Ap-ledelsen vil knuse ekstreme islamistiske grupper, men treffer det brede lag av muslimer. Det mest pinlige er at statsministeren har stilt seg bak.

Frp-formann Siv Jensen får det akkurat som hun vil. Atter en gang snubler Ap-toppene inn i en debatt om islam, som om de intet har lært av det mislykkede forsøket på å innføre hijab i politiet. Med partisekretær Martin Kolberg i spissen slår Ap inn åpne dører med en kraft vi sjelden har sett maken til. Budskapet er tindrende klart: Ap skal knuse radikal islam og gå til krig mot ekstremistene.

Det kan se ut som om partisekretæren er skremt over et nytt og farlig fenomen i det norske samfunnet. I så fall er han på ville veier. Skulle Ap-ledelsen være i tvil, kan de bare sjekke med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Det er mange uker siden PST la frem sin trusselvurdering for 2009, der det fremgår at trusselen er lav og de ekstreme gruppene små.

Derfor er det nærliggende å knytte den nye islamfrykten i Ap til Fremskrittspartiets sterke fremgang på meningsmålingene. Men partisekretærens tilsynelatende panikk får nå stå sin prøve. Verre er det at statsminister Jens Stoltenberg fullt og helt har gått god for angrepene, og dermed gjort knusing av radikal islam til en rødgrønn kampsak. Hele regjeringen hefter nå for en falsk forestilling, som politisk innebærer å gå rett i Frp-fella.

Ekstreme islamistiske aktører er og skal være en politisak. Radikaliserte miljøer, altså grupper som i økende grad aksepterer bruk av vold for å oppnå politiske mål, skal selvsagt politiet passe på. Det er krevende, men det er politiets jobb, fordi det handler om å beskytte samfunnet mot terrorisme. Ifølge inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) har PST god kontroll på disse gruppene.

Det er små miljøer her i landet i motsetning til flere europeiske land. De norske gruppene eller enkeltpersonene driver først og fremst med ulike former for støttevirksomhet, i form av propaganda og pengeoverføringer til ekstreme organisasjoner i utlandet. PST antyder i sin rapport at det er indikasjoner på at aktiviteten i de norske miljøene er i ferd med å øke noe.

Men politikerne har gjennom lov satt politiet til å gjøre denne jobben. Ap-toppene har så langt vi vet intet å frykte.

Derfor skyter de i beste fall spurv, med de største kanoner. For både statsminister og partisekretær har potensielle terrorister som utgangspunkt for en debatt om kjønnslemlestelse, tvangsekteskap, kvinnediskriminering, likestilling og integrering. De treffer med andre ord bredt i det religiøse og kulturelle landskapet, når de sikter meget smalt på de radikaliserte islamister.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland kalte i går det hele for en suppe, og traff dermed trolig den lille spikeren som kan være der. Presidenten gjorde et fint forsøk på å sette sine tidligere venner i skammekroken, der Karita Bekkemellem sitter og venter på noen å snakke med.

Ap-toppene kan nå med spenning se frem til neste meningsmåling.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn