Gå til mobilutgaven
forsiden / Nyttig / Vin

Den spanske nordmannen

Den spanske nordmannen

Jan Pettersen lager Spanias mest ettertraktede sherry og brandy. Han er mer kjent der nede enn i Norge.
Leses nå:

Lager vin som en kunstmaler

Ingen grunn til å slutte med bobler selv om 17.mai er over. Men bytt gjerne ut prosecco med musserende fra Franciacorta.

Marilisas nye hjertebarn

For Marilisa Allegrini var det ikke nok å være «dronningen» i Veneto. Nå lager hun kongeviner i Toscana.

Sommerfriskt i glasset

New Zealand er i ferd med å bli Norges nye hvitvins-favoritt. Siden 2008 har salget av sauvignon blanc-viner fra NZ økt med 515 prosent! Nå kommer enda flere godbiter.

Andre bobler fra Bibi Graetz

Norsk-italienske Bibi Graetz leverer strålende røde Chianti-viner i flere prisklasser. Nå lanserer han Bollamatta, en musserende rosé.

Fremad marsj til Marche

Om du har fått nok av viner fra Veneto, Piemonte eller Toscana, så kan Marche bli din nye italienske favorittregion. Start med Guerrieri.

Calle Fegth satser på «råsa» i storformat

Rosévin kan være så mangt. Calle Fegth satser på storformatet og skrukork. Og kaller sin utgave for «råsa».

Drikk med god samvittighet!

Et kollektiv for tidligere narkomane og prostituerte produserer noen av Italias mest spennende viner. Også norske ungdommer deltar i arbeidet.

Premie til ny norsk gin

Harahorn Small Batch Gin fra Det Norske Brenneri i Grimstad, fikk nylig gullmedalje i den prestisjefylte konkurransen San Francisco World Spirits Competition.

Blom ut av Solera

Christopher Blom forlater Solera Gruppen, etter ti år i flere av selskapene der.

Flaaten inn i Moestue

Moestue Gruppen styrker seg gjennom å innlemme importfirmaet Hans A. Flaaten i selskapsstrukturen.

(Foto: ULF DALHEIM)

Foto: ULF DALHEIM

Pettersen i Norge
Sherryer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Fino, varenr. 42245, kr. 154,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 5: Fernando de Castilla Premium Cream Sherry, varenr. 53994, kr. 159,90 (0,75 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Oloroso, varenr. 42901, kr. 269,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Amontillado, varenr. 42902, kr. 279,00 (0,5 l) i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez, varenr. 42900, kr. 289,00 i bestillingslisten. Brandyer fra Rey Fernando de Castilla i Norge: Terningkast 5: Fernando de Castilla Solera Reserva Brandy, varenr. 42600, kr. 279,90 i bestillingslisten. Terningkast 6: Fernando de Castilla Gran Reserva Brandy, varenr. 45306, kr. 489,00 i bestillingslisten.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Han snakker spansk som en innfødt og har bodd lengre i Spania enn i Norge. Spanjolene vil gjerne betrakte han som en av sine egne. Oslomannen Jan Pettersen er endatil medlem av styret i sherry- og brandyprodusentenes forening. Han serverer sine produkter når både spanske statsministre og kongelige innbyr til fest, og oppnår de høyeste rangeringer når vinmagasinene tester sherry og brandy.

Verdens største og mest eksklusive vinbutikk, La Vina, bestilte nylig et parti med 706 flasker av den mest eksklusive og kostbare brandy som de så langt har solgt. Flaskene håndtappes ved Pettersens vinhus Bodegas Rey Fernando de Castilla. Men det er til Vinmonopolet han helst ville ha solgt sine ettertraktede dråper.

-Det er klart at jeg som nordmann hadde satt stor pris på om hjemmemarkedet vil ha produktene mine. Dessverre synes det som om Norge fortsatt ikke har oppdaget meg. Bare 0,3 prosent av produksjonen vår går til Norge, sier Jan Pettersen.

I Spania er han imidlertid den reneste «poppis». 50 prosent av produksjonen kjøpes av spanjolene. Spesielt blant trendsetterne i Barcelona er Rey Fernando et in-merke. Siden Jan Pettersen kjøpte sherry- og brandyhuset i Jerez for drøyt fem år siden har han tidoblet omsetningen. Og det til tross for at han har satset på kvalitet fremfor kvantitet. Han har høyere gjennomsnittspris på sine produkter enn noen av konkurrentene.

Nå vurderer han et samarbeid med konjakkprodusenten Kim Birkedal Hartmann, mannen bak både DDE-konjakken og Trondheims-konjakken. Fransk konjakk på spanske brandyfat, eller kanskje en blanding til et nytt spanskfransk produkt kalt branjac, med norske opphavsmenn? Noe må han tydeligvis gjøre for å bli «oppdaget» av hjemmemarkedet.

-Jeg selger mer til norske kolonier i Spania enn til Norge. Den spanske statsministeren bestiller produktene mine. Det samme gjør EU-ministre. Spanske ambassader i utlandet serverer også sherry og brandy fra Bodegas Rey Fernando. Det er jeg utrolig stolt over. Men den norske ambassaden i Spania har jeg ikke hørt noe fra, sier Jan Pettersen, en smule lei seg.

I dag finnes ingen av Jan Pettersens produkter i basisutvalget. Hans Gran Reserva Brandy blir lansert i testsalg fra 1. november, med en reduksjon i prisen fra 489 til 399 kroner. Bedre druebrennevin til den prisen vil det være vanskelig å finne!

Går vi til bestillingslisten, er Bodegas Rey Fernando de Castilla representert med to brandyer og fem sherryer. Brandyene er i den nye, moderne litt tørre stilen. Sherryene derimot tar vare på tradisjonene. Derfor benytter han også betegnelsen Antique på etikettene. Vi skulle for øvrig også ha ønsket oss hans sherryeddik som det tappes 5000 (0,25 cl) flasker av i året. I USA prises den til 45 dollar flasken hos gourmetbutikken Williams of Sonoma. . .

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus