FørGuiseppe Mascarello etablerte firmaet Guiseppe e Figlio Mascarello for snart133 år siden, hadde nemlig familiemedlemmer i mange tiår dyrket druer forlegendariske Marchesa Giulia Colbert Falletti.

Oppdaget potensialet

Hunvar det franskfødte barnebarnet til solkongens finansminister, som giftet segitaliensk og som «oppdaget» nebbiolo-druens potensial hvis vinen fikk langfatlagring, noe som frem til rundt 1850 var uvanlig.

Eiendommender Juliette Colbert, som hun opprinnelig het, holdt til er i dag vinhusetMarchesi di Barolo, midtpunktet i byen Barolo. Colbert, som var filantrop, harogså mye av æren for å ha reformert fengselsvesenet i Torino, så hun var endame som satte spor etter seg..

Overtok i 1967

MauroMascarello overtok ansvaret ved familiehuset etter sin far Guiseppe i 1967. Deførste ti årene brukte han til et omfattende forskningsarbeide på lengden av gjærings-og maserasjonstiden (farveuttrekk) for nebbiolo-druen. Dessuten var og er hansvært opptatt av å finne de rette klonene av nebbiolo-planten.

Familiensflotte monopolvinmark Monprivato (Mascarello er eneste eier) er beplantet medtre forskjellige nebbiolo-kloner; michét, lampia og rosé. Sammen gir de vinermed det beste en Barolo kan by på: innbydende farve, super struktur, storpersonlighet, eleganse og delikate aromaer. Konkurrenten Renato Ratti, en av deledende produsentene i Piemonte, mener Monprivato er en av de elleve bestevinmarkene i hele Barolo.

Mauroer en av få som bruker michét-klonen. Den gir små klaser og små bær, noe sombetyr mindre utbytte enn andre nebbiolo-kloner. Men vinene blir spesielle,mørkere og mer intenst fruktige. Pricipiano, Marengo og Oddero er andrePiemonte-produsenter som laget michét-nebbioloer.

SupervinenBarolo Monprivato Ca d'Morissio Riserva er tilegnet bestefaren Maurizio(Morissio er lokal piemontedialekt for Maurizo) som i 1904 kjøpte gården somhører til Monprivato-vinmarken og som i 1919 kjøpte et prakthus og et tidligereislager (!) i Monchiero der Mascarello fortsatt har lager for sine viner.

Slavonske eikefat

–Barekunnskap om fortiden kan vise oss veien inn i fremtiden, sier Mauro Mascarello.

FarenGuiseppe (1897-1983) var en av de første som begynte å lagre Barolo-viner pånye slavonske eikefat. Da hadde han og broren Natale blitt uenige om driften avfamilieeiendommen og valgt å splitte den i to.

Maurohar over flere år bevisst kjøpt opp gode parseller i kjente vinmarker, og i1979, da Natale døde, klarte han å kjøpe tilbake andelen som onkelen fikk medseg 50 år tidligere. Dermed var familievinhuset Guiseppe e Figlio Mascarellofullt og helt igjen. Siden da er vinene fra Mascarello bare blitt bedre ogbedre!

Familieaffære: Driften av vinhuset Mascarello er et familieanliggende. Her er datteren Maria-Teresa (t.v.) og sønnen Giuseppe sammen med mor og far Mauro og Elena Mascarello.
Sjefen: Mauro Mascarello har arbeidet målbevisst gjennom flere tiår for å finne frem til de rette nebbiolo-klonene og riktig bruk av produksjonsmetoder for å skape unike Barolo-viner.