklusive og kostbare brandy som de så langt har solgt. Flaskene håndtappes ved Pettersens vinhus Bodegas Rey Fernando de Castilla. Men det er til Vinmonopolet han helst ville ha solgt sine ettertraktede dråper.

-Det er klart at jeg som nordmann hadde satt stor pris på om hjemmemarkedet vil ha produktene mine. Dessverre synes det som om Norge fortsatt ikke har oppdaget meg. Bare 0,3 prosent av produksjonen vår går til Norge, sier Jan Pettersen.

I Spania er han imidlertid den reneste «poppis». 50 prosent av produksjonen kjøpes av spanjolene. Spesielt blant trendsetterne i Barcelona er Rey Fernando et in-merke. Siden Jan Pettersen kjøpte sherry- og brandyhuset i Jerez for drøyt fem år siden har han tidoblet omsetningen. Og det til tross for at han har satset på kvalitet fremfor kvantitet. Han har høyere gjennomsnittspris på sine produkter enn noen av konkurrentene.

Nå vurderer han et samarbeid med konjakkprodusenten Kim Birkedal Hartmann, mannen bak både DDE-konjakken og Trondheims-konjakken. Fransk konjakk på spanske brandyfat, eller kanskje en blanding til et nytt spanskfransk produkt kalt branjac, med norske opphavsmenn? Noe må han tydeligvis gjøre for å bli «oppdaget» av hjemmemarkedet.

-Jeg selger mer til norske kolonier i Spania enn til Norge. Den spanske statsministeren bestiller produktene mine. Det samme gjør EU-ministre. Spanske ambassader i utlandet serverer også sherry og brandy fra Bodegas Rey Fernando. Det er jeg utrolig stolt over. Men den norske ambassaden i Spania har jeg ikke hørt noe fra, sier Jan Pettersen, en smule lei seg.

I dag finnes ingen av Jan Pettersens produkter i basisutvalget. Hans Gran Reserva Brandy blir lansert i testsalg fra 1. november, med en reduksjon i prisen fra 489 til 399 kroner. Bedre druebrennevin til den prisen vil det være vanskelig å finne!

Går vi til bestillingslisten, er Bodegas Rey Fernando de Castilla representert med to brandyer og fem sherryer. Brandyene er i den nye, moderne litt tørre stilen. Sherryene derimot tar vare på tradisjonene. Derfor benytter han også betegnelsen Antique på etikettene. Vi skulle for øvrig også ha ønsket oss hans sherryeddik som det tappes 5000 (0,25 cl) flasker av i året. I USA prises den til 45 dollar flasken hos gourmetbutikken Williams of Sonoma. . .

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus