Alle myndighetsorganer som skal avdekke og stoppe ulovlig overvåking har sviktet. I dag er det krisemøte.

EPSON scanner image

Aftenposten har de siste dagene avdekket at det høyst sannsynlig har pågått omfattende spionasje via mobilnettet mot Stortinget, statsministerens kontor, regjeringskontorer og sentrale finansmiljøer. Det er ikke overraskende at politisk og økonomisk spionasje finner sted. Men det er meget oppsiktvekkende at det er en avis som avslører den antatte overvåkingen, og at politi- og tilsynsmyndigheter ikke har gjort tilsvarende forsøk på å spore opp ulovlighetene, få stoppet virksomheten og avdekket hvem som står bak.

Her er det mye som har sviktet i mange ledd. Etter at Aftenposten orienterte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) om sine funn, har NSM foretatt søk som i flere tilfeller har bekreftet avisens dokumentasjon. Men sikkerhetsmyndigheten hadde ikke på egen kjøl foretatt tilsvarende undersøkelser. Heller ikke Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) satt med informasjonen avisen har innhentet, har de sagt. Post- og teletilsynet ble også tatt på senga.

At verken Post- og teletilsynet, PST eller NSM var klar over overvåkingen, har møtt sterke reaksjoner i Stortinget. Leder av justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), mener det er helt uakseptabelt, og ber om at både justis- og forsvarsminister redegjør for saken. Det er et høyst rimelig krav. Venstre-leder Trine Skei Grande sier det er meget oppsiktsvekkende, dersom relevante myndigheter ikke har visst om overvåkingen. Senterpartiets Marit Arnstad mener situasjonen er pinlig for sikkerhetsmyndighetene. Samlet sett møter særlig PST massiv kritikk for det som blir oppfattet som passivitet.

Ingen vet hvem som står bak det teknologisk avanserte spionutstyret i hovedstaden. I lys av plasseringen går mistankene mot aktører som jakter på politisk og økonomisk informasjon. Mobilnettet er Post- og teletilsynets ansvar. Kontraspionasje er PSTs, politiets og Økokrims ansvar.

Spionutstyret som er blitt sporet opp, men foreløpig ikke funnet, er forbudt i alle Nato-land. Kun sikkerhetsmyndighetene har lov i gitte situasjoner for å overvåke eller sperre mobiltrafikk. Likevel har ikke norske sikkerhetsmyndigheter sjekket om det ulovlig er blitt tatt i bruk her i landet.

Mange har en jobb å gjøre etter det som er avslørt.

Oslo 20141213. PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland på lørdagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje, NTB scanpix