-Jeg skjønte ikke helt hvorfor de kom hit. Behn dukket opp her sammen med to-tre andre personer. De tok masse bilder, smakte på en del av vinene mine, bestemte seg for en blend, og så satte importøren en ordre. Etter det har jeg ikke hørt noe mer fra noen av dem, forteller Orlando Pecchenino.

Lansert i Trondheim

Ari Behn lanserte sin egen vin, kalt Pecchenino Mandala av Ari Behn 2011, høsten 2012. Dette var mens han bodde i London sammen med familien, og den eneste offentlige opptreden han gjorde i Norge i forbindelse med vinlanseringen var på VinPuls-messen i Trondheim i november. Der stilte norsk media naturligvis mannsterk opp.

Men siden ble det stille om Behn-vinen. Vinmonopolets salgsstatistikk viser at det ble solgt 1881 liter av Pecchenino Mandala av Ari Behn 2011 i løpet av noen måneder lanseringshøsten i 2012. Året etter gikk det ut 1172 liter i løpet av hele 2013, mens det de første fem månedene av 2014 kun ble solgt 65 liter. Ingen stor suksess for denne kjendisvinen heller, med andre ord.

The next big thing

Orlando Pecchenino røper at han var forespeilet at Mandala kunne bli "the big thing" i Norge. Det er grunnen til at han er noe overrasket over den totale tausheten fra Norge etterpå. Selv var han i utgangspunktet ytterst skeptisk til opplegget.

Om ikke Ari Behn har gjort Pecchenino til et stort navn i Norge, bør publikum likevel sjekke ut Dogliani-vinene hans, for dette er klassiske, saftige, rene og friske dolcetto-viner. I tillegg til Behn-vinen finnes Pecchenino San Luigi Dolcetto di Dogliani 2013 i bestillingslisten. Den viser som viser hvor godt en dolcetto kan smake.

Dessuten har importøren tatt inn Quass Barbera d'Alba 2007 (nå utsolgt) og San Guiseppe Barolo 2009. Pecchenino-eiendommen ligger bare noen hundre meter fra grensen mellom Dogliani og Monforte, så Pecchenino må lage Barolo-vinen sin i et eget vinhus der.

Vin i generasjoner

Familien Pecchenino har drevet med vin i flere generasjoner. Mest seriøst etter at Orlandos bestefar Attilio begynte å tappe vin fra sine åtte hektar med vinmarker.

Senere vokste eiendommen gjennom sønnen Marino. Orlando og broren Attilio tok over i 1987 og har i dag totalt 27 hektar å hente drueråstoff fra, 22 hektar i Dogliani og tre i Monforte d'Alba.

Produksjonen på i overkant av 100 000 flasker og er fullverdig økologisk.

Når du kommer på besøk til den historiske Pecchenino-eiendommen fra slutten av 1700-tallet på en høyde med fantastisk utsikt over Dogliani, ser du med det blotte øye at vinplantene strutter av energi. Det kjennes igjen også i vinene.

Orlando Pecchenino lager mye god vin fra sitt idylliske anlegg på en åskam i Dogliano. Ikke rart at Ari Behn dro dit for å lage sin Mandala-vin. Men siden har ikke Orlando sett prinsessegemalen, eller fått bestilling på mer av vinen han plukket ut. Foto: ULF DALHEIM