Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Har ikke fått en talerstol

Leder, mandag 30. april 2012

Har ikke fått en talerstol

Etter de to første ukene av rettssaken mot Anders Behring Breivik, kan vi slå fast at terroristen ikke har fått noen talerstol.

Leder onsdag 27. august 2014

Viktig dugnad for flyktninger

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) foreslår at de norske storbyene skal ta imot 123 syke, syriske flyktninger som Norge har avvist. Dette initiativet bør Trondheims politikere støtte.

Kronikk onsdag 27.august 2014

Må folk skjerpe seg?

Vi trenger ikke enda mer kunnskap om hva som fører til god folkehelse. Kan ikke folk bare skjerpe seg, spise sunt, trene og ikke røyke? Rett og slett komme i gang!

Kommentar tirsdag 26. august 2014

Sp-staur mot Sanner-reform

Senterpartiet stikker ikke kjepper i hjulene, de stiller med staur. Kommunereformen skal på hjul.

Kommentar onsdag 27. august 2014

Denne gangen går det ikke over

Trøndelag er et blåblått ødeland, men det stopper ikke Sanner. Kommunereformens «kick-off» bød på lite jubel, men mye erkjennelse.

Leder tirsdag 26. august 2014

Legg vekk prestisjen

Uten vilje til å finne en løsning i lærerstreiken ligger det an til en langvarig og skadelig konflikt i skolen.

Signert, tirsdag 26. august 2014

Et gedigent bokbål

Den islamske stat (IS) erobrer stadig nye områder i Irak og Syria. Ved siden av å forårsake menneskelige lidelser, raserer jihadistene også en uerstattelig del av vår historiske kulturarv.

Kronikk tirsdag 26. august 2014

Fortetting og folkehelse

Trondheim vokser og fortettes. Er dette bra eller ugunstig for befolkningens helse? Og hva skal gjøres fremover?

Signert, mandag 25. august 2014

Ekstrem retorikk

I naturvitenskapen snakker vi om en anomali, et sterkt avvikende utslag fra det forventede, som ofte forklares med en målefeil, eller så må kanskje modellen justeres.

Kronikk mandag 25. august 2014

Selvmordsforebygging

Først vil vi berømme Adresseavisen for å ha satt selvmordsforebygging i psykisk helsevern på dagsorden. .

leder mandag 25. august 2014

Storebror skal ikke se alt vi gjør

PST ønsker å ta i bruk nye og mer inngripende metoder i overvåkningen. Politikerne må si nei.

Dekningen av saken er en gigantisk journalistisk og presseetisk prøve.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Mange fryktet at tiltalte ville bruke rettssalen som en talerstol til å spre sine ekstreme holdninger. Slik er det ikke blitt. Til tross for et voldsomt medieoppbud, er ikke hans forskrudde synspunkter brakt ukritisk videre.

Breivik fikk bruke fem dager av rettsforhandlingene til å forklare seg om sine synspunkter, sine motiver for de grufulle handlingene og hvordan han planla og utførte dem. Det ble ikke et enmannsshow der han fritt fikk spre sitt ekstreme tankegrums. Rettens myndige administrator, dommer Wenche Elisabeth Arntzen, har stoppet ham når hun har funnet det nødvendig.

Hans forklaringer er blitt grundig kommentert og imøtegått av aktører, berørte parter, eksperter og medienes egne kommentatorer. Etter de første dagene i retten, fremstod han som en nokså avkledd «ridder» av et lite troverdig nettverk av tempelriddere. Ingen kan hevde at han uimotsagt har fått markedsføre sitt ekstreme tankegods.

Som tiltalt har han rett til å forklare seg fritt. Under rettsforhandlingene skal alle sider av saken belyses grundigst mulig. Det gjelder også beveggrunnene til en gjerningsmann som har begått de verste voldshandlinger Norge har opplevd i fredstid. Derfor bruker retten mye tid på vitneprovene til de som på ulike vis er berørt. Vi må tåle å høre det ubehagelige og smertefulle. Det er en del av prosessen alle må gjennom når samfunnet tar sitt oppgjør med gjerningsmannen.

Før rettssaken var representanter for støtteforeningen, bistandsadvokater og hjelpeapparatet bekymret for at mediene ville bringe grusomme skildringer fra retten ufiltrert ut til publikum. De fryktet at rettssaken ville åpne sår som så vidt har fått begynne å gro hos ofre og etterlatte. Det er en relevant bekymring, og for mange har nok rettssaken vært en stor påkjenning.

Dekningen av saken er en gigantisk journalistisk og presseetisk prøve. Mediene har fulgt reglene i Vær Varsom-plakaten, vår etiske plattform. Vår oppgave er å finne balansen mellom de detaljene vi ikke trenger å få referert og det vi må høre for å forstå saken til bunns. Det er avgjørende også for folks forståelse for den dommen retten feller, ikke minst spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet.

Når saken er over, vil mediedekningen bli grundig evaluert. Vi mener at norske medier så langt har bestått prøven.Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus