«Passa Parola» - på godt norsk jungeltelegrafen - er navnet Francesco har valgt på sin Puglia-vin. Da den ble lansert på Vinmonopolet i mars, var det til samstemt jubel fra vinjournalistene. Prisen på vinen var det vinkjøperne som hadde grunn til å juble over. Til kr. 99,90 er nok Passa Parola et av de beste kjøp under 100 kroner på Vinmonopolet akkurat nå.

Francesco Azzarone (31) er født og oppvokst i Puglia, og har sterke følelser for denne regionen. Da han kom til Norge var han forundret over hvor lite påaktet vinene fra hans hjemsted var. Han har jobbet i flere år som sommelier i restaurantbransjen, bl.a. ved Grefsenkollen og Fem Stuer. Han har tilhørt det norske landslaget for vinkelnere, ble norsk mester både i 2011 og 2012, og er EM- og VM-deltaker for Norge nå i 2013. Norge har forøvrig søkt om å få være vertsnasjon for VM i 2016.

I VM i Tokyo i mars i år kom Francesco til semifinalen, og ble dermed ranket som en av verdens ti beste vinkelnere blant deltakere fra 54 nasjoner. Ikke til å undres over at han er blitt hentet over til vinbransjen, hvor han nå er produktsjef vin hos importøren Fondberg. Dermed kom også muligheten til å introdusere en egen vin fra Puglia.

–Jeg vet fra min oppvekst i Puglia at det lages veldig mye god vin der. Jeg hadde derfor et sterkt ønske om å få introdusert en vin på det norske markedet som kunne reflektere både kvaliteten, men også særpreget og egenarten viner fra Puglia har. Det måtte derfor være en vin på negroamaro-druen, og det måtte være en vin laget etter den spesielle produksjonsprosessen som brukes for noen av vinene, sier Francesco Azzarone.

Prosessen han henspeiler på er på en måte Puglias svar på amarone-vinene fra Veneto. Men i motsetning til tørking av druer inne på tørkeløft i 100 dager i amarone-produksjonen, tørkes druene i Puglia utendørs på store brett i tre uker. God sommertemperatur og en evigvarende og lett bris fra enten Adriaterhavet eller Det ioniske hav sørger for perfekte tørkeforhold under denne prosessen. Resultatet blir også her druer som nærmer seg rosinkonsistens, og som derfor gir viner med heftig konsentrasjon og en antydning til fruktsødme.

Da han kom til vinhuset Agricole Vallone for å lage Passa Parola, fikk Francesco anledning til å arbeide sammen med en av stjerneønologene i Italia, Graziana Grassini, som bl.a. har laget flere årganger av Sassicaia. Hun er fra Scarlino i Toscana, men har i en årrekke vært konsulent for vinprodusenter i Toscana, Puglia og Umbria. Hos Vallone har Grassini laget en lokal variant av Sassicaia, som har fått navnet Gratticcaia. Listen over utmerkelser til denne vinen er imponerende. Puglia har for øvrig en lang, lang vintradisjon. Hele 2000 år før Kristus ble det dyrket vindruer der.

Spesiell tørkeprosess: I Veneto tørker man druer på tørkeloft for å lage amarone-viner. I Puglia foregår tørkingen utendørs. For å hindre at fugler stikker av med druene, er det nødvendig med garn over tørkebrettene.
Francesco Azzarone er Italiensk, men er norsk mester for vinkelnere og både EM- og VM-deltaker. I mars lanserte han sin egen vin fra Puglia hvor han er født og oppvokst.