Den norske regjeringen fortjener ros for rask reaksjon. Når naturkatastrofer rammer, er det heldigvis gode, internasjonale tradisjoner for å stille opp.

Antall døde, sårede og hjemløse øker. Jordskjelvkatastrofen i Nepal hadde i går kostet 3432 mennesker livet, ifølge myndighetenes tall. Røde Kors anslår at det er dobbelt så mange døde, og at tallet på sårede er minst 50000. I tillegg kommer de mange som har mistet hus og hjem, og alle barna som har mistet alt og må klare seg alene.

Det er det sterkeste jordskjelvet på mer enn 80 år som har rammet landet ved foten av Himalaya-fjellene. 50 eksperter fra hele verden satt i hovedstaden Katmandu for en uke siden og drøftet hvordan fjellandet, inneklemt mellom stormaktene India og Kina, kunne forberede seg bedre på jordskjelvet som snart ville komme. Men hva hjelper det for et så fattig land? Skjelvet er blitt målt til 7,9 på Richters skala, altså blant de sterkeste, med sitt episenter syv mil fra hovedstaden.

Tsunamien i 2004 satte på mange måter en ny standard for internasjonalt hjelpearbeid. Det var det kraftigste jordskjelvet på mer enn 40 år, målt til 9,0 på Richters skala, og kostet trolig 220000 menneskeliv. Det ga verdenssamfunnet en lærdom som forhåpentligvis nå kommer nepaleserne til gode.

Norge og det internasjonale samfunnet stiller nå opp med øyeblikkelig hjelp og kanskje mer langsiktig bistand. Utenriksminister Børge Brende (H) reagerte meget raskt, satte ned en krisestab og varslet omgående 30 millioner kroner til nødhjelp. Det er en handlekraft som knapt kan sammenlignes med hjelpen til båtflyktningene i Middelhavet, som skulle vente til august før regjeringen snudde etter massiv kritikk.

Naturkatastrofen i Nepal kom raskt tett inn på oss, selv om landet ligger langt unna. Kanskje fordi mange nordmenn er glad i landet og naturen, er fjellfolk, klatrere eller turister med eksotiske reisemål. Nepal har vill og vakker natur, mange verdifulle og gamle minnesmerker. Rundt 200 nordmenn var i landet da katastrofen fant sted. Oversikten Utenriksdepartementet hadde i går tyder ikke på at nordmenn har mistet livet eller er blitt skadet.

Katastrofen kom også nærmere på oss alle fordi utenriksministeren fortalte åpent om at hans far, Knut Brende (76), var og er på fjelltur i Nepal. Det er ikke et politisk poeng, men en menneskelig faktor.

Brende har gitt oss større nærhet til en katastrofe langt unna.