Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Den spanske nordmannen

Den spanske nordmannen

Jan Pettersen lager Spanias mest ettertraktede sherry og brandy. Han er mer kjent der nede enn i Norge.
Leses nå:

Cristina endrer Cáceres

Marqués de Cáceres Crianza, også kjent som Vendimia Seleccionada, har i en årrekke vært blant Polets mestselgende flaskeviner. Nå er den lansert med skrukork.

Gal etter vin

De er begge bortimot nerdete når det kommer til mat og vin. Nå har de laget en bagvin sammen, kalt Matto di Bacco = gal etter vin.

Kan Spania overta for Italia?

Glem Italia, det er i Spania det virkelig skjer noe innen vin nå! Det er beskjeden fra vinimportøren Arne Sommerfeldt.

Ingen trønder-øl til finale

Ni finalister er nå plukket ut til finalen i Årets Øl-Nykommer 2014. Ingen av dem kommer fra trønderske bryggerier.

Burgund i spesialbutikkene

Torsdag 5.februar er det Burgund-slipp av 2012-årgangen i Vinmonopolets butikker. På grunn av små avlinger kommer det færre flasker enn vanlig til Norge av de mest ettertraktede vinene.

Kvalitets-zinfandel fra USA

Det har vært langt mellom de gode amerikanske vinene på Vinmonopolet. I januarslippet presenteres flere imponerende viner laget på zinfandel-druen.

Serge Hochar er død

Serge Hochar, en av verdens mest berømte vinskapere og mannen bak legendariske Château Musar i Libanon, er død, 75 år gammel. Han omkom i en badeulykke i Mexico. Han omkom i en badeulykke i Mexico.

Nyttårssalg på Polet

Drøyt 90 produkter i basisutvalget på Vinmonopolet er satt ned i pris fra 1.januar. Her er listen over de beste kjøpene.

(Foto: ULF DALHEIM)

Foto: ULF DALHEIM

Pettersen i Norge
Sherryer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Fino, varenr. 42245, kr. 154,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 5: Fernando de Castilla Premium Cream Sherry, varenr. 53994, kr. 159,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Oloroso, varenr. 42901, kr. 269,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Amontillado, varenr. 42902, kr. 279,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez, varenr. 42900, kr. 289,00 i bestillingslisten. Brandyer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Solera Reserva Brandy, varenr. 42600, kr. 279,90 i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Gran Reserva Brandy, varenr. 45306, kr. 489,00 i bestillingslisten.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Han snakker spansk som en innfødt og har bodd lengre i Spania enn i Norge. Spanjolene vil gjerne betrakte han som en av sine egne. Oslomannen Jan Pettersen er endatil medlem av styret i sherry- og brandyprodusentenes forening. Han serverer sine produkter når både spanske statsministre og kongelige innbyr til fest, og oppnår de høyeste rangeringer når vinmagasinene tester sherry og brandy.

Verdens største og mest eksklusive vinbutikk, La Vina, bestilte nylig et parti med 706 flasker av den mest eksklusive og kostbare brandy som de så langt har solgt. Flaskene håndtappes ved Pettersens vinhus Bodegas Rey Fernando de Castilla. Men det er til Vinmonopolet han helst ville ha solgt sine ettertraktede dråper.

-Det er klart at jeg som nordmann hadde satt stor pris på om hjemmemarkedet vil ha produktene mine. Dessverre synes det som om Norge fortsatt ikke har oppdaget meg. Bare 0,3 prosent av produksjonen vår går til Norge, sier Jan Pettersen.

I Spania er han imidlertid den reneste «poppis». 50 prosent av produksjonen kjøpes av spanjolene. Spesielt blant trendsetterne i Barcelona er Rey Fernando et in-merke. Siden Jan Pettersen kjøpte sherry- og brandyhuset i Jerez for drøyt fem år siden har han tidoblet omsetningen. Og det til tross for at han har satset på kvalitet fremfor kvantitet. Han har høyere gjennomsnittspris på sine produkter enn noen av konkurrentene.

Nå vurderer han et samarbeid med konjakkprodusenten Kim Birkedal Hartmann, mannen bak både DDE-konjakken og Trondheims-konjakken. Fransk konjakk på spanske brandyfat, eller kanskje en blanding til et nytt spanskfransk produkt kalt branjac, med norske opphavsmenn? Noe må han tydeligvis gjøre for å bli «oppdaget» av hjemmemarkedet.

-Jeg selger mer til norske kolonier i Spania enn til Norge. Den spanske statsministeren bestiller produktene mine. Det samme gjør EU-ministre. Spanske ambassader i utlandet serverer også sherry og brandy fra Bodegas Rey Fernando. Det er jeg utrolig stolt over. Men den norske ambassaden i Spania har jeg ikke hørt noe fra, sier Jan Pettersen, en smule lei seg.

I dag finnes ingen av Jan Pettersens produkter i basisutvalget. Hans Gran Reserva Brandy blir lansert i testsalg fra 1. november, med en reduksjon i prisen fra 489 til 399 kroner. Bedre druebrennevin til den prisen vil det være vanskelig å finne!

Går vi til bestillingslisten, er Bodegas Rey Fernando de Castilla representert med to brandyer og fem sherryer. Brandyene er i den nye, moderne litt tørre stilen. Sherryene derimot tar vare på tradisjonene. Derfor benytter han også betegnelsen Antique på etikettene. Vi skulle for øvrig også ha ønsket oss hans sherryeddik som det tappes 5000 (0,25 cl) flasker av i året. I USA prises den til 45 dollar flasken hos gourmetbutikken Williams of Sonoma. . .

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus