En halv milliard til kulldrift på Svalbard og sjødeponi for en mineralgruve i Førdefjorden. Det er regjeringens grønne profil.

EPSON scanner image

Mange hensyn står mot hverandre både på Svalbard og i Sogn og Fjordane. Men miljøet taper gang på gang i møte med næringsvirksomhet, arbeidsplasser og distriktspolitikk. På Svalbard taper miljøet også mot utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det er gode grunner for fortsatt kulldrift på Svalbard, og det er gode grunner til å gi mineralprosjektet på Vestlandet nødvendige tillatelser for å komme i drift.

Problemet er at det atter en gang er miljø og klima som må vike. Når politikerne fatter sine beslutninger, veier de andre interessene tyngst. Den blå regjeringen har en svak miljøprofil som de siste dagene er blitt svekket. Ja til dumping av gruveslam i en av landets reneste fjorder, Førdefjorden, vekker harme langt utenfor miljøorganisasjonene. Også Miljødirektoratet var i utgangspunktet meget avvisende.

Nå er det makten som gjelder. Tillatelse til dumping ble gitt noen dager før kullgruvene på Svalbard ble reddet fra konkurs. De to sakene er høyst ulike, men har det til felles at staten stiller opp og miljøhensyn må vike. Ny næringsvirksomhet kommer i gang i Sogn, og gruvene på Svalbard får igjen en mulighet til å overleve en stund til.

Analysene viser at gruveprosjektet i Sogn er meget spennende. Det er landets største mineralfunn, som samlet sett kan gi 500 nye arbeidsplasser. Det handler om mineraler som kan brukes i alt fra fly og sportsutstyr til tannkrem og maling.

Kulldriften på Svalbard er som den rake motsetning. Siden kullprisene har stupt på verdensmarkedet, har Store Norske havnet i en umulig økonomisk situasjon. Gevinsten av selskapets store omstillinger er blitt borte som følge av prisfallet på kull. Statlig støtte var eneste løsning.

Det er deponiet i Førdefjorden, ikke mineralgruvene i Sogn, som er problematisk. Det er kullet, ikke statsstøtten som er problemet på Svalbard. Uten norsk næringsvirksomhet settes norsk suverenitet på nye prøver på øygruppen. Russlands siste provokasjoner viser at Store Norske må holdes i live.

Etter at de fleste gruvene er lagt ned her i landet, viser Svalbard og Sogn at det både er et nytt liv og et liv etter døden for gruvedrift.

Miljøet betaler prisen.