For åtte-ti år siden satt jeg på en italiensk restaurant i London og studerte en over gjennomsnittlig interessant vinliste. I tillegg oppdaget jeg at eieren av restauranten selv var meget opptatt av vin. Så jeg sa rett og slett: Kan du ikke dukke ned i kjelleren din og komme opp med en vin du tror vil overraske meg!

Servert blindt

Fyren forsvant på raske bein og etter noen minutter var han tilbake med en karaffel fylt med rødvin. Flaska holdt han skjult. Jeg så at vinen hadde begynt å få en lys brun kant ytterst i glasset, men den virket ikke å være så alt for gammel. Da jeg snuste inn aromaene, fikk jeg bekreftet at det dreide seg om en noe utviklet vin, men at den var fortsatt ganske ungdommelig. Jeg sniffet og smattet videre, mens restaurantøren sto ved bordet med et lurt glis om munnen.

–Nå, hva tror du det er, spurte han etterhvert.

–Tja, aromaene forteller meg at det er noe fra Toscana, men at det ikke er alt for gammelt. En sju-åtte år gammel Chianti, kanskje, svarte jeg.

Ble imponert

Jeg så at smilet om munnen hans ble noe bredere, før han hentet flaska og lot meg få svaret: Nipozzano Chianti Rufina Riserva 1988. Vinen var over 15 år gammel, minst det dobbelte av hva jeg trodde jeg hadde smakt meg frem til. Jeg ble, for å si det mildt, imponert over kvaliteten.

I årene etterpå har jeg smakt Nipozzano jevnlig ved årgangsskifter her i Norge. Vinen er i basislisten på Vinmonopolet, og er utvilsomt et svært godt kjøp, pris og kvalitet tatt i betraktning. Når man dessuten har kunnskap om at dette er en vin som lagrer utmerket i både 10, 15 og 20 år, så blir det enda mer spennende.

Nipozzano Chianti Rufina Riserva kommer fra slottet Castello di Nipozzano som ble bygget allerede på 1000-tallet. Eiendommen utgjør en av de mest sentrale vinhusene til firmaet Marchesi de' Frescobaldi, bygget opp av en adelsfamilie som gjennom 30 generasjoner siden 1300-tallet har drevet med vin. Våpenskjoldet på etiketten kommer fra familien Albizi i Firenze, og peker tilbake til bryllupet mellom Albizi-arvingen Leonia og Angiolo Frescobaldi.

Det beste i Chianti

Nyeste årgang av Nipozzano tilgjengelig i Norge akkurat nå er 2010, som er lagret 24 måneder på eik og minst tre måneder på flaske før den ble sluppet på markedet. Drueblandingen er 90 prosent sangiovese og resten en miks av malvasia nera, colorino, merlot og cabernet sauvignon. En litt utypisk Chianti, som kommer fra Rufina, ett av syv underområder i Chianti.

Sammen med Chianti Classico er Chianti Rufina utvilsomt kvalitativt best i regionen. Nipozzani byr på det beste av klassisk Chianti-stil, med fruktaromaer mot kirsebær, moreller og plommer, dessuten innslag av nøtter, tre, bark og noe animalsk. 2010-årgangen kommer til å drikke bra, som det heter, frem til minst 2025.