Likestillingen i norsk næringsliv går meget sakte, også i selskaper staten eier. Næringsministeren truer, men må finne bedre verktøy.

Oslo 20150513. Stortingets spørretime. Næringsminister Monica Mæland svarer på spørsmål om søndagsåpne butikker i Stortingets spørretime. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje, NTB scanpix

Det er bra næringsminister Monica Mæland (H) skjerper tonen, og truer med å kaste styrer eller styremedlemmer som ikke innfrir de politiske målene for statlig eierskap. For å sette likestilling på dagsorden igjen, har hun tatt et riktig og nødvendig initiativ. Men hun må bruke skarpere lut for å oppnå sine mål.

Tallenes tale er et sørgelig kapitel både når det gjelder toppledere i selskaper staten helt eller delvis eier, og enda verre i private selskaper. I styrene har de fleste store selskaper fulgt opp, med minst 40 prosent kvinneandel. På mange områder er vi et likestilt samfunn, men næringslivet er ikke der. Andelen kvinner på toppen viser at Norge er en sinke sammenlignet med svært mange land – som USA, Canada, Storbritannia, Sverige, Danmark og Island. Mange av landene rundt oss er kommet mye lenger.

Derfor er det på sin plass når næringsministeren truer med å kaste styrene i selskaper staten har kontroll over. Det er et virkemiddel Høyre-ministeren fritt frem kan bruke. Hennes partikollega, Ansgar Gabrielsen, gikk for over ti år siden hardere til verks som næringsminister. Han tok lovverket i bruk, og fikk etter hvert presset på plass den største likestillingen i næringslivet noen sinne.

Kjønnskvotering i styrer er vedtatt ved lov. Minst 40 prosent av hvert kjønn skal være representert i allmennaksjeselskaper og offentlige foretak. Det er i hovedsak innfridd, og Høyre har gjort suksess med kjønnskvotering – noe partiet slett ikke liker. Aksjeselskaper, som det er flest av, har ikke slike krav, og har samlet en kvinneandel i styrene på under 20 prosent.

Nylig er nye toppledere i de aller største, norske selskapene blitt utnevnt. De er alle menn, noe som har utløst en ny og betimelig likestillingsdebatt. Verken i Telenor, Statoil eller Yara – altså gigantene på Oslo Børs, med store statlige eierandeler, fant de en kvinne som ny sjef. Norsk næringsliv er ekstremt mannsdominert. Undersøkelser angir at nesten 90 prosent av lederne i næringslivet er menn.

Til tross for mange gode ordninger og intensjoner, har likestillingslandet Norge fortsatt en lang vei å gå.