Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Når monsteret kommer frem

  •   Siri Wahl-Olsen, politisk redaktør

Kommentar, fredag 20. april 2012

Når monsteret kommer frem

Rolig, avslappet og mens han lekte med en penn i hånden, sa han det: Han hadde tenkt å drepe alle på Utøya. Han står for det han har gjort, og han ville ha gjort det igjen.

Det moderne Frostatinget

Frosta: Slutten av juli skulle vært det dummeste tidspunktet på året for å samle storkanoner i næringsliv og politikk.

Når som helst kan det smelle

Terrortrusselen beskrives av alle ansvarlige myndigheter som troverdig. Men den er lite konkret. Selv den høye beredskapen etterlater en risiko.

Kronikk torsdag 24. juli 2014

Folkets nei

Selv om det kan synes høyt opp og langt frem, håper jeg at jeg en dag får barnebarn. Når de om kveldene skal sitte på bestefars fang for å høre røverhistorier fra min tid på Stortinget, håper jeg å kunne fortelle at jeg og stortingsflertallet var med på å prioritere helse, skole, politi, infrastruktur og andre viktige politiske prioriteringer fremfor et OL i Oslo i 2022.

Sjømaten blir stadig viktigere

Fisk er ikke bare sunt og godt i sommervarmen. Næringen står også for en verdiskaping godt over gjennomsnittet.

Kronikk onsdag 23. juli 2014

Den siste krigen

Sensommeren 1814 holdt befolkningen i Trøndelag og Jämtland pusten.

Kronikk tirsdag 22. juli 2014

Fremover, Europa

Europas relative økonomiske og politiske makt blir mindre. Bare et felles løft kan hindre reell tilbakegang.

Kronikk mandag 21. juli 2014

Reform med store utfordringer

Vi begynner å se konturene av en helsereform der regjeringen ønsker å gjøre helsesektoren om til et marked.

Kommentar:

Oppvekst i Prøysen-land

Vi etterkrigsbarna fikk vår første skoléring om verden av Alf Prøysen. For dagens unge er han ukjent, men han kjenner dem.

Tøff strid omnytt sykehus

Knapt 150 dager før vedtak fattes er resultatet uavgjort mellom Molde og Kristiansund i landets tøffeste sykehusstrid.

Gårsdagen ble den tøffeste dagen så langt i rettssaken, og det skal bli verre. I dag begynner forklaringene fra selve aksjonen på Utøya.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Totalt ubesværet kom Anders Behring Breivik med den kanskje mest sjokkerende forklaring som noensinne er fremsatt i en norsk rettssal. Etter dager med snakk om riddere, martyrer og kompendium, er det sakens store alvor som nå preger rettsforhandlingene.

Alt er gruoppvekkende: Planleggingen, viljen og evnen til å gjennomføre bombeangrepet og massedrapene. Det at han gjorde det, ut fra en forskrudd verdensanskuelse som skal legitimere at 77 mennesker måtte dø. Den yngste var 14 år. Han er en barnemorder.

Det som særlig fikk magen til å knytte seg og tårene til å sprette frem hos mange tilhørere, var nok likevel den iskalde, følelsesløse, nesten hverdagslige måten han snakket om massakren på Utøya på. Det er noe annet å høre ham fortelle om det med sine egne kalde ord, enn å ha lest om det. Det var henrettelser han hadde tenkt å gjennomføre, og drap han rakk å begå før han endelig ble pågrepet. For denne mannen er det ikke snakk om menneskeliv. Han snakker om politiske mål som han skal drepe.

Gårsdagen ble den tøffeste dagen så langt i rettssaken, og det skal bli verre. I dag begynner forklaringene fra selve aksjonen på Utøya. Nå vil han forklare seg om sine bevegelser på øya, meter for meter, drap for drap. Pårørende, fornærmede, pressefolk som følger saken, er advart om at det vil bli tøft. Breivik har ingen hemninger mot å forklare seg i detalj om sine tanker, planer og gjerninger. Han fremstår som en mann totalt uten empati og medmenneskelighet. Han prøver å pakke sin vold inn i et politisk budskap.

Han tar på seg ansvaret for det han har gjort. Men skylden for at han måtte gjøre det, ligger hos norske medier som er 100 prosent styrt av politiske aktivister. De kaller seg journalister. De er skyld i at «kulturkonservative» synspunkt blir sensurert og marginalisert. Dermed nytter det ikke å kjempe med demokratiske midler mot den ødeleggende multikulturalismen Arbeiderpartiet har innført i Norge. Han måtte gjennomføre en spektakulær aksjon for å få frem sitt budskap.

Han hadde flere alternative planer for å ramme de fremste symbolene på det han hatet. Planen var opprinnelig å drepe hele regjeringen, inkludert statsminister Jens Stoltenberg. Foruten regjeringskvartalet, hadde han planer om å bombe Stortinget, Folkets Hus, Aftenposten, NRK, Dagsavisen, Blitzhuset. Han ville også bombe Slottet, men ikke for å skade de kongelige. Som kulturkonservativ nasjonalist er han tilhenger av monarkiet.

Under statsadvokat Svein Holdens eksaminasjon forklarte han med stor innlevelse hvordan han planla aksjonene. Uoppfordret fortalte han hvordan han hadde planlagt å henrette Gro Harlem Brundtland på en spesielt bestialsk måte mens han skulle filme henne på Utøya. Hun er for ham den fremste av «kategori A-forræderne». Dem skal det være 12 av. I tillegg kommer 4500 B-forrædere og 90000 C-forrædere. Forræderen er Ap-ledere og politiske aktivister. Sammen med journalister er de det han kaller legitime mål.

– Er du en empatisk person? spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

– Ja, absolutt, svarte han.

I tilfelle det stemmer, er det ikke noe han lar seg prege av. Han forklarte at han gjennom en spesiell form for meditasjon har «avemosjonalisert» seg selv. Slik blir han kvitt medfølelse og innlevelse. Slike gjorde han seg mentalt i stand til å gjennomføre det han hadde fore. Uttrykket er karakteristisk for hans språkbruk. I stedet for «jeg» sier han «man», han bruker oppstyltede, upersonlige ord som skaper avstand til det han snakker om.

Gjør han det for å beskytte seg selv? Kan det bety at han på tross av det vi vil kalle syke handlinger, er en tilregnelig person? Eller er det et uttrykk for at han er en sinnssyk person? Det skal retten avgjøre.

I går var vi mange i salen som følte at det var et monster av et menneske vi hørte.

siri.wahl-olsen@adresseavisen.no

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

festivalsommer

Premierespekket festhelg i Trøndelag

Denne helgen rommer flere av sommerens største høydepunkt.

Pakker du den i plast, kan du glemme forsikringen

- Å sjekke inn barnevogna i plast er det samme som å sende en glassflaske i posten.