Les omtalene her:

Importørene har på egen risiko lansert 27 viner i testutvalget. Dette er produkter som kan kvalifisere seg for fast listeføring hvis de selger et visst volum i løpet av det kommende halvåret, men historien viser at kun et fåtall viner klarer å oppnå nødvendig volum gjennom testsalg.

Utenfor sesong

Litt utenfor sesong velger Vinmonopolet å lansere rødviner laget på nebbiolo-druen midt på sommeren i år. Dette er typiske høstviner, og gjerne også viner som bør lagres noen år før de nytes. Lanseringene om fatter mindre kjente nebbiolo-områder, som Gattinara i Piemonte og Valtellina i Lombardia. Vinene er interessant nok, ingen skal kunne si noe annet, men det er altså timingen man kan stille spørsmål ved. I følge Vinmonopolet ligner de på Barolo-viner, men er friskere og snerper mindre. Flere av dem er noen år gamle og smaken minner om tørket frukt, te, høstløv og nøtter – de smaker rett og slett høst.

Amarone-variant

Valtellina ligger ved foten av Alpene. Det kjølige klimaet gir litt slankere og friskere viner enn for eksempel barolo. Her er chiavennasca er det lokale navnet på nebbiolo. Polet lanser en enkel rosso, men også en mer spesiell vin kalt sforzato. Dette er en tørr vin basert på tørkede druer og ligner på amarone.

Nord for Barolo i Piemonte ligger de to små vinområdene Ghemme og Gattinara. Vinene herfra ligner på barolo. Blant nyhetene er det fire viner som er noen år gamle, og dermed litt utviklede. Men igjen, dette er høstviner...

Spennende Loire-vin

Adskillig mer riktig i forhold til sesongen er lanseringen av muscadet-viner ytterst i Loiredalen. Her har druene nesten utsikt til Atlanterhavet og mange mener at muscadet smaker av sjø og mineraler. Druen kalles melon de borgogne. Det spesielle med muscadet er at den vokser med alderen, og kan da by på spennende smaker som passer utmerket til sjømat, ikke minst blåskjellretter. Hemmeligheten ligger i lang lagring på bunnfall. De døde gjærcellene setter preg på vinen og tilfører den noe som kan minne om ferske nøtter og sopp. Utviklet muscadet kan sammenlignes med utviklet chablis. De kan gjerne bli både 10-15 år gamle før de når toppen.

Grillmat er tema

Mattema i juli og august er grillmat. Polet opplyser at den enkelte butikk har samlet sine beste anbefalinger til grillmat i en egen temahylle. I de butikkene som ikke har temahylle vil du finne produkter med bindersen «Passer til grillmat». Produktene er da å finne på sin vanlige plass i butikken. Butikkene har lagt all slags grillmat til grunn for sitt utvalg.

En liten avskjed byr juli også på. Dette er nemlig siste nyhetslansering hvor Vinmonopolet vil trykke sin Nyheter-brosjyre. Stadig mer av informasjonen blir kun tilgjengelig på nettet.