Cava, crémant, prosecco, spumante, pétillant, champagne, sekt eller sparkling.

Kjært barn har som kjent mange navn, her avhengig av hvor den musserende vinen lages. Fellesnevneren er boblene som skapes gjennom en ekstra runde med gjæring (annengangsgjæring).

Naturlig, eller tilsatt

Aller helst på flaske, slik at boblene blir tatt vare på og vi får den sprudlende effekten som så mange setter pris på. I de rimeligste variantene kan det være at man tilsetter kullsyre.

3,5 millioner liter med musserende vin er solgt på Vinmonopolet de siste tolv månedene. 42 prosent (1,5 millioner liter) av dette hadde italiensk opprinnelse. Prosecco er blitt den nye folkefavoritten blant bobleelskende nordmenn.

Langt foran champagne

Spansk cava følger nærmest, med et volum på 972 125 liter. Til sammenligning kjøpte vi i samme periode «bare» 337 194 liter ekte champagne.

Annen fransk musserende, i første rekke crémant, hadde også et større volum enn champagne, totalt 443 685 liter. Australia (179 696 liter sparkling) og Tyskland (41 757 liter sekt) er de to andre vinlandene som markerer seg på salgsstatistikken over musserende drikke.

Hovedårsaken til at prosecco og cava står så sterkt i Norge er naturligvis pris. Prosecco er like billig som spansk cava, som i alle foregående år har vært nordmenns «favorittsjampis». Ofte kan du få god festdrikke fra Spania eller Italia til under hundrelappen. Mens champagne fortsatt koster minst det dobbelte, gjerne mye, mye mer.

Folkelig drikke

Vi skal heller ikke se bort fra det faktum at prosecco og cava er mer folkelig i smaken, med mer sødme og gjenkjennbar frukt, og derfor er lettere å like om man ikke er spesielt interessert eller avansert innen vin.

Produksjonsmåten er ofte den samme der musserende drikke produseres. «Methode traditionell», ofte også kalt Champagne-metoden, har en lang historie.

Men hvorfor smaker da musserende vin så forskjellig, ut fra hvor den kommer fra? Et enkelt svar er at druene er forskjellige, og at det gir ulike aromaer til vinen. Alder på vinstokkene, jordsmonn, klima og tradisjoner er andre forklaringer. Bruk av fat i lagringsprosessen likeså.

Valuta for pengene

Du får naturligvis det du betaler for når du skal velge musserende, som du gjør når du kjøper billig i stedet for dyrt av andre produkter. Kvalitet koster. Men det er ikke alltid slik at en champagne til 200-300 kroner er dobbelt så god som en cava til 150 kroner. En billig champagne lages av druer som kanskje er innkjøpt eller høstet fra vinmarker som ikke gir det beste råstoffet. I slike tilfeller kan du få vel så mye valuta for pengene om du går for en kvalitets-cava, en pétillant fra Loire eller en crémant fra Burgund.

Prosecco: Abbazia Prosecco Extra Dry (kr. 99,90). Musserende vin fra Veneto i Italia, laget på Glera-druen. Aromaer mot pærer, druer, sitrus og banan. Best som aperitiff.
Cava: Dominio de la Vega Brut Nature 2010 (kr. 169,00). Spansk musserende, laget på druene Macabeo og Chardonnay. Smak av gule epler, krydder, kjeks og brøddeig. Til aperitiff eller mat.
Pétillant: Foreau Vouvray Pétillant Brut 2008 (kr. 196,90). Musserende vin fra Loire i Frankrike, laget på druen Chenin Blanc. Aromatisk, rik vin med smak av modne epler, plommer, sitrus og kjeks. Super matvin.
Champagne: Besserat de Bellefon Cuvée des Moines 2002 (kr. 349,00). Musserende vin fra Champagne i Frankrike. Laget på druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Rik, kompleks. Smak av epler, kjeks, blomster, sitrus og mineraler. Flott til mat.