Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Sterk friskmelding

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Kommentar, tirsdag 10. april 2012

Sterk friskmelding

Ansvaret for å avgjøre Breiviks tilregnelighet er nå enda tydeligere plassert der det hører hjemme; i retten.

Kronikk 28. august 2014

Sure sjåfører grinete passasjerer

Når jeg treffer nye mennesker, og forteller at jeg jobber som yrkessjåfør på bussene i Trondheim, får jeg ofte høre om den sure sjåføren de traff en gang. Og når vi yrkessjåfører treffes over en kopp kaffe, forteller vi ofte om den håpløse passasjeren vi fikk på i dag. Hvorfor er det slik?

Leder onsdag 27. august 2014

Viktig dugnad for flyktninger

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) foreslår at de norske storbyene skal ta imot 123 syke, syriske flyktninger som Norge har avvist. Dette initiativet bør Trondheims politikere støtte.

Kronikk onsdag 27.august 2014

Må folk skjerpe seg?

Vi trenger ikke enda mer kunnskap om hva som fører til god folkehelse. Kan ikke folk bare skjerpe seg, spise sunt, trene og ikke røyke? Rett og slett komme i gang!

Kommentar tirsdag 26. august 2014

Sp-staur mot Sanner-reform

Senterpartiet stikker ikke kjepper i hjulene, de stiller med staur. Kommunereformen skal på hjul.

Kommentar onsdag 27. august 2014

Denne gangen går det ikke over

Trøndelag er et blåblått ødeland, men det stopper ikke Sanner. Kommunereformens «kick-off» bød på lite jubel, men mye erkjennelse.

Kronikk tirsdag 26. august 2014

Fortetting og folkehelse

Trondheim vokser og fortettes. Er dette bra eller ugunstig for befolkningens helse? Og hva skal gjøres fremover?

Leder tirsdag 26. august 2014

Legg vekk prestisjen

Uten vilje til å finne en løsning i lærerstreiken ligger det an til en langvarig og skadelig konflikt i skolen.

Signert, tirsdag 26. august 2014

Et gedigent bokbål

Den islamske stat (IS) erobrer stadig nye områder i Irak og Syria. Ved siden av å forårsake menneskelige lidelser, raserer jihadistene også en uerstattelig del av vår historiske kulturarv.

Signert, mandag 25. august 2014

Ekstrem retorikk

I naturvitenskapen snakker vi om en anomali, et sterkt avvikende utslag fra det forventede, som ofte forklares med en målefeil, eller så må kanskje modellen justeres.

Kronikk mandag 25. august 2014

Selvmordsforebygging

Først vil vi berømme Adresseavisen for å ha satt selvmordsforebygging i psykisk helsevern på dagsorden. .

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Terrortiltalte Anders Behring Breivik er på alle vesentlige punkter blitt friskmeldt – og dermed erklært strafferettslig tilregnelig – i rapporten de to nye rettspsykiaterne overleverte Oslo tingrett i dag. Konklusjonene er ikke direkte overraskende, men dramatiske. Særlig for rettspsykiatrien, som nå står igjen med to sterkt motstridende diagnoser. Men også for påtalemakten innebærer den nye rapporten dramatikk, fordi både statsadvokatene og Riksadvokaten i utgangspunktet la seg flat for den første diagnosen som erklærte Breivik psykotisk og paranoid schizofren.

De to nye sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, konkluderer med at Breivik ikke er psykotisk. Han lider ikke av en alvorlig psykisk lidelse. Han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse. Han var ikke psykisk syk da han utførte terrorhandlingene, og han er ikke syk i dag.

Konklusjonene viser til fulle hvor riktig det var av tingretten å gå til det uvanlige skritt å oppnevne nye sakkyndige. Ansvaret for å vurdere terroristens psykiske tilstand er nå plassert der det hører hjemme; i retten. Retten har tatt regien over terrorsaken, og skaffet seg den nødvendige frihet for å kunne gjennomføre en god prosess. Konsekvensen av at det nå foreligger to helt forskjellige diagnoser, blir trolig at retten må bruke mye tid på å få avklart hvorfor psykiaterne vurderer Breivik så ulikt.

Forskjellen på de to diagnosene er som forskjellen på behandling og straff. Rapporten som ble levert i dag innebærer at Breivik kan stilles strafferettslig ansvarlig for terrorbomben i Regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya. Det er et ansvar han kunne ha kommet seg unna med den første diagnosen, som bare åpnet for at han kunne dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Terrorsaken er nå på rett spor.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus