Inntrykket som er skapt i debatten om statsbudsjettet angir en usosial profil. Det kan ikke de borgerlige leve med.

Store skattekutt for de rikeste og store støttekutt for de fattigste. Satt på spissen er det konklusjonen etter snart tre uker med debatt om statsbudsjettet. Både regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti har som mål å ha en bedre sosial profil enn de rødgrønne.

Dersom inntrykket som er skapt får feste seg, har regjeringen et stort problem. Som så mange ganger før forklares problemene med dårlig kommunikasjon. Frp-nestleder Per Sandberg konkluderer med at partiet har gjort en elendig jobb etter budsjettpresentasjonen. Samtidig som han forsvarer den sosiale profilen, mener han flere statsråder gir for dårlige svar.

Mange gode saker, som mer til politi, mer til samferdsel og kommunale tjenester, kan ha druknet i støyen i etterkant. Men det kan heller ikke utelukkes at velgerne misliker kursen, når 46 prosent i en måling i Dagbladet i går mener det går feil vei. Frp-leder Siv Jensen mener det er Ap-staten som nå reagerer. Men mange av hennes velgere er der, og vil ha mer av Ap-staten, slik Frp har lovet i årevis.

De siste meningsmålingene viser Frp på 12-tallet, langt under valgresultatet. Trolig er det Ap som vinner der Frp taper. Den sosiale profilen de blåblå har valgt, rammer ikke Høyres oppslutning særlig. Trolig er støttepartiene i sentrum mer utsatt som følge av budsjettets profil på skatt, klima og fordeling, bistand og trygd.

De blå står foran tunge motbakker. Sentrumspartiene kjenner på belastningen ved å være støttepartier. De har mye å tape - men trolig mer å vinne. Uten sentrum på laget er regjeringen ferdig.