Det er noe med lokal mat og lokal vin. Gjennom mange hundre år, og enda flere generasjoner, har mat og vin nærmest blitt en symbiose i de fleste vinland og -regioner. Og det skal man ikke tukle med. Så har du lam på menyen i løpet av påsken, og du vil servere vin til, er en god rioja-vin et sikkerstikk.

Alle som har vært på reise i nord-Spania vet at en av spesialitetene der er lam i mange varianter. Aller helst skal det være lammekoteletter, servert rett fra grillen, helt uten tilbehør. Da sitter vi rundt bordet og gnager på beinet, uten å benytte kniv og gaffel. Men om ikke spanjolene bruker tilbehør til kjøttet, så er de beinharde på at det må være rioja-vin i glasset!

Det trenger imidlertid ikke være de mest kostbare eller de eldste Gran Reserva-vinene. Ofte fungerer en Crianza eller en Reserva mye bedre. Det gjør godt med litt ungdommelig frukt i kombinasjon med krydderet og bær- og fatsødmen du gjerne finner i slike viner. En god Rioja kan gi deg en smak av røde og mørke bær, plommer, tobakk, lær, urter og vanilje.

Crianza-vinene er de yngste, og skal ifølge spansk vinlov være lagret i minst to år før lansering, hvorav minst seks måneder må være på eikefat.

Reserva-viner er minst tre år ved lansering, og de skal ha vært lagret minst ett år på fat.

Mens Gran Reserva-viner er minst fem år gamle når de lanseres. Her sier loven minimum 18 måneder på fat og 36 måneder på flaske. Men mange produsenter strekker denne tiden. Derfor kan du oppleve at en Gran Reserva er 8-10 år gammel når den kommer på markedet.

Rioja var den første spanske regionen som fikk kvalitetsklassifiseringen DOCa (Denominación de Origen Calificada).Det skjedde i 1991, Senere fikk også Priorat (2003) samme status, mens Ribera del Duero og noen få andre regioner fortsatt jobber hardt for å få det. I nyere tid har vi dessuten opplevd at det spanske vinkartet er blitt mer og mer fragmentert, med rundt 70 regioner med DO-status (Denominacion de Origen), i tillegg til 13 Vino de Pago (historiske enkelteiendommer som ikke nødvendigvis ligger i en klassifisert vinregion).

Rioja er delt i tre underområder; Alta, Alavesa og Baja. De to førstnevnte ligger opp mot fjellkjeden Sierra Cantabria, og nyter godt av atlanterhavsklima, mens Baja (som betyr lav) har middelshavsklima og mindre nedbør. Mange av de eldste og mest respekterte vinhusene ligger i Rioja Alta, der tempranillo-druen er dominerende. De andre druetypene som er godkjent og benyttes i større eller mindre grad er garnacha (grenache), mazuelo (carignan) og graciano. Noen steder har man også tillatt bruk av cabernet sauvignon i såkalt eksperimentelt øyemed.

Anbefalt vin

Terningkast 6:

Izadi Reserva 2008, varenr. 4599501, kr. 129,90 i basisutvalget.

Dette er en klassisk Rioja med ikke for påtrengende fatlagring. Flott bærekstraksjon, innslag av røde og mørke bær, lakris, krydder (pepper) og vanillin. Og i tillegg er prisen nedsatt.

Bodegas Izadi ligger i hjertet av Rioja Alavesa og ble grunnlagt i 1987 av familien Antón. Den lille familie-eiendommen drives av sønnen Lalo Antón med støtte fra pappa Gonzalo Antón. Den verdenskjente vinskaperen Mariano Garcia (med 23 år bak seg som sjef på Vega Sicilia) hadde i starten hovedansvaret for Izadi-vinene.