Det er altså mer enn en gimmick at Carussin-vinen Asinoi Barbera d'Asti har en tegning av et eselhode, nå foran julesalget er 9500 flasker også utstyrt med nisselue.

For hjemme hos familien til Bruna Ferro og Luigi Garberogli i Piemonte er eselflokken nærmest en del av familien. Skjønt hos Bruna, Luigi og de to sønnene Luca og Matteo får alle som kommer innom raskt en følelse av å være familiemedlemmer.

Omsorgsfulle Bruna

Carussin-eiendommen er som et omskiftende kollektiv. En skokk unger på besøk den ene dagen. Ihuga ølentusiaster som vil smake det hjemmebryggede ølet til Luca den neste, og osteelskere som vil handle godbiter fra ostedisken til Matteo den tredje.

Midt opp i dette fyker Bruna rundt som en omsorgsfull moder, mens ektemannen Luigi brummer godmodig i bakgrunnen.

Biodynamisk drift

Bruna måtte tidlig overta driften av familiegården ved San Marzano Olivieto i Asti-provinsen da hennes pappa Carlo døde alt for tidlig. Familien hadde dyrket vindruer, frukt og grønnsaker på familieeiendommen siden 1927, og med Bruna ved roret ble det innført hundre prosent biodynamisk drift.

Det merkes også på vinene, som har noe av den reneste og tydeligste frukten du kan finne i barbera-viner fra Asti.

Kan være utsolgt

Eseletiketten dukket opp på flaskene i 2005. Eselhodet var selvtegnet. Den gangen tappet man kun 3000 flasker av denne barbera-vinen. Nå er produksjonen kommet opp i 75000 flasker årlig, men fortsatt lages det for lite, for etterspørselen er enorm. Lille Norge er et av få land utenfor Italia som får sin tilmålte kvote hvert år. Vinen er blitt så populær her hjemme at den i januar ble overført fra bestillingslisten til basisutvalget. Det gjør at den i perioder mellom årgangsskifter kan være utsolgt.

–Eslene er en del av livet her på gården. Vi har hentet dem fra Sicilia. Fantastiske dyr som er omgjengelige og snille. Vi får mange skolebarn og funksjonshemmede på besøk som både vil ri og lære å lage vin, forteller Bruna.

Ikke noen hippier

Med inspirasjon fra Rudolf Steiner følger hun og familien blant annet med på månefasene i forhold til når og hvordan viner og vinmarker behandles. Den biodynamiske tilnærmingen gjelder for alt hun holder på med.

–Det er ikke noe hippieaktig over det. Dette er hva historien har lært oss. Vi jobber med unge ferske viner, og må ta hensyn til alt som kan påvirke kvaliteten, sier Bruna.

Fluesnapperens vinmark

Like over veien for familiens store hus, som rommer både vin, øl og osteutsalg, produksjons-kjellere, lager og tappeanlegg, i tillegg til egen bolig naturligvis, ligger vinmarken Lia Vi. Den ser mer ut som en gjengrodd nedlagt norsk ekre enn en vinmark, men slik blir det når naturen får holde på på egen hånd.

Lia Vi er et lokalt kallenavn på rødhalset fluesnapper, en søt, liten fugl som hekker i området. Også enkeltvinmarksvinen Lia Vi Barbera d'Asti er gjort tilgjengelig på det norske markedet.

Familien Ferro Garberogli sammen med deler av eselflokken som holder til på vingården. Fra venstre eldstesønn Luca, mamma Bruna, pappa Luigi og yngstesønn Matteo. Et tegnet eselhode pryder etiketten på familiens mest kjente vin, Asinoi.