Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Når monsteret kommer frem

  •   Siri Wahl-Olsen, politisk redaktør

Kommentar, fredag 20. april 2012

Når monsteret kommer frem

Rolig, avslappet og mens han lekte med en penn i hånden, sa han det: Han hadde tenkt å drepe alle på Utøya. Han står for det han har gjort, og han ville ha gjort det igjen.

Lørdagskommentar 30. august 2014

Akademikerne og de «manuelle»

Ferske studenter strømmer nå til forelesningssalene på universiteter og høyskoler. Burde noen av dem tatt på seg kjeledress eller gummihansker isteden?

Leder lørdag 30. august 2014

Gi plass til de skapende

Å skape noe som gir fortjeneste og arbeidsplasser, er i ferd med å bli akseptert. Det er Norges beste håp for fremtiden.

Kronikk lørdag 30. august 2014

Feminisme ?

Jeg har aldri sett på meg selv som feminist. Men nå synes jeg det er nødvendig og ser at dette er et høyst aktuelt tema selv i dag.

Signert, fredag 29. august 2014

Mine gode hjelperne

Manges oppfatning av kunstneren er et ensomt menneske, men beåndet sjel, som står der alene og sliter.

Kommentar fredag 29. august 2014

Rettferdig helse til alle

Jo mer du tjener, jo bedre er helsa di og jo lenger lever du.

Lite raust om regionhovedstad

Stor-Trøndelag kan utmerket godt styres fra Steinkjer. Det viktigste er at regionen trekker i samme retning.

Kronikk fredag 29. august 2014

Miraklet på Røros

Kobber på Røros stammer fra malmmineralet kobberkis CuFeS2, som til alt hell er blankt og med kraftig gulfarge, slik at gruvearbeidere ved bryting kunne følge en malmåre. Malmskeidere, bl.a. unggutten Johan Falkberget, kunne etter evne plukke ut klumper med malm.

Kommentar torsdag 28. august 2014

Enig om ikke å mene

Bystyret vil ikke si noe om OL i Oslo fordi det er en nasjonal begivenhet. Nettopp derfor burde lokalpolitikerne kunne ha en mening.

Kommentar

En nesten umulig oppgave

Vi trodde ikke det kunne bli stort verre. Konflikten som nå utspiller seg mellom ledelsen og styret er det siste Rock City trenger.

Innlegg til Snakk ut:

Vi vil ha dans i media!

Gårsdagen ble den tøffeste dagen så langt i rettssaken, og det skal bli verre. I dag begynner forklaringene fra selve aksjonen på Utøya.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Totalt ubesværet kom Anders Behring Breivik med den kanskje mest sjokkerende forklaring som noensinne er fremsatt i en norsk rettssal. Etter dager med snakk om riddere, martyrer og kompendium, er det sakens store alvor som nå preger rettsforhandlingene.

Alt er gruoppvekkende: Planleggingen, viljen og evnen til å gjennomføre bombeangrepet og massedrapene. Det at han gjorde det, ut fra en forskrudd verdensanskuelse som skal legitimere at 77 mennesker måtte dø. Den yngste var 14 år. Han er en barnemorder.

Det som særlig fikk magen til å knytte seg og tårene til å sprette frem hos mange tilhørere, var nok likevel den iskalde, følelsesløse, nesten hverdagslige måten han snakket om massakren på Utøya på. Det er noe annet å høre ham fortelle om det med sine egne kalde ord, enn å ha lest om det. Det var henrettelser han hadde tenkt å gjennomføre, og drap han rakk å begå før han endelig ble pågrepet. For denne mannen er det ikke snakk om menneskeliv. Han snakker om politiske mål som han skal drepe.

Gårsdagen ble den tøffeste dagen så langt i rettssaken, og det skal bli verre. I dag begynner forklaringene fra selve aksjonen på Utøya. Nå vil han forklare seg om sine bevegelser på øya, meter for meter, drap for drap. Pårørende, fornærmede, pressefolk som følger saken, er advart om at det vil bli tøft. Breivik har ingen hemninger mot å forklare seg i detalj om sine tanker, planer og gjerninger. Han fremstår som en mann totalt uten empati og medmenneskelighet. Han prøver å pakke sin vold inn i et politisk budskap.

Han tar på seg ansvaret for det han har gjort. Men skylden for at han måtte gjøre det, ligger hos norske medier som er 100 prosent styrt av politiske aktivister. De kaller seg journalister. De er skyld i at «kulturkonservative» synspunkt blir sensurert og marginalisert. Dermed nytter det ikke å kjempe med demokratiske midler mot den ødeleggende multikulturalismen Arbeiderpartiet har innført i Norge. Han måtte gjennomføre en spektakulær aksjon for å få frem sitt budskap.

Han hadde flere alternative planer for å ramme de fremste symbolene på det han hatet. Planen var opprinnelig å drepe hele regjeringen, inkludert statsminister Jens Stoltenberg. Foruten regjeringskvartalet, hadde han planer om å bombe Stortinget, Folkets Hus, Aftenposten, NRK, Dagsavisen, Blitzhuset. Han ville også bombe Slottet, men ikke for å skade de kongelige. Som kulturkonservativ nasjonalist er han tilhenger av monarkiet.

Under statsadvokat Svein Holdens eksaminasjon forklarte han med stor innlevelse hvordan han planla aksjonene. Uoppfordret fortalte han hvordan han hadde planlagt å henrette Gro Harlem Brundtland på en spesielt bestialsk måte mens han skulle filme henne på Utøya. Hun er for ham den fremste av «kategori A-forræderne». Dem skal det være 12 av. I tillegg kommer 4500 B-forrædere og 90000 C-forrædere. Forræderen er Ap-ledere og politiske aktivister. Sammen med journalister er de det han kaller legitime mål.

– Er du en empatisk person? spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

– Ja, absolutt, svarte han.

I tilfelle det stemmer, er det ikke noe han lar seg prege av. Han forklarte at han gjennom en spesiell form for meditasjon har «avemosjonalisert» seg selv. Slik blir han kvitt medfølelse og innlevelse. Slike gjorde han seg mentalt i stand til å gjennomføre det han hadde fore. Uttrykket er karakteristisk for hans språkbruk. I stedet for «jeg» sier han «man», han bruker oppstyltede, upersonlige ord som skaper avstand til det han snakker om.

Gjør han det for å beskytte seg selv? Kan det bety at han på tross av det vi vil kalle syke handlinger, er en tilregnelig person? Eller er det et uttrykk for at han er en sinnssyk person? Det skal retten avgjøre.

I går var vi mange i salen som følte at det var et monster av et menneske vi hørte.

siri.wahl-olsen@adresseavisen.no

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Hushovd sykler ikke VM

Veltet stygt i Frankrike.

Staten betaler halvparten av superbussveien

Står først i køen om statlige penger til utbygging av kollektivnett.

Fripenn, lørdag 30. august 2014

Velkommen til OL-avslutningen

De har en dårlig sak når trøndere sier nei til et skistevne.