Du vet at det snart er valg når politikerne begynner å snakke om brunost og bunad i det offentlige rom, og kaller det for norske verdier.

Det er bare å lene seg tilbake å ta det hele med ro. Det går over. Samtidig gir det oss en god anledning til å reflektere over hvilke verdier vi vil skal prege samfunnet vårt de neste fire år. Og hvilke verdier vi absolutt ikke vil ha. Fordi de ikke hører hjemme her. Fordi de er med på å skape et samfunn vi ikke vil ha.

LES OGSÅ: Ingen fest uten Frp

Forrige uke gikk integreringsminister Sylvi Listhaug ut og ba folk følge med på flyktningers reiser, og rapportere hvis de oppdaget at de hadde reist på besøk til landet de har flyktet fra. Hva er det hun sier? At vi skal begynne å angi hverandre i dette samfunnet? Er det en verdi å bygge framtida på? Er det det vi vil lære våre barn; at fra nå er det skuling og mistenksomhetens blikk vi skal møte hverandre med – på skolen, i korpset og i idrettslaget? Med dette utspillet om å oppfordre til en slags privat etterretning, får jeg assosiasjoner til flere av verdens totalitære regimer, som jeg ikke vil at mitt land skal assosieres med.

Å spre ytterligere mistanke mot en allerede utsatt gruppe i befolkningen, er det stikk motsatte bidrag til den hverdagsintegreringen statsminister Erna Solberg tidligere har talt så varmt for. Allikevel gir hun Listhaug sin støtte. Det er altså valgkamp. Ingen tvil om det.

LES OGSÅ: Pinlig trøndersk kulturkrig

Listhaug oppfordrer og appellerer til det mest primitive i oss; gleden over å ta andre. Følge med. Angi. Melde ifra. Hva gjør en slik holdning og praksis med relasjoner? Med integrering, som hun har det øverste ansvaret for? Hva gjør det med samfunnsveven og muligheter for å skape trygghet og utvikle vennskap og gode naboskap? Det kjennes ut som lysår siden Gro Harlem Brundtland sto fram og karakteriserte den årvåkne nabokjerringa som den norskeste av norske verdier. Herregud, som jeg savner henne! Ja, både Gro og nabokjerringa altså!

Det politiske klimaet har forandret seg. Måten vi snakker om andre mennesker på har forandret seg. Og det gjelder spesielt mennesker som kommer fra andre land og har en annen hudfarge enn oss. Vi har ikke taklet de store forandringene som flyktningkrisa har ført med seg. Det er bare å innrømme det, først som sist. Vi er i ferd med å miste noen grunnleggende verdier på veien; som vennlighet, raushet og tillit. Om dette er spesielt norske verdier, vet jeg ikke, men jeg vet at det er limet i de verdiene som holder et samfunn sammen. Vi må begynne å tenke godt om hverandre, folkens!

Vil du ha ukas meninger gratis i innboksen? Meld deg på vårt nyhetbrev via denne lenken

Det er skummelt når framtredende politikere leter etter skyggesidene i mennesket. Vi trenger politikere som kjenner sin oppgave; å bygge verdiene dette samfunnet skal overleve på. Da er tillit en av de aller viktigste. Vi trenger politikere som vil bygge brede allianser mot mørkekrefter, mot homofobi og mot fremmedhat i landet vårt, slik det kom til uttrykk da nynazister marsjerte i Kristiansands gater på selveste Olsokdagen. Vi må støtte dem som vil kjempe for at Norge fremdeles skal være et land med likhet og likestilling. Men viktigst av alt: Når verden er i ulage, er det viktig å lytte og bygge bruer mellom alle mennesker av god vilje – uavhengig av hudfarge og etnisitet. Og jobbe for integrering med tillit som våpen – ikke mistenksomhet og angiveri.

Hvilke verdier er vi stolte av? Hvilke verdier er vi i ferd med å miste? Hvilke verdier må vi ta tilbake, og hvilke verdier vil vi bygge samfunnet vårt på? Dette er viktige spørsmål som jeg håper vil debatteres flittig i valgkampen.

Hør Adresseavisens kommentatorer diskutere spel, Olavsfestdager og nettmobbing på podkast

En grunnleggende kristen verdi, er budet om nestekjærlighet, uttrykt i det dobbelte kjærlighetsbud og den gylne regel; «du skal elske din neste som deg selv», og «Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem.» Dette er verdier som troende, så vel som ikke-troende kan slutte seg til – uavhengig av religion. Og for dem som prøver å gjøre kristendommen til en eksklusiv etnisk- norsk verdi, er det grunn til å minne om at de fleste kristne i dag har mørk hudfarge og bor i Afrika!