En kort kjøretur i bølgende landskap fra landsbyen Dogliani ligger Chionetti-eiendommen. Førsteinntrykket er at du ankommer en litt stor flergenerasjonsbolig og ikke et vinhus. Det er for så vidt riktig også, vinhuset Chionetti er et familieanliggende, for Quinto Chionetti (88 år) og svigerdatter Maria (59).

Familietragedie

Bak den noe uvanlige konstellasjonen ligger en familietragedie. For 25 år siden omkom nemlig Marias mann Andrea og deres lille datter i en trafikkulykke. Maria og sønnen

Nicola overlevde. Drøyt 30 år gammel ble Maria plutselig mer involvert i det lille familiefirmaet enn hun hadde tenkt seg. Men livet måtte gå videre for henne selv og sønnen. Nicola er for øvrig i dag ordfører i Dogliani. Da han ble valgt, 23 år gammel, var han Italias yngste noen sinne.

Azienda Agricola Chionetti har spesialisert seg på dolcetto-viner, fra vinmarkene San Luigi (åtte hektar) og Briccolero (seks hektar). I tillegg har de en Langhe Nebbiolo og en Roero Arneis fra leide vinmarker. Totalt årlig produksjon er på rundt 90000 flasker. Omkring 5000 av dem går til Norge.

–Vi skal ikke bli så mye større, men nylig kjøpte vi en vinmark i en liten ås bortenfor her. Denne var i sin tid eid av far til min svigerfar, men har ligget delvis brakk i mange år. Vi er i ferd med å sette den i stand igjen, med dolcetto- og nebbiolo-planter, forteller Maria Chionetti.

100-årsjubileum i 2012

Vinhuset kunne feire 100-årsjubileum i fjor, i og med at det ble etablert i 1912 av Guiseppe Chionetto, far til Quinto.

Maria og svigerfaren sverger til den rene dolcetto-frukten, så alle vinene lagres kun i ståltanker, flasketappes etter et knapt år og lanseres etter ytterligere to–tre måneder på flaske.

Dolcetto-vinene fra de to vinmarkene til Chionetti er overraskende ulike i uttrykket. San Luigi har noe yngre vinstokker (20–25 år i snitt) og gir saftige, fruktdrevne viner som går fint til hvitt kjøtt og vegetarretter. Briccolero-vinmarkene har eldre vinstokker (opp til 65 år) og druene er mindre, med en mye rikere frukt. Rødt kjøtt, villsvin og kanin/hare er maten Maria helst vil spise til den.

–Filosofien vår er å respektere jordsmonnet. De tre siste årene har vi drevet vinmarkene helt økologisk. I grunnen har det vært slik helt siden starten i 1912, men Guiseppe og Quinto har ikke vært opptatt av å bli sertifisert. Vinenes kvalitet er det viktigste. Den skapes ute i vinmarkene, så vi har alle et ansvar for å ta vare på omgivelsene våre. Det er ingen grunn til å ødelegge naturen. Her må vi alle hjelpe til, påpeker Maria Chionetti.

Chionetti-familien har laget viner ved sin lille eiendom like utenfor landsbyen Dogliani i flere generasjoner. Etter at hennes mann døde i en trafikkulykke, har Maria Chionetti tatt ansvar for vinene, sammen med sin svigerfar Quinto som tross sine 88 år er ute i vinmarkene nesten daglig.