Med hånden på hjertet; hvor ofte kjenner du etter hvordan du egentlig har det? Og hvor ofte kjenner du på hva som gjerne skulle vært til stede i livet for at du skulle kjent deg enda gladere, ja mer lykkelig, rett og slett?

For mange av oss, så stopper det gjerne med at vi tenker på den nye bilen vi kunne ha tenkt oss, at vi sikkert hadde blitt enda mer tilfreds om vi hadde hatt mye mer penger i banken, og en del andre drømmer som dreier seg om økt materiell rikdom og velstand, som veien til økt lykke.

Vi ser det også hos barna våre; de lærer seg at vi måler både oss selv og andre rundt oss gjennom hva vi har og hvordan vi ser ut utenpå, mer enn hvem vi er, og hva vi egentlig står for.

Forskning viser imidlertid at forutsetningene for å kunne kjenne seg lykkelig ligger helt andre steder enn bare i materiell rikdom. Naturligvis er det en god hjelp i å slippe å kjenne på fattigdom og nød, men det viser seg å være ganske andre elementer i livet som er minst like viktig som å ha en fet lommebok og dyre og fine ting rundt seg. Alle disse tingene tar nemlig gjerne fokuset vekk fra det som virkelig betyr noe for oss.

For noen kvelder siden, da vi satt rundt middagsbordet, gjennomførte jeg et lite forsøk med min egen familie. Jeg ba alle si tre ting som de forbandt med det å være lykkelig. Og resultatet var både interessant og rørende, kjente jeg. Fellestrekket for både store og små var at det er de mellommenneskelige verdiene som betyr noe; å ha venner, ha noen som er glad i deg; kjenne seg verdsatt; ikke være slem mot andre; ha en god familie og et godt samliv. Andre innspill rundt bordet var det å kunne være seg selv, å kunne si unnskyld, å holde seg i god form, ha god helse, spise god mat og å tenke positivt. Det å kunne sette pris på små gylne øyeblikk ble også trukket frem, likeså det å kunne kjenne på takknemlighet.

Svarene i vår lille familieundersøkelse stemmer faktisk veldig godt overens med hva forskningen forteller oss. Psykologiprofessor Espen Røysamb har forsket mye på temaet, og skrevet en bok om lykke. Å ha gode trygge relasjoner er en viktig forutsetning, likeså det å ta vare på seg selv, både i form at å holde seg i form, få nok søvn og å ikke være redd for å kjenne på hva og hvem som gir en energi og overskudd. Man kan faktisk også til en viss grad velge å være mer tilfreds med hvordan man har det. Det betyr ikke at man skal lete intenst etter lykken eller fokusere på den, men heller leve mer etter hva som virkelig betyr noe i livet.

Ingen går rundt og er såkalt lykkelig hele tiden. Det er ikke det det er snakk om. Det er gjerne en tendens til at vi nøkterne nordmenn forbinder begrepet med noe litt svulstig og pompøst, og derved frarøver vi kanskje oss selv noe, ved ikke å kjenne på hva lykke er for oss? Det å ha evnen til å kjenne på den enkle og ekte lykken har nemlig direkte sammenheng med følelsen av livskvalitet.

Ingen går gjennom livet uten å oppleve traurighet, sorg og kanskje en følelse av meningsløshet i perioder. Men det som kjennetegner dem som faktisk klarer å være «grunn-lykkelig» til tross for motgang og grå stunder, er evnen til å se det store i det små, være raus, og å være til stede i livene sine og i hverdagens øyeblikk. De har gjerne også en iboende optimisme og nysgjerrighet og er ikke redde for å drømme, selv om ikke alt trenger å bli som de drømmer om.

Det finnes ingen enkel lykkeformel. Bokhandlene flommer over av selvhjelpsbøker som skal hjelpe oss på veien til lykke, og det forskes mer enn noen gang innen temaet lykke og positiv psykologi. Det at nettopp dette faget er svært populært ved selveste Harvard, viser at interessen for lykke er universell.

Men som med så mye annet, så finnes svaret nærmere enn man tror, bare man tør å kjenne etter. Og at man samtidig husker på at den ekte lykken er fylt med alle slags farger og følelser og erfaringer.

kari.l.mogstad@gmail.com