Det går allerede gjetord om 2012-årgangen i Tyskland. Med unntak av Rheingau, ser det ut til at de fleste av regionene leverer viner i toppskiktet. Årgangen omtales som meget god, der andre stikkord er lave avlinger, flott konsentrasjon, moderat alkoholinnhold og høyt syrenivå. Resultatet er viner som er superslanke, konsentrerte, rene og presise. Den reneste renselsesfesten.

Jeg var så heldig å få komme innom Valentinlyst-polet onsdag, og fikk der smake 13 av de rundt 80 vinene som spesialbutikken har fått seg tildelt. Nedleggelsen av Spesialpolet i Valkendorffs gate i Bergen har gjort at man nå sprer mer av vinene det tidligere har vært knapphet på, så Valentinlyst vil fremover få flere av de mest attraktive vinene, som tidligere kun ble solgt i Vika og i Bergen.

Volumet på spesialslippet denne gangen er fra 6 til 48 flasker av de vinene som er kommet til Trondheim. Mest attraktiv er nok to Keller-viner som man har 18 og 36 flasker av (Abtserde GG og Niersteiner Hipping), men jeg ville også ha gått etter Prüm Ürziger Würzgarten Auslese, Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr GG og Immich-Batterieberg C.A.I.

Master of wine og redaktør av Vinforum, Arne Ronold, har smakt  68 av nyhetene hos Vinmonopolet i Oslo, og konkluderte med at 27 av disse fortjente toppscore.

Eneste ulempen ved torsdagens lansering er at høy eurokurs har gjort at vinene kanskje er noe høyere priset enn mange kunne ha tenkt seg. Likevel, det er viner her å investere i, for kjelleren!

Mine tre favoritter på smakingen onsdag:

Immich-Batterieberg C.A.I. Riesling 2012, varenr. 1296601, kr. 215,80. Superslank, elegant og stram vin med bitende syre. Fra Mosel.

Rebholz Vom Rotliegenden Riesling Trocken 2012, varenr. 1340701, kr. 339,70. Steintøff, mineralsk, aromatisk, syrefrisk. Fra Pfalz.

Kruger-Rumpf Dorsheimer Riesling Trocken 2012, varenr. 843201, kr. 209,90. Knallung, lukket, mineralsk, rik, aromatisk. Fra Nahe.

Mange spennende riesling-viner i spesialslippet på Vinmonopolet torsdag 3.april.