Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyttig / Vin

Den spanske nordmannen

Den spanske nordmannen

Jan Pettersen lager Spanias mest ettertraktede sherry og brandy. Han er mer kjent der nede enn i Norge.

Madsen og Dolve tilbake

Bare måneder etter at de forlot importøren Winetailor, er Remi Madsen og Henning Dolve tilbake i bransjen med sitt eget importselskap - Selected Wines. Ola Nersnæs er også med.

Stjerne fra Rhône på besøk

En av Frankrikes meste berømte vinfamilier tar turen til Trondheim 16.oktober. Med seg har de en av verdens beste røde viner.

Spansk Bierzo-aften

Onsdag 24.september er det fokus på Bierzo og viner laget på druer som godelo og mencia på VinPuls-kvelden. Billettene er nå utsolgt.

En sveitsisk verdensmann

Han kommer fra Sveits, lager viner i Argentina og gjør suksess der god vin kjøpes. Hubert Weber er imidlertid en overraskende ukjent «flinkis».

Den «nye» vin i Spania

Andalucía er ikke lenger bare flotte strender, store golfbaner, masseturisme og smaksrike tapas. Nå er også vinene langs solkysten fra Cadíz til Almeria verdt å utforske.

Fire nye fra Austmann

Det trondhjemske mikrobryggeriet Austmann slår til igjen. Blant 17 nye øl i september på Polet, kommer fire fra Austmann.

Verdenspremiere på Polet

Mandag 1. september i Berlin lanserte tyske stjerneprodusenter 2013-årgangen av sine beste, tørre hvitviner, såkalte Grosses Gewächs. Fredag 4.9 er flere av disse vinene også tilgjengelig på Vinmonopolet.

Spanske godbiter i VinPuls

Billettene til høstens første VinPuls-kveld med tyske Weingut Fritz Haag og Weingut Philipp Kuhn ble raskt utsolgt. Her er en ny godbit!

Presidentens lidenskap

USA-president Thomas Jefferson falt pladask for vin fra Gattinara da han besøkte Piemonte i 1787. Nå hedrer det norskeide vinhuset Nervi Jefferson med en rød musserende nebbiolo.

Premiert dRamm i London

Komiker og skuespiller Morten Ramm gjør suksess også på brennevinsmarkedet. Hans lakris og chili-likør fikk nylig bronse i International Wine & Spirits Competition i London.

(Foto: ULF DALHEIM)

Foto: ULF DALHEIM

Pettersen i Norge
Sherryer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Fino, varenr. 42245, kr. 154,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 5: Fernando de Castilla Premium Cream Sherry, varenr. 53994, kr. 159,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Oloroso, varenr. 42901, kr. 269,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Amontillado, varenr. 42902, kr. 279,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez, varenr. 42900, kr. 289,00 i bestillingslisten. Brandyer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Solera Reserva Brandy, varenr. 42600, kr. 279,90 i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Gran Reserva Brandy, varenr. 45306, kr. 489,00 i bestillingslisten.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Han snakker spansk som en innfødt og har bodd lengre i Spania enn i Norge. Spanjolene vil gjerne betrakte han som en av sine egne. Oslomannen Jan Pettersen er endatil medlem av styret i sherry- og brandyprodusentenes forening. Han serverer sine produkter når både spanske statsministre og kongelige innbyr til fest, og oppnår de høyeste rangeringer når vinmagasinene tester sherry og brandy.

Verdens største og mest eksklusive vinbutikk, La Vina, bestilte nylig et parti med 706 flasker av den mest eksklusive og kostbare brandy som de så langt har solgt. Flaskene håndtappes ved Pettersens vinhus Bodegas Rey Fernando de Castilla. Men det er til Vinmonopolet han helst ville ha solgt sine ettertraktede dråper.

-Det er klart at jeg som nordmann hadde satt stor pris på om hjemmemarkedet vil ha produktene mine. Dessverre synes det som om Norge fortsatt ikke har oppdaget meg. Bare 0,3 prosent av produksjonen vår går til Norge, sier Jan Pettersen.

I Spania er han imidlertid den reneste «poppis». 50 prosent av produksjonen kjøpes av spanjolene. Spesielt blant trendsetterne i Barcelona er Rey Fernando et in-merke. Siden Jan Pettersen kjøpte sherry- og brandyhuset i Jerez for drøyt fem år siden har han tidoblet omsetningen. Og det til tross for at han har satset på kvalitet fremfor kvantitet. Han har høyere gjennomsnittspris på sine produkter enn noen av konkurrentene.

Nå vurderer han et samarbeid med konjakkprodusenten Kim Birkedal Hartmann, mannen bak både DDE-konjakken og Trondheims-konjakken. Fransk konjakk på spanske brandyfat, eller kanskje en blanding til et nytt spanskfransk produkt kalt branjac, med norske opphavsmenn? Noe må han tydeligvis gjøre for å bli «oppdaget» av hjemmemarkedet.

-Jeg selger mer til norske kolonier i Spania enn til Norge. Den spanske statsministeren bestiller produktene mine. Det samme gjør EU-ministre. Spanske ambassader i utlandet serverer også sherry og brandy fra Bodegas Rey Fernando. Det er jeg utrolig stolt over. Men den norske ambassaden i Spania har jeg ikke hørt noe fra, sier Jan Pettersen, en smule lei seg.

I dag finnes ingen av Jan Pettersens produkter i basisutvalget. Hans Gran Reserva Brandy blir lansert i testsalg fra 1. november, med en reduksjon i prisen fra 489 til 399 kroner. Bedre druebrennevin til den prisen vil det være vanskelig å finne!

Går vi til bestillingslisten, er Bodegas Rey Fernando de Castilla representert med to brandyer og fem sherryer. Brandyene er i den nye, moderne litt tørre stilen. Sherryene derimot tar vare på tradisjonene. Derfor benytter han også betegnelsen Antique på etikettene. Vi skulle for øvrig også ha ønsket oss hans sherryeddik som det tappes 5000 (0,25 cl) flasker av i året. I USA prises den til 45 dollar flasken hos gourmetbutikken Williams of Sonoma. . .