I en tid der vi oversvømmes av informasjon via nett og media, har Grønn Barneby greid å skape en arena basert på direkte kontakt med store og små, der det er mulig å samtale og utveksle kunnskap om dagens miljøutfordringer.

I tider med finanskrise og nedskjæringer i offentlig sektor, er det hyggelig å kunne fortelle om noe som fungerer som det skal! Grønn Hverdag i Midt-Norge har samarbeidet med Grønn Barneby i Trondheim kommune gjennom flere år. I arbeidet for å nå miljø- og klimamål, har Grønn Barneby siden utnevnelsen i 2003 utviklet seg til å bli et verktøy for byens skoler og barnehager som fortjener oppmerksomhet! Arbeidet er handlingsrettet, har stor nytteverdi og bidrar til å skape optimisme for fremtiden både blant store og små.

I kommuneplanen for Trondheim 2001-2012, slås det fast at barn og unge er byens viktigste ressurs. Det forplikter. Det å sikre rammene for gode oppvekstvilkår i byen er aktuelle politiske tema. Det samme er miljø- og klimatiltak for å sikre selve grunnlaget for våre barns og unges framtidsvilkår. Utfordringen ligger i å gå fra ord til handling.

Vi kjenner ikke alle morgendagens løsninger på våre utfordringer. De skal dagens unge finne og iverksette. Fokus på miljø er derfor forankret i læreplanen. Men gjennom vårt møte med skoler og barnehager ser vi at det ikke strekker til med tid, energi og kompetanse for å gi viktige tema som dagens miljø- og klimaproblemer det nødvendige fokus. Det er nettopp her at Grønn Barneby har en viktig rolle, og det er ikke uten grunn.

Trondheim ble utnevnt til Grønn Barneby på verdens miljødag i 2003, med forpliktelse om å holde på til 2012. Begrepet «Grønn Barneby» ble introdusert av organisasjonen Blekkulfs Miljødetektiver, nå Miljøagentene, undertusenårsskiftet.

Etter den tid har Trondheim utviklet en modell for Grønn Barneby som utmerker seg både nasjonalt og internasjonalt. Modellen er i utgangspunktet forankret på øverste politiske og administrative nivå, samt i arbeidsavtalene til enhetslederne i byens skoler og barnehager. Den politiske visjonen for arbeidet var i utgangspunktet at:

«Grønn Barneby i Trondheim skal inspirere, motivere og støtte barnehager og skoler til videre bærekraftarbeid med kreative måter for å møte miljøutfordringene på, slik at barn og unge selv kan delta aktivt i en samfunnsutvikling som sikrer livskvalitet og livsgrunnlag».

Grønn Hverdag i Midt-Norge har gjennom flere år vært involvert i flere av delprosjektene under Grønn Barneby, og vi ser i praksis at arbeidet fungerer i tråd med intensjonen.

Grunnen til at prosjektet har lyktes, tror vi for det første skyldes at det er forankret politisk. Dette sikrer prosjektet nødvendig integritet, handlingsrom og kontinuitet. Og det er nettopp kontinuiteten i kommunikasjonen mellom ledelsen i prosjektet og skolene og barnehagene som er det unike med Grønn Barneby. Det er skapt et nettverk av skoler og barnehager som har miljø i fokus. Dette nettverket får jevnlig inspirasjon, støtte og ikke minst faglig oppdatering fra Grønn barneby. En viktig brikke for å få dette til er det nære samarbeidet med andre samarbeidspartnere, deriblant organisasjoner som Grønn Hverdag – som kan bidra inn i prosjektet med kunnskap og veiledning.

Bare gjennom det siste året har Grønn Hverdag alene i samarbeid med Grønn Barneby nådd ut med mellom 30 og 40 foredrag for nærmere 2500 personer, hvorav godt over 1000 er barn og unge. Foredragene er tilpasset slik at de bidrar til å bygge oppunder politisk vedtatte mål og handlingsalternativer knyttet til bl.a. reklame- og forbrukspress overfor barn og unge, avfallsforebygging, og vedtatte mål om 10 % økologisk mat i kommunen i 2008. Et annet konkret resultat av Grønn Barnebys satsning er at ved hjelp av prosjektet «strømsparegrisen», som er et samarbeid med Trondheim energiverk, har byens elever bidratt til å redusere strømforbruket tilsvarende 11 skoler. 22 skoler har fått premie for hederlig innsats i «strømsparegrisen» i 2008.

En annen viktig satsning i Grønn Barneby er bruken av den internasjonale miljøsertifiseringsordningen Grønt Flagg. Dette er et pedagogisk verktøy for å oppnå kontinuitet i miljøarbeidet i skoler og barnehager her hjemme, samtidig som det utveksles kontakt og erfaringer tå tvers av landegrensene. I 2008 er det 21 skoler og 65 barnehager som er kvalifisert for denne hedersbenevnelsen i Trondheim kommune takket være Grønn Barnebys innsats. Intensjonen er at alle byens 53 kommunale og 6 private skoler skal være sertifisert innen 2012, sammen med de til sammen 288 barnehagene. Det arbeides jevnt og trutt for å få med nye skoler og barnehager, og det arrangeres nettverkssamlinger for de som er i startfasen av Grønt Flagg-prosessen. Det grønne flagget og det internasjonale sertifikatet er heller ikke en engangsforeteelse. Det foregår en resertifisering hvert år, og stadig nye miljøtema innarbeides i skolens og barnehagens miljøhandlingsplan. Nettverkssamlinger arrangeres også for såkalte «veteraner», der nye samarbeidspartnere inviteres inn tilpasset stadig nye tema. Samlingene er godt faglig fundert og det gir rom for samtale og erfaringsutveksling mellom lærere og barnehageansatte. Deres erfaringer blir lyttet til av ledelsen i Grønn barneby. De får til og med servert en vaffel og en kaffekopp i en ellers travel hverdag! Det skaper til sammen motivasjon og optimisme!

I en tid der vi oversvømmes av informasjon via nett og media, har Grønn Barneby greid å skape en arena basert på direkte kontakt med store og små, der det er mulig å samtale og utveksle kunnskap om dagens miljøutfordringer. Resultatet er økt bevissthet og mer miljøvennlig atferd i praksis. Men det som til syvende og sist imponerer mest med Grønn Barnebys arbeid, er den evnen ledelsen i prosjektet har til å skape en følelse av samhørighet rundt felles og utfordrende miljø- og klimautfordringer, der alle er inkludert uansett ståsted og kunnskapsnivå. På Grønn Barnebys arena er det både hyggelig og interessant å være. Ledelsen og prosjektet som sådan fortjener toppkarakter!

signy@gronnhverdag.no

Foto: Maria Gossé
Trondheim ble utnevnt til Grønn Barneby på verdens miljødag i 2003. Her ordfører Rita Ottervik sammen med kronikkforfatteren. Foto: Ivar Mølsknes