Vi er midt i en byggesak med Trondheim kommune/utbygger, og er redd for at saken ender opp som den som «frustrert nabo» har beskrevet i Ordet fritt Adresseavisen den 15. desember.

Kort oppsummert godtok vi et nabovarsel på et bygg som skal stå inntil vår eiendomsgrense. Etter at byggeelementene kom på plass ser vi at bygget blir mye høyere enn det er søkt om. Dermed er det betydelig mere innsikt rett inn i vår stue fra tredje etasje, og utsikten er betydelig forringet.

LES OGSÅ: Det er helt greit å bygge ulovlig i Trondheim

Dette var noe helt annet enn det som det ble søkt om og som vi godtok. Vi varslet søker om dette, og det ble gjennomført en befaring på byggeplassen sammen med søker og tiltakshaver. De ble orientert om at vi kom til å varsle Trondheim kommune om dette, og kommunen ble varslet to dager etterpå. Under befaring med søker og tiltakshaver var bl.a. ikke taket på bygget på plass. Selv om tiltakshaver var varslet om at vi kom til å klage på dette, ble alt utvendig arbeid med bygget gjort ferdig veldig raskt etterpå. Alt utvendig arbeid ble ferdig mens vi var borte på påskeferie. Dette mistenker vi var fordi utbygger erfaringsmessig får medhold fra kommunen om at det er større fordel for søkeren å få bygd ferdig det ulovlig oppsatte bygget, enn det er til ulempe for naboene.

Les også: Rockhus i Dokkparken er det glade vanvidd

Trondheim kommune kom på befaring den 08.05.15. og den 28.05.15 gir kommunen pålegg om byggestopp. Siden den gang har saken versert frem og tilbake mellom kommunen, tiltakshaver og naboene. Saken sto på sakslisten i bygningsrådet den 30.08.16, men ble trukket, uten at vi naboer fikk begrunnelse for det. Søker ble også tilskrevet av bygningskontorets jurist med spørsmål om de hadde nye argumenter på komme med. Det i en sak hvor kommunen allerede hadde konkludert med at bygget er ulovlig satt opp! Hvorfor de stadig skal ha muligheter til å finne nye argumenter er for oss uforståelig.

Les også debattinnlegget: Noen ganger har jeg tatt meg selv i å vise fingeren til bilister som kjører på rødt over fotgjengerfeltet

Nå har tiltakshaver engasjert advokat og vi er tre naboer som har blitt tilbudt et pengebeløp i kompensasjon. Høyden på bygget blir ikke lavere av at vi får penge, og bygget blir heller ikke mere lovlig satt opp av den grunn. Det er tydelig at det ikke er økonomiske grunner til at ulempen er betydelig større for utbyggeren. Etter som de har økonomi til å tilby naboene penger, kan de pengene brukes til å rive bygget til lovlig høyde.

Les også kommentaren: Skulle tru det var Tore Strømøy som hadde skrevet manus til Snøfall

Vi ser at denne saken ikke er satt på saksliste til  bygningsrådet. Hvor lang tid skal det ta før saken blir avgjort? Nå har dette pågått i snart to år. Hvorfor er det så vanskelig å ta en avgjørelse? Blir dette bygget – med en ekstra etasje over bakkeplan - godtatt, har vi ingen betenkeligheter med å oppfordre innbyggerne i Trondheim kommune til å sende inn byggesøknad de vet blir godkjent, og så i etterkant bygge så stort som de ønsker. Det kan de ikke få noen problemer med, for alle skal behandles likt!