Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Sterk friskmelding

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Kommentar, tirsdag 10. april 2012

Sterk friskmelding

Ansvaret for å avgjøre Breiviks tilregnelighet er nå enda tydeligere plassert der det hører hjemme; i retten.

Leder tirsdag 2. september 2014

Felles ansvar for ro i skolen

Lærernes og skoleeiernes felles ansvar for tillit og ro i skolen blir enda tydeligere når nok en lærerstreik forhåpentligvis er avsluttet.

Kronikk tirsdag 2. september 2014

Stor versus liten

Store folkerike kommuner er svaret, men hva er målet?

Kommentar:

Europa gjør en stor feil

Glasstaket som Europa har skapt, tenner opprøret i muslimske ungdommer. Det finnes en vei ut av vold og ekstremisme, tror fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Signert, mandag 1. september 2014

Språkets makt

Et trygt, fleksibelt og familievennlig arbeidsliv. Løgn!

Leder, mandag 1. september 2014

Svenskene frykter kaos

Sverige er kjent for «ordning och reda». Men valget om to uker kan fort ende i politisk kaos og krise.

Kronikk mandag 1. september 2014

«P2 ut av Oslo»

Mandag 3. september 1984 hadde Adresseavisen en reportasje som i begeistring svingte seg til store høyder. Den var fra lørdagen før, åpningsdagen for NRKs nye radiokanal P2.

Kommentar lørdag 30. august 2014

Nå skal et nytt russekull flås

Det er lenge til russefeiringen, men i disse dager legges grunnlaget for fortjenesten i selskapene som lever av stadig nye årskull med blåøyde russ.

Leder lørdag 30. august 2014

Gi plass til de skapende

Å skape noe som gir fortjeneste og arbeidsplasser, er i ferd med å bli akseptert. Det er Norges beste håp for fremtiden.

Kronikk lørdag 30. august 2014

Feminisme ?

Jeg har aldri sett på meg selv som feminist. Men nå synes jeg det er nødvendig og ser at dette er et høyst aktuelt tema selv i dag.

Lørdagskommentar 30. august 2014

Akademikerne og de «manuelle»

Ferske studenter strømmer nå til forelesningssalene på universiteter og høyskoler. Burde noen av dem tatt på seg kjeledress eller gummihansker isteden?

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Terrortiltalte Anders Behring Breivik er på alle vesentlige punkter blitt friskmeldt – og dermed erklært strafferettslig tilregnelig – i rapporten de to nye rettspsykiaterne overleverte Oslo tingrett i dag. Konklusjonene er ikke direkte overraskende, men dramatiske. Særlig for rettspsykiatrien, som nå står igjen med to sterkt motstridende diagnoser. Men også for påtalemakten innebærer den nye rapporten dramatikk, fordi både statsadvokatene og Riksadvokaten i utgangspunktet la seg flat for den første diagnosen som erklærte Breivik psykotisk og paranoid schizofren.

De to nye sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, konkluderer med at Breivik ikke er psykotisk. Han lider ikke av en alvorlig psykisk lidelse. Han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse. Han var ikke psykisk syk da han utførte terrorhandlingene, og han er ikke syk i dag.

Konklusjonene viser til fulle hvor riktig det var av tingretten å gå til det uvanlige skritt å oppnevne nye sakkyndige. Ansvaret for å vurdere terroristens psykiske tilstand er nå plassert der det hører hjemme; i retten. Retten har tatt regien over terrorsaken, og skaffet seg den nødvendige frihet for å kunne gjennomføre en god prosess. Konsekvensen av at det nå foreligger to helt forskjellige diagnoser, blir trolig at retten må bruke mye tid på å få avklart hvorfor psykiaterne vurderer Breivik så ulikt.

Forskjellen på de to diagnosene er som forskjellen på behandling og straff. Rapporten som ble levert i dag innebærer at Breivik kan stilles strafferettslig ansvarlig for terrorbomben i Regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya. Det er et ansvar han kunne ha kommet seg unna med den første diagnosen, som bare åpnet for at han kunne dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Terrorsaken er nå på rett spor.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

båtslip i brann i Vikna

Siste: Har spylt på store mengder vann i hele natt

Venter på dagslyset for å ta videre avgjørelser.

Ti ansatte kan bli permittert:

- Dette er trasig

Verdier for titall millioner kan ha gått opp i røyk.