I fjor vår skjerpet Nav inn praksisen når det gjelder langtidssykmeldte.

Det  innebærer at legens sykmelding kan bli overprøvd og at arbeidstakeren kommer tidligere tilbake på jobb. Ofte vil det dreie seg om gradert sykmelding og tilrettelegging av arbeidet.

Adresseavisen har sett nærmere på effekten av den nye praksisen. Det viser seg at Nav i Sør-Trøndelag ukentlig kontrollerer rundt hundre sykmeldinger og at de daglig endrer legens opprinnelige sykmelding. I Nord-Trøndelag er antallet varsler om stans i sykepengeutbetalingen firedoblet siden i fjor vår.

Les om resultatene her

Vi tror at innskjerpingen er fornuftig. Tidligere ble svært få sykmeldinger overprøvd. Den nye ordningen representerer ikke nødvendigvis noen mistillit til legene, snarere er den en nødvendig kontrollinstans og en betimelig påminnelse om at svært mange langtidssykmeldte ikke er helt uten arbeidsevne. Det er en fordel for både arbeidstaker, arbeidsgiver og samfunnet at den ansatte raskere kan vende tilbake til jobben, med en individuell tilpasning.

Vi kan heller ikke se at kontrollen innebærer en stigmatisering av sykmeldte arbeidstakere. Når det er medisinsk dokumentert at en langvarig 100 prosents sykmelding er nødvendig, vil det selvsagt bli tatt hensyn til. Men når statistikken viser at så mange som sju av ti langtidssykmeldte er borte fra jobb på heltid, er det en indikasjon på at det er noe å hente.

I Sør-Trøndelag har den nye ordningen i mange tilfeller ført til at arbeidsgiveren får en henvendelse fra Nav når det nærmer seg åtte ukers sykmelding. Her oppfordres det til å samarbeide med den sykmeldte om å finne tilpasninger som gjør at vedkommende kan utføre arbeidsoppgaver. Det er greit å minne om at du ikke sykmeldes fra arbeidsplassen din, men fra alle eller noen av oppgavene dine.

I enkelte tilfeller blir det avdekket at kravene til sykepenger ikke er til stede, da sender Nav melding om stans i utbetalingene. Slik sett kan en innskjerpet praksis også ha preventiv virkning.

Sykefraværet er ikke bare kostbart for samfunnet, ved langtidssykmeldinger er risikoen også stor for at arbeidstakeren faller utenfor arbeidslivet. En del arbeidsplasser har påfallende høyt sykefravær. Årsakene er sammensatte, og Navs skjerpede praksis løser ikke alt. Uansett er det svært positivt at de som årlig betaler ut 35 milliarder kroner i sykepenger, engasjerer seg mer aktivt for å få arbeidstakere raskere tilbake i arbeid.

For mange av de sykmeldte er det den beste medisin.

LES OGSÅ: Nå kommer regler for lengden på sykmeldinger

KRONIKK: Syk, men kan jobbe