I valget mellom to gode alternativer, har helseministeren valgt den faglig beste lokaliseringen av nytt fellessykehus for Nordmøre og Romsdal.

EPSON scanner image

Etter at styrene både i det lokale og regionale helseforetaket hadde gått inn for å legge det nye sykehuset på Hjelset nord for Molde, var det ingen stor overraskelse at også helseminister Bent Høie (H) i går gikk for Molde. Men, som helseministeren selv understreket, det var intet åpenbart valg og det er ikke vanskelig å forstå at nordmøringene er skuffet.

Allerede da den rødgrønne regjeringen gikk inn for ett fellessykehus i denne regionen, var det gitt at en av byene måtte tape. Det ble Kristiansund, byen som mer enn Molde trenger det et sykehus betyr, ut over det bare sykehusfunksjoner innebærer. Vi forstår skuffelsen veldig godt, men vil forsvare at det viktigste er et bedre tilbud til pasientene.

Hensikten med å bygge et nytt sykehus til kanskje seks milliarder kroner, er et bedre helsetilbud enn i dag for Nordmøre og Romsdal. Tross alt er det ikke så mange mil mellom tomtealternativene. Men for en by som Kristiansund, som kan komme til å miste 600 statlige arbeidsplasser, er det alvorlig. Kravet om at tapet av arbeidsplasser må kompenseres, er ikke urimelig.

Da helseministeren i foretaksmøtet i går gikk inn for Molde, var det et valg preget mer av helsefaglige utredninger enn politiske avveininger. Vi forutsetter at helseministeren har fattet sin beslutning på selvstendig grunnlag, i likhet med styrene i helseforetakene.

Veien frem mot et nytt sykehus nær Molde er lang. Planen er et ferdig bygg innen kanskje åtte år, men mye kan skje før den tid. Statsråden skal snart gi sin forklaring om prosessen overfor kontrollkomiteen i Stortinget. Han skal svare for en rekke kritiske spørsmål om hva som har skjedd i sluttfasen. De er særlig knyttet til at direktøren i det lokale helseforetaket gikk på dagen for vel to uker siden. Hun har langt på vei bekreftet at hun følte seg utsatt for utilbørlig press.

Innspurten i sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund ble tøff. Men helseforetakene har hatt ryddige styrebehandlinger i full åpenhet. Og helseminister Bent Høie har gitt en god forklaring på sin endelige avgjørelse.

Nå gjenstår det for ministeren å svare Stortinget. Han må ha gode svar for å tilføre tomtevalget mer legitimitet enn det har i dag.