Dette var førjulsgaven til alle som er litt mer enn normalt interessert i vin, eller runder 40 år i 2014, skrev jeg før lanseringen 1. november. Nå er det for sent for de som ikke var raskt frempå med bestilling.

Noen som trodde de hadde fått tak i de ettertraktede flaskene har i dag fått beskjed fra Polet om at de likevel ikke fikk, tiil tross for at man ringte Polets kundetjeneste for mange dager siden. Det viser seg at det er når butikken du skal hentene flaskene i legger inn bestillingen som gjelder. Om butikkpersonalet ventet noen dager fra de fikk ordren fra kundesenteret til de bestilte, ble altså kundene uten flasker.

Den er en av verdens mest omtalte viner, med legendestatus. Mange mener også at denne libanesiske vinen tilhører topp ti blant de beste av de beste. Dessuten er den en av disse vinene som lagrer ufattelig godt. I så måte er 39 år ingen alder for en Château Musar! At den ikke har vært tilgjengelig før nå er en egen historie.

Stoppet av borgerkrig

1974 ble et spesielt år for Serge Hochar og familien ved Château Musar. Ikke mange måneder etter at vinhøsten var unnagjort oppe i Bekaa-dalen, og vinen var kommet på fat våren 1975, startet nemlig borgerkrigen i Libanon. Den varte til 1990, og gjorde det vanskelig for blant andre vinprodusentene å arbeide som vanlig. Musar har likevel klart å lage vin i nesten alle disse årene, selv om traktorer og lastebiler med nyplukkede druer har vært beskutt. Unntaket skal være 1988.

Men i 1975 fikk folk i Libanon langt alvorligere ting å tenke på enn vin og hos Musar ble 1974-årgangen glemt og gjemt. Det har derfor ikke vært mange flasker fra 1974 gjort kommersielt tilgjengelig før nå.

En kuriositet

En gammel avtale mellom Château Musar og den norske importøren gjør at 2400 flasker Château Musar 1974 kan lanseres i Norge til en pris som for en 39 år gammel vin er imponerende lav (kr. 899,-) Både Musar og importør har inngått kompromisser her. Og prisen er lovet å stå seg ut året. Normal pris senere vil være tre ganger høyere, minst...

–Det er fantastisk gøy for oss som importør å få lov til å selge en slik vin til en så hyggelig pris. En kuriositet for alle Château Musar-fans der ute, og en attraksjon for alle som fyller 40 år i 2014, inklusiv meg selv, smiler Martin Paulsen hos importøren Autentico.

Rekorket i sommer

Det var nærmest en tilfeldighet at flaskene fra 1974 ble gjenoppdaget i Musar-kjelleren. Under et besøk av internasjonale journalister spurte Hochar om fødselsåret til gjestene. En av dem var født i 1974, så en flaske fra dette året ble hentet frem. Da den ble åpnet fikk til og med husets egen winemaker hakeslepp, for 1974-årgangen viste seg å være helt enestående. Ryktene om vinen gikk, nådde Norge – og voila: Her er den!

–Disse flaskene har ligget hos Musar helt frem til i sommer. Da ble de rekorket. Det er spesielt å se dem, for flaskene er faktisk forskjellige i utseende. Noen har tynnere topp, kortere nakke eller høyere skuldre. Det har vært vanskelig å finne nye korker som passer, så hos noen flasker kan man se at de stikker en millimeter eller to opp, sier Paulsen.

Svært liten produksjon

Han beskriver 1974-vinen som annerledes enn mange av de andre Musar-vinene som har vært lansert. Den er klassisk jordlig i stil, med innslag av hummus og krydder, fersk sopp og nyfalt løv. Men også med masse frisk rødbærfrukt, mandariner, søte plommer, kaffe og treverk- Krydderpreget er ikke så orientalsk som vi er vant til. En pent utviklet vin i grenselandet mellom Burgund og Bordeaux, med dyp mursteinsfarve og en kant mot oransje.

Rundt 25 000 flasker ble produsert i 1974. Et parti ble visstnok sluppet i Sverige for noen år tilbake, ut over det har den ikke vært gjort kommersielt tilgjengelig i noen markeder før den altså nå introduseres for norske vinkjøpere.