Det går mange historier om Robert Mondavi. Som at han 52 år gammel slåss med bare nevene mot sin bror Peter da de var blitt uenige om retningen videre ved Californias eldste vinhus, Charles Krug Winery (1861), som familien hadde kjøpt i 1943. Robert forlot familiefirmaet, som uvenn både med sin bror og sin mor.

Fikk med seg vinmarker

Et søksmål mot Peter endte med at Robert fikk med seg en stor andel av familiens beste vinmarker, og sammen med sønnene Michael og Tim kunne han derfor starte Robert Mondavi Winery i 1966.

Inspirert av det aller beste av viner fra Frankrike, Spania og Italia bestemte Robert Mondavi seg for å lage viner av en kvalitet som gjorde at Napa Valley-viner ville bli anerkjent blant verdens toppviner. Han var en hardtarbeidende, karismatisk perfeksjonist som inspirerte andre. Gjennombruddet kom i en smaking i Paris i 1976, da kaliforniske viner ble rangert foran de franske både blant hvite og røde.

Kritiserte sønnene

Blant grepene Robert Mondavi tok var å innføre gjæring på lave temperaturer, en storstilt satsning på rustfrie ståltanker og ikke minst bruk av franske eikefat til lagring. Hele tiden var hans hovedfokus å lage kun toppviner. Derfor tok han i 2003, 90 år gammel, et oppgjør med sønnene Michael og Tim, som han mente hadde blitt vel kommersielle og laget for mye vin av middelmådig kvalitet, lansert som seriene Costal og Woodbridge.

–Vi må gjenopprette omdømmet vårt som produsenter av toppvin. Men det kan komme til å ta tid, sa han den gangen.

Angret på børsnotering

Året etter ble han vitne til at børsnoteringen som var gjort av selskapet Robert Mondavi Winery i 1993, ga selskapet Colstellation Branch muligheten til å overta hele Mondavi-virksomheten for 1,36 milliarder dollar. 91 år gamle Robert Mondavi fortsatte en stund som selskapets gallionsfigur, men uttalte senere at var det noe han angret på i sitt liv, så var det å ta selskapet på børs.

Robert Mondavi fikk stor anerkjennelse internasjonalt for sitt arbeid innen vin, og inngikk flere joint venture-prosjekter med viktige aktører verden over. Sammen med baron Philippe de Rotschild etablerte han berømte Opus One i Napa Valley. I dag selges enkelte av årgangene av Opus One for over 350 dollar per flaske. Den italienske ikon-vinen Ornellaia kjøpte Mondavi sammen med Frescobaldi, og både i Chile (Errazuriz) og i Australia (Rosemount) har Mondavi hatt prosjekter sammen med kjente vinhus.

25 mill. dollar til universitet

Mondavi ble utnevnt til «Decanter Man of the Year i 1989» og av guvernør Arnold Schwarzenegger ble han tatt opp i California Hall of Fame. Ved University of California har man i dag The Robert Mondavi Institute for Wine and Food Science. At vin og mat hører sammen var hans hovedtese. Mondavi støttet etableringen med 25 millioner dollar. Instituttet serverer for øvrig bare fransk vin!

Om du er heldig, finnes det fortsatt billetter igjen til VinPuls-smaking med Robert Mondavi-viner ved Royal Garden 23. september. Der serveres bl.a. Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 1998. For billetter, sjekk her:

http://vinpuls.hoopla.no/sales/mondavi/