Vanligvis tyr jeg til Beaujolais-produsenten Jean Paul Brun når noen spør meg om hvilken rødvin de skal drikke til torsk. Med bakgrunn i den noe oversette druen gamay lager Brun nemlig fantastisk flotte rødviner.

Tøffe konkurrenter

Men så viser det seg at han også har ett hvitt ess i ermet, Brun Beaujolais Chardonnay Classic 2012 (kr. 164,90 i basisutvalget på Polet). Overraskelsen skyldes at området Beaujolais ikke er spesielt godt kjent eller anerkjent som hvitvinsområde, til det er konkurrentene i Burgund ellers, og Chablis spesielt, gjennomgående så alt for mye bedre.

Heldigvis er det av og til slik at det dukker opp overraskelser på Vinmonopolet, viner som du ikke forventet, med en kvalitet du bare må applaudere. Jean-Paul Bruns Chardonnay Classic er en slik vin. Supertørr, elegant, frisk og saftig. Med aromaer i retning av gule epler, blomster, urter, nøtter, steinmineraler og krydder.

Vil heve anerkjennelsen

Jean-Paul Brun er en ihuga entusiast på vegne av Beaujolais og mulighetene som faktisk er i dette vinområdet som hos mange har lav status, mest pga av den store Beaujolais Nouveau-hypen tredje torsdag i november hvert år, da knapt ferdiggjæret vin sendes ut på markedet. Men glem Nouveau, sjekker heller ut Bruns mange godbiter!

Brun vil at Beaujolais skal stå for så mye mer enn Nouveau. Han sier rett ut av det for det meste er overpriset skvip. Ivrig forteller han i stedet, på en sjarmerende miks av fransk og engelsk, om det han selv forsøker å skape med utgangspunkt i den lille landsbyen Charnay syd i Beaujolais, like nord for Lyon. Her har han sitt vinfirma Domaine des Terres Dorées (etter de gyldne steinene som preger området) som han startet i 1979.

Leire og kalkstein

I dag er han blitt en av regionens fremste kvalitetsprodusenter. Porteføljen teller 17 forskjellige viner, men han produserer ikke mer enn 350 000 - 400 000 flasker i året. Det meste basert på den stedegne druen gamay, men Brun lager også både hvite viner og en sjarmerende musserende.

Brun Beaujolais Chardonnay Classic 2012 er laget på druer dyrket så høyt som mulig i Beaujolais, fra vinmarker plantet tidlig på 90-tallet. Jordsmonnet er en blanding av leire og kalkstein, som både gir en viss fedme og ikke minst en flott mineralitet. Vinen er spontangjæret, det er kun anvendt naturlig gjær, og ståltankene brukes ofte liggende, fordi Brun mener det gir mer struktur i vinene. Imponerende nok klarer han også å holde alkoholprosenten ned på passende 12 prosent. Det gir en vin som har super balanse. Sommerens hvitvinskupp!