Flere åpne butikker gjør ikke søndagen vesentlig annerledes. Det gir bare folk flest en større frihet til å handle når det passer dem.

MIDTBYEN: Pristest på dagligvarer; REMA 1000 billigst. Fra REMA 1000 på Torvet. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665 Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

Søndagshandel er egentlig ingen stor sak, men er til de grader blitt det. Over 4000 har latt seg høre i høringsrunden som ble avsluttet tidligere i uken. Svarene er i det alt vesentlige negative, med fagbevegelsens og næringslivets organisasjoner i fremste rekke. Vikarierende argumenter står i kø, og de færreste taler forbrukernes sak.

I dag er det fritt frem for søndagshandel på bensinstasjoner, hagesentre, Brustad-buer, og i mer enn 70 kommuner som anses som turiststeder. Ingen ting tyder på at dagens handel har endret søndagen som en annerledes dag. Det er vesentlig å ta vare på søndagen som fridag for de fleste av oss, men søndagsfølelsen lar seg neppe skade av å kjøpe det man trenger på veien hjem.

Tumultene rundt mer søndagshandel handler særlig om fagbevegelsen, som ikke ønsker mer søndagsarbeid, og handelsnæringen, som ikke ser økonomiske gevinster. For matvarekjedene er det åpenbart at vi ikke kan spise oss mer enn mett selv om vi også handler på søndag. Volumet de lever av går neppe opp.

For handelsnæringen er det mer et spørsmål om like konkurransevilkår. Dagens ordninger er urimelige fordi de favoriserer noen utvalgte bransjer og butikker som har valgt å tilpasse seg regelverket.

For de mange som jobber innen helse- og omsorg, transport og beredskap, må debatten om søndagshandel fortone seg som en meningsløs ordveksling. Innenfor en rekke bransjer er søndagsarbeid en selvfølge. De næringsdrivende får kalkulere seg frem til hva de vil gjøre. Det er ikke et påbud om åpne butikker de blåblå legger oppe til, men en mulighet for større åpenhet. Det vil fortsatt være fritt frem for enhver kjøpmann å holde stengt.

Søndagen står i en særstilling i norsk tradisjon, og er på mange måter verneverdig. Mange europeiske land er minst like opptatt av å slå ring om søndagens særpreg. Vi mener søndag fortsatt skal være søndag, men kan ikke se at noen flere åpne butikker representerer en trussel.

Det vil fortsatt være fritt frem å gå forbi. Ingen trenger statlige bestemmelser som begrenser handlingsrommet. Vi kan bestemme selv.

En liter melk søndag ettermiddag ødelegger neppe søndagsfølelsen.