Fjordhester og maritime titler på vinene levner ingen tvil om opprinnelsen til den bergenske vinfamilien i Chile. Rederen Dan Odfjell senior fant sitt drømmested i et gårdsbruk litt bortgjemt i Maipo-dalen i 1982, men det gikk 10-12 år før han fant ut at fremtiden var innen vin, og han skiftet ut frukttrær med vinstokker.

Det var et godt valg. De første vinene fra Odfjell var chilenske i grunntonen, og til tross for at amerikaneren Paul Hobbs (Mondavi, Opus One, Simi) var konsulent, viste de også tydelig fransk inspirasjon. Dette er forsterket gjennom ansettelsen av dagens sjefsvinskaper, franskmannen Arnaud Hereu (fra Bordeaux), som har med seg chilenske Marcela Garate som assistent.

De nyeste årgangene fra duoen bekrefter at Odfjell har løftet seg enda noen hakk kvalitetsmessig. Nylanseringene Capìtulo og Family Saga er blant det beste du får av chilensk vin i dag, sammen med noen av de mer kjente Odfjell-vinene som i mange år har høstet stor anerkjennelse, ikke minst i USA. Spesielt har Odfjell gjort seg bemerket med spennende viner på carmenère og carignan-druer fra svært gamle vinmarker.

Det er brukt noen shippingmillioner på å bygge opp vinfirmaet Odfjell Vineyards. På kjøpet av gården, men først og fremst på det ultramoderne vinanlegget tegnet av Dan Odfjells arkitektsønn Laurence og tatt i bruk i 1997. Dessuten har Odfjell gjort gode investeringer i leie og erverv av flotte vinmarker med gamle vinstokker. I dag har de totalt 115 hektar beplantet med vinstokker. Totalt volum har passert en million liter årlig.

Sammen med broren Dan jr. har Laurence siden første Odfjell-årgang i 1998 bygget stein på stein for å gjøre Odfjell til et respektert navn innen vin. Reisen har vært lang og kronglet, men en bevisst satsing på kvalitet i alle ledd, på jordsmonn og på stadig utvikling av vinene, har gitt resultater. I dag eksporterer Odfjell Vinyards sine viner til rundt 20 land, og porteføljen består av like mange ulike viner som viser et stort

mangfold.

Fra starten av var det en uttalt vilje til å arbeide etter prinsippene for bærekraftig jordbruk, med mer og mer fokus på både organisk og biodynamisk dyrking. Vinmarken Padre Hurtado ved hovedanlegget i Maipo ble sertifisert 100 prosent biodynamisk i 2012.

De første Odfjell-vinene jeg smakte fremsto som litt for mye «designet» for det amerikanske markedet, med stor fruktekstraksjon og solid eikebruk. Dette har minsket med årene, og vinene viser nå frem mer eleganse, balanse og raffinement. Jeg har nylig testet et dusin av Odfjells viner tilgjengelig i Norge. Det er ikke tvil om at dette er et vinhus som stadig forbedrer seg.

Oppdrett av fjordhester, eller fjordinger, er en morsom gimmick for Odfjell. I Chile brukes de blant annet i arbeidet med utviklingshemmede, på grunn av sitt gode gemytt..