Stadig flere rapporterer om stigende arbeidsledighet. Men sysselsettingen øker også. Og myndighetene vet ikke hvor landet ligger.

Nye tiltak må til for å stimulere til omstilling og nye arbeidsplasser. I politikken som i arbeids- og næringslivet er det bred enighet om det. Oljerelaterte næringer merker konsekvensene av at oljeprisen er halvert, og kapper hardt i staben av kompetente arbeidstakere. Selv om enkelte analytikere spår økte oljepriser i nær fremtid, er det trolig starten på en stor omstilling vi nå ser. Børsene styrer nå utviklingen mer enn politikerne.

Både av hensyn til klima og lønnsomhet kan nå store olje- og gassreserver bli liggende under havbunnen - ikke av politiske, men mest av økonomiske grunner. Det betyr ikke nødvendigvis økt ledighet at oljeaksjene har sunket med over 100 milliarder kroner på Oslo børs. Det rammer oljearbeidere, men mange av dem står ofte fremst i køen for nye jobber.

Ledigheten øker nesten ikke. Nav oppgir 700 nye personer ledig i august. Det er ikke dramatisk. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) øker ledigheten langt mer. Forskjellen på tallene mellom SSB og Nav var i snitt på 12 000 første halvår i år. I perioden som fulgte, vokste forskjellen til hele 45 000 nye arbeidsledige, som er SSBs nye tall.

Både Nav og SSB er avgjørende premissleverandører for norsk politikk. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har nylig lagt ut på sin nettside tallene fra Nav, som viser meget lav økning i ledigheten og økt sysselsetting. Nav-tallene viser økt sysselsetting på 11 000 bare på forsommeren.

Fungerende Arbeids- og velferdsdirektør, Kjersti Monland, skriver i en kronikk i Aftenposten onsdag at de ikke kjenner arbeidsmarkedet godt nok, noe som i seg selv er alvorlig. Den gamle arbeidsetaten var bedre på arbeid, mener hun. Er det mulig? Ja, mange signaler tyder på det.

Nav bruker langt mer tid på annet enn arbeid, selv om de har fått varsel om over 36 000 oppsigelser eller permitteringer i høst. Etaten har over syv milliarder kroner til disposisjon til ulike tiltak hvert år, blant annet for arbeid. Det er positivt av direktøren innser at Nav har sviktet innenfor arbeidsområdet. «Det ene ledighetstallet er ikke mer eller mindre riktig enn det andre», skriver hun.

Nav trenger ny styring, mer frikoblet fra den gamle, rødgønne politikken - og ikke minst, frihet til å løse de store problemene.