Han har både solgt herreklær og vært lokal ildsjel i Slow Food. I dag er Alessandro Barosi en foregangsmann innen biodynamisk jordbruk i Dogliani i Piemonte. Vinene hans er så saftige, naturlige og rene som det er mulig å gjøre dem når naturen står den kjekke bi.

Biodynamisk drøm

– Jeg jobbet for Slow Food i Brá i syv år. Underveis vokste drømmen om å starte med biodynamiske viner seg stadig sterkere. Men å finne det rette stedet var ikke lett. En stund var Sicilia en mulighet. Men så fikk jeg høre at det var en liten gård til salgs her ved Dogliani. Da jeg kom hit første gangen var det meste av bygningene i svært dårlig forfatning. Husene hadde nemlig stått tomme i 35 år. Jeg kunne se himmelen gjennom taket. Men jeg ble umiddelbart forelsket i stedet. Alt var så fint her, se bare på den fantastiske utsikten, sier Alessandro og peker nedover dalen.

Verten prater entusiastisk i vei. Det er knapt så han rekker å ta farvel med forrige besøk, som viser seg å være lederen for Slow Food i Seattle, USA.

Veldig nøye

Cascina Corte er en liten aktør i et stort marked. Men Alessandro Barosi skiller seg likevel ut. Han lager kun

22 000-25 000 flasker per år. Det er heller ikke så lett å øke, for EU-regler forbyr vinprodusenter å plante nytt hvis det ikke kan bevises at det

historisk har vært vinmarker der tidligere. I tillegg nekter Alessandro å bruke jorda til vinstokker om ikke jordsmonnet er bra nok.

– Jeg planter hasselnøtter der andre ville ha plantet dolcetto-druer, sier han med tydelig adresse til kolleger som er mer opptatt av kvantitet enn kvalitet.

Han ser det heller ikke som noe problem eller stor utfordring å drive helt og holdent biodynamisk.

–Nei, det er faktisk lettere å gjøre det her enn andre steder, på grunn av mangfoldet i naturen. Ute i vinmarkene mine vokser det 18-20 forskjellige urter. De gir naturlig gjødsel. Der borte har jeg 12-15 forskjellige kirsebærtyper. Det er en annen av lidenskapene mine. Jeg skulle gjerne ha utvidet gården noe, men akkurat nå har jeg ikke råd. Det har vært mye investeringer siden vi kjøpte.

Et håndtrykk var nok

Alessandro Barosi selger rundt 2000 flasker til Norge hvert år. Da han møtte sin norske importør, var ikke det å skrive kontrakt noe viktig. Det måtte holde lenge med et håndtrykk, mente han. Og merkelig nok er det Frankrike som er hans viktigste marked.

– Her i Italia har mange restauranter lenge bare hatt billig og dårlig vin. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg. Men det er ikke noe stress for meg å øke salget raskt. Jeg vil heller bygge opp gode forbindelser med kundene mine.

Som mange andre vinprodusenter vet Barosi at det viktigste arbeidet gjøres ute i vinmarkene.

– Men jobben må gjøres av vinplanten og vinmarken selv. Det er lite lurt å bruke gjødsel for å få mye frukt. Jeg benytter meg heller av green harvest. Du må bringe gode druer til kjelleren for å lage god vin. Og alt må være naturlig. Det blir feil å putte australsk eller fransk gjær i karene. Da er det ikke min frukt lenger!

Ildsjelen. Alessandro Barosi har vært både selger av herremanufaktur og jobbet for Slow Food-organisasjonen. Men i 2001 kjøpte han en nedlagt gård og begynte med biodynamisk vinproduksjon. Nå regnes han blant de fremste naturvinprodusenter i Piemonte. Foto: ULF DALHEIM