Riksadvokaten vil ha strengere overprøving av saker om mistenkelige dødsfall som blir henlagt. Det måtte en ny politiskandale til.

Tillit til at politiet har gjort jobben sin er avgjørende når mistenkelige dødsfall henlegges. Politiet må levere en troverdig etterforskning som tåler etterprøving. Riksadvokaten kommer nå til å bestemme at saker om mistenkelige dødsfall, som er etterforsket av politiet og der politiet går inn for henleggelse, skal sendes til statsadvokaten for avgjørelse med en begrunnet tilrådning fra politiet. Det er bra, men hvorfor kommer det først nå, etter at enda en politiskandale er blitt avslørt?

Nye og strengere rutiner for henleggelser er positivt. Det kan kanskje føre til at flere saker som aldri burde ha havnet i arkivet, blir løst. Saken i Hordaland om åtte år gamle Monika som døde under mistenkelige omstendigheter, kan komme til å gi bedre rettssikkerhet for barn. Det tragiske er at Monika-saken ikke er enestående. Den ble henlagt som et antatt selvdrap. Politiet kom til at jentungen tok sitt eget liv ved å stramme et belte hardt rundt halsen. Kun to barn har tatt sitt eget liv i Norge de siste 50 årene, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Monika-saken viser usedvanlig slett politiarbeid. Takket være en utholdende bistandsadvokat og en pågående presse er saken gjenopptatt. Resultat er at Monikas tidligere stefar ble siktet for drap denne uken, tre år etter at hun døde. En varsler internt i politiet ville ha saken opp igjen i januar, men ble avvist. Politiet måtte presses fra utsiden for å gjøre jobben sin. Saken er så graverende at politiets troverdighet er satt på prøve. Inntrykk som sitter igjen er at politiet tar for lett på saker hvor barn er utsatt for vold.

Christoffer-saken fra Vestfold ble også først henlagt med henvisning til selvpåført skade. Gutten ble bare åtte år, og statsadvokaten støttet politiets vurdering. Det var bistandsadvokaten, og i dette tilfelle også Riksadvokaten, som nektet å godta henleggelsen. Det førte til at guttens stefar ble dømt. Saken kan indikere at det kanskje ikke er nok med statsadvokatens kontroll i saker om mistenkelige dødsfall som henlegges.

Monika-saken vil bli gransket av flere instanser. Fakta må på bordet - i full offentlighet.