(Foto: ULF DALHEIM)

Foto: ULF DALHEIM

Leses nå:

Saken oppdateres.

Portugisiske Eduard Dirk Niepoort (42) er gift med en østerriksk dame. En dag fikk han høre en østerriksk fabel om en nærgående ravn som ble litt for glad i vin. Dirk endte opp med en idé om å lage en vin inspirert av denne fabelen, og med hele historien trykt på etiketten. Frem til nå har denne vinen, Fabelhaft, vært forbeholdt de tysktalende markeder. Første årgang var 2002, senere ble den fulgt opp med 2003 og 2004.

Den norske importøren av Niepoort-vinene likte ideen om Fabelhaft-vinen så godt at de tok initiativet til å få oversatt fabelen til norsk, og dermed åpnet Dirk Niepoort også for at Norge kunne få vinen. Fabelaktig ble det norske navnet, og etiketten viser tolv dikt og tolv tegninger som beskriver ravnens opplevelser med vinglasset.

Eduard Dirk Niepoort er kjent som en mann med mange, og gode, ideer om det å lage spennende vin. Som femte generasjon i Niepoort har han tatt familiefirmaet noen skritt videre, fra det å være spesialist på portviner til å bli i verdensklasse både når det gjelder portvin og «vanlig» rødvin. Han kom inn i Niepoort-firmaet i 1987, fikk jobbe sammen med både bestefar Eduard, onkelen Eduard Rudolph og faren Rolf, og overtok hovedansvaret for vinhuset i 2005. Det første han gjorde i 1987 var å begynne oppkjøp av både enkelteiendommer og vinmarker. Frem til da hadde familien, som de fleste i Douro-dalen, kjøpt det meste av druer til sin berømte portvin. Den hadde blitt laget helt siden Franciscus Marius van der Niepoort (født 1813) kom fra Nederland til Porto for å starte vinhandel, noe han begynte med da firmaet ble grunnlagt i 1842.

Vinhusets første røde vin, Redoma, ble introdusert med 1991-årgangen. Senere er det kommet til både en hvit Redoma og ni andre svakviner, deriblant også en rosé. Fabelhaft/Fabelaktig tappes i 16000 flasker årlig. Hovedandelen av druene er Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca, Tinta Barroca, Touriga Nacional og Tinta Cão. Intensjonen var å skape en vin som både var lett tilgjengelig og lettdrikkelig, men som samtidig klarte å beholde kompleksiteten, mineraliteten og dybden man vanligvis finner i de klassiske, røde Douro-vinene.