Salget av pappvin har flatet noe ut i Norge. Det er kanskje ikke så rart, når andelen av totalt solgt vinvolum på Vinmonopolet ligger like under 60 prosent når det gjelder røde viner på boks. Det er ikke så mye mer å hente da.

I 2012 var 59,9 prosent av all rødvin vi kjøpte på Polet bag-in-box. I fjor var andelen 59,7 prosent, og hittil i år er den på 59,2 prosent. De som fortsatt synes at vin fra flaske har en viss sjarm, kan altså være fornøyd med utviklingen.

Påske = papp

Men så vet vi samtidig at når påsken nærmer seg, kjøper selv de mest ihuga pappvin-haterne med seg en treliter eller to før de drar på fjellet eller til hytta ved sjøen. I mars måned i fjor (tidligpåske) var salget av rød pappvin på hele 63,8 prosent av totalvolumet.

Det skal innrømmes at det nå finnes mange gode rødviner på boks, selv om kvaliteten er høyst variabel. Men det er den også når det gjelder rimelig vin på flasker. Som i mange andre tilfeller lønner det seg også her å kjøpe bagvin fra anerkjente produsenter. De setter sjelden sitt renommé på spill ved å levere dårlig vare på boks. Men stadig flere av dem gir etter og lar seg «presse» til å tappe vinen sin som bag-in-box, selv om skepsisen er der, til fulle. Da skal vi vite at det ikke alltid er egen vin de tapper på boks. Den kan like gjerne være innkjøpt hos naboen.

Fra Lombardia

Påskevinen jeg har plukket ut blant de mange hundre bagvinene som nå er å finne i Vinmonopolets liste (basis og bestilling) er en nykommer fra Lombardia. Ca del Masso (kr. 399,90) er treliters bagvin fra en av de mer ukjente italienske vinregionene, Lombardia i nord. Den er laget på barbera-druen, men i en slags ripasso-stil (som er mest vanlig med corvina-druer i Veneto-regionen). Vinen har en del restsødme (9 gr/l) og egner seg derfor godt også til kosedrikke, med smak av sjokolade, karameller og fat, i kombinasjon med moden frukt mot plommer, rosiner og sorte kirsebær. 20 prosent av druene har vært tørket, noe lagring på fat.

Flaskevinene jeg anbefaler er utvilsomt på et høyere kvalitetsnivå, det er disse du skal ta frem til festmiddagene i løpet av påsken. Begge har fått terningkast 6 av meg og finnes i basislisten.

Til festmiddagen

Bibbiano Vigna del Capannino Chianti Classico Riserva 2008 (kr. 224,90) er en flott representant for det beste fra Toscana, på sangiovese-druer. Rett og slett en strålende Chianti. Herlig saftig, ren og moden kirsebærfrukt, innslag av kjerner, noen mørke bær, krydder, urter, fat, tørket frukt, plommer og lakris. Kan brukes til mye mat, fra solide kjøtt- og gryteretter til risotto med smaksrike ingredisenser.

Nervi Gattinara 2007 (kr. 199,90) er en «norsk» Piemonte-vin. Dette vinhuset i Gattinara nord i regionen er over hundre år gammelt, og ble for fire siden kjøpt av norske investorer. Denne vinen var blant de mange tusen liter vin som lå på fat eller flasker i kjelleren da de overtok. Svært pent utviklet Gattinara (på nebbiolo-druer) med tiltalende fruktighet mot blomster, tørket frukt, nype og bringebær. Pen kryddertone, hint av lær, mocca og fat. Super matvin til storfekjøtt, lam, grillet kjøtt.