Helsedirektoratet er nå i ferd med å endre regelverket for blodgivning for homofile menn. Det skal være lov for menn å donere blod etter 12-måneder i sølibat. Argumentene bak dette er økt smittefare, og at en 12-måneders sølibatperiode har vært et trygt alternativ tidligere.

Det første jeg vil få sagt om denne endringen er «bra jobba». Endelig kan man faktisk donere blod selv om man er homofil. Likevel syns jeg dette er et system som kan videreutvikles. Norge har i flere år vært en forkjemper for homofiles rettigheter. Dette ser vi gjennom undersøkelser som er blitt gjort i flere land, der Norge går foran med et flertall mennesker som syns det er helt greit å være homofil.

LES OGSÅ (PLUSS): Noora i Skam lyktes bedre enn Ibsens Nora

Dette er en debatt som ikke har vært særlig aktiv de siste årene, men som har blitt større etter Orlando-skytingen i USA. Her ble minst 50 homofile mennesker drept i en bar. De overlevende etter ulykken, og pårørende til ofrene som hadde blitt skadet under skytingen hadde ikke lov til å donere blod - de var homofile. I tillegg er dette systemet farlig på den måten at homofile menn ikke kan donere blod etter 12 måneder. Likevel er det mulig for en heteroseksuell mann som har hatt flere seksuelle partnere i løpet av 12 måneder å donere blod. Noe som jeg mener utsetter blodgivning-tjenesten.

Selv er jeg ikke homofil, men har mange venner som er det. En av venninnene mine er faktisk aktiv med å donere blod. Men jeg mener at dette regelverket stammer fra frykt og propaganda fra 70- og 80-tallet for hiv og aids. Dette er sykdommer som er kjent å smitte gjennom kroppsvæske. Dette betyr at under analsex er menn særlig utsatt, men det betyr ikke nødvendigvis at kvinner og heterofile menn er fritatt fra smittefare. Det er et velkjent faktum at heterofile menn også kan finne på å ha analsex, dette utsetter også dem.

LES OGSÅ (PLUSS): «Etter over 30 år skal mine lærerforeldre pensjonere seg. De fortjener en hyllest»

Mitt forslag er derfor at Helsedirektoratet ser på andre muligheter for å videreutvikle dette systemet. Til og med under heterofil sex kan man bli utsatt for seksuelt-overførbare-sykdommer. Denne regelendringen er på ingen måte tilpasset til homofile, da 12-måneder virker urimelig og skadelig på selvbildet homofile har. Hvis vi i Norge vil stå frem som forkjempere for homofile rettigheter bør vi også arbeide for at de skal bli verdsatt i samfunnet vårt som likemenn og ikke som en byrde. Debatten rundt blodgivning har altså blitt større etter Orlando-skytingen som har forgått i statene. Her er det også en mulighet for Norge å vise seg som en stat som har et menneskesyn som gjenspeiles i vårt syn på blodgivning

Sigurd Li Johnsen