Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Fredelig svar på terroren

Leder, fredag 27. april 2012

Fredelig svar på terroren

Nordmenn viser et folkelig engasjement mot terror som er mektigere enn hat og vold.

Kronikk tirsdag 29. juli 2014

Fem fester for Olav den hellige

Nå i 2014 er det 1000 år siden Olav og mannskapet på hans store flåte avsluttet sitt halvannet år lange dannelsesopphold ved hertughoffet i Rouen, med å la seg døpe.

Leder tirsdag 29. juli 2014

Trues igjen av kald krig

Borgerkrigen i Ukraina har skapt en kløft av mistillit mellom Russland og Vesten.

Leder mandag 28. juli 2014

Bedre brannberedskap

Selvsagt kan brannberedskapen bli bedre, men kritikken fra direktoratet er urimelig. Lokal ledelse og kortreiste mannskaper er et fortrinn.

Kommentar lørdag 26. juli 2014

Sedler og mynter er modne for museum

Penger er kjekt å ha, men sedler og mynter hører hjemme i samlinger og album.

Leder lørdag 26. juli 2014

Årets fremste kulturhelg

Denne helgen hadde ikke vært årets viktigste kulturbegivenhet i Trøndelag uten omfattende dugnadsinnsats gjennom mange tiår.

Kronikk lørdag 26. juli 2014

To jubileer - St.Olavs dåp og Grunnloven

I går, 25.juli, åpnet Olsokdagene på Stiklestad. I dag, 26. juli, åpnes Olavsfestdagene i Trondheim.

Kronikk mandag 28. juli 2014

Fra lokal til europeisk krig

Det er hundre år siden Europa opplevde den til da mest dramatiske uke i historien.

Kronikk fredag 25. juli 2014

Pilegrimsbyen Trondheim

I disse dager kan du se dem overalt. De kommer til fots, de kommer med fly, buss og båt. De kommer til og med i kajakk.

Ny terrortruer oss

Vi må alle ta situasjonen på alvor. Det er ikke lett, men nødvendig.

Kongen er et ankerfeste

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I går sang titusenvis av mennesker «Barn av regnbuen» på arrangementer flere steder i landet. Allsangen var en spontan protest etter at Anders Behring Breivik forrige fredag brukte denne sangen som eksempel på hvordan norske barn angivelig blir hjernevasket og indoktrinert. Også i Trondheim deltok mange i denne kraftfulle protesten, der våpenet var en gammel fredssang fra 1967. – Dette er en fin måte å hevne seg på, sa en kvinne som deltok i allsangen og folkehavet som etter hvert omkranset Oslo tinghus. Området foran Tinghuset er i ferd med å bli et nytt blomsterhav, lik de som oppsto flere steder like etter terrorangrepene.

Som rosedemonstrasjonene i fjor, kom også arrangementene i går i stand etter initiativ fra privatpersoner. Initiativtagerne fortjener stor honnør. Det gjør også deltagerne som på denne måten uttrykte en protest som har bred forankring i befolkningen.

Utenlandske medier er forundret og imponert over roen og verdigheten som er ramme rundt det dramatiske rettsoppgjøret i Norge. Det hadde ikke vært uventet om protesten mot de grufulle terrorhandlingene hadde endt i krav om dødsstraff for gjerningsmannen. Vi kunne også sett voldelige demonstrasjoner. I stedet er rosetog med flere hundre tusen deltagere, allsang og en rettssak preget av respekt og verdighet rammen rundt en av de verste terrorhandlingene i Europa.

Dette er sterke manifestasjoner for et samfunn som møter hat og terror med fredelig fellesskap og gir en tydelig beskjed om at vi ikke lar oss kue av terroren. Selv den verste massemorder vises respekt og har krav på rettssikkerhet, selv om han har drept og skadet så mange. Det er rammen rundt rettssaken.

Kongen har inntatt en rolle som understreker budskapet fra rosetog og allsang. Da kongen gråt under den gripende minnegudstjenesten 24. juli, ble det hele nasjonens og hele verdens tårer. Denne uken besøkte kong Harald Groruddalen, der han for tredje gang på kort tid gir sin symbolske støtte til integrering og det flerkulturelle Norge.

Det som skjer i rettssalen er samfunnets oppgjør med gjerningsmannen, med terroren og med hatet. I oppgjøret med galskapen er kongen et ankerfeste. Allsang og roser er en mektig protest som høres og ses over hele verden.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus