Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Har ikke fått en talerstol

Leder, mandag 30. april 2012

Har ikke fått en talerstol

Etter de to første ukene av rettssaken mot Anders Behring Breivik, kan vi slå fast at terroristen ikke har fått noen talerstol.

Terroren vimå leve med

Vårt samfunn har bestått den vanskeligste prøven. Men mange må leve med sorgen og savnet.

- Livet må gå videre

Se intervju med Per Joar Hansen etter sparkingen.

Leder mandag 21. juli 2014

Norge bør si ja til OL

Knapt noe land er nærmere til å arrangere et vinter-OL enn Norge.

Kjernen-leder: - Ikke fornøyd før neste punkt er tatt hånd om

Kjernen er fornøyd med at Perry er sparket, men hviler ikke ennå, sier Kenneth T. Kjelsnes.

Bygda som aldri gir opp

Først tok rovdyrene sauen. Så tok storkapitalen bakeriet. Tida er knapp, men libyggen vet hvem de kan stole på.

Signert, mandag 21. juli 2014

VM, et fargerikt fellesskap

Årets fotball-VM i Brasil var en folkefest og kan på mange måter beskrives som et fargerikt fellesskap. Jeg gledet meg til hver eneste kamp. Nedturen startet da Ghana forsvant ut av turneringen.

Stopp sutringen

I årevis er Trondheims unike sentrum blitt nedsnakket av sine talsmenn. Det er på tide å snu trenden.

Teoretisering av yrkesopplæringen

Det er nå 20 år siden Reform 94. Som så mange andre reformer innen utdanningssektoren var den både en spare- og en ideologireform.

Signert, fredag 18. juli 2014

Hvilken Olavsarv?

Det er ferietid, og snart får vi den årlige dosen medial forhåndsomtale av Stiklestadspelet og Olavsfestdagene, to av landsdelens merkebyggende festivalarrangement.

Bråk om ny friskolelov?

Regjeringen arbeider med en ny friskolelov til erstatning for dagens privatskolelov. Men regjeringen sår tvil om hva som er viktig.

Dekningen av saken er en gigantisk journalistisk og presseetisk prøve.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Mange fryktet at tiltalte ville bruke rettssalen som en talerstol til å spre sine ekstreme holdninger. Slik er det ikke blitt. Til tross for et voldsomt medieoppbud, er ikke hans forskrudde synspunkter brakt ukritisk videre.

Breivik fikk bruke fem dager av rettsforhandlingene til å forklare seg om sine synspunkter, sine motiver for de grufulle handlingene og hvordan han planla og utførte dem. Det ble ikke et enmannsshow der han fritt fikk spre sitt ekstreme tankegrums. Rettens myndige administrator, dommer Wenche Elisabeth Arntzen, har stoppet ham når hun har funnet det nødvendig.

Hans forklaringer er blitt grundig kommentert og imøtegått av aktører, berørte parter, eksperter og medienes egne kommentatorer. Etter de første dagene i retten, fremstod han som en nokså avkledd «ridder» av et lite troverdig nettverk av tempelriddere. Ingen kan hevde at han uimotsagt har fått markedsføre sitt ekstreme tankegods.

Som tiltalt har han rett til å forklare seg fritt. Under rettsforhandlingene skal alle sider av saken belyses grundigst mulig. Det gjelder også beveggrunnene til en gjerningsmann som har begått de verste voldshandlinger Norge har opplevd i fredstid. Derfor bruker retten mye tid på vitneprovene til de som på ulike vis er berørt. Vi må tåle å høre det ubehagelige og smertefulle. Det er en del av prosessen alle må gjennom når samfunnet tar sitt oppgjør med gjerningsmannen.

Før rettssaken var representanter for støtteforeningen, bistandsadvokater og hjelpeapparatet bekymret for at mediene ville bringe grusomme skildringer fra retten ufiltrert ut til publikum. De fryktet at rettssaken ville åpne sår som så vidt har fått begynne å gro hos ofre og etterlatte. Det er en relevant bekymring, og for mange har nok rettssaken vært en stor påkjenning.

Dekningen av saken er en gigantisk journalistisk og presseetisk prøve. Mediene har fulgt reglene i Vær Varsom-plakaten, vår etiske plattform. Vår oppgave er å finne balansen mellom de detaljene vi ikke trenger å få referert og det vi må høre for å forstå saken til bunns. Det er avgjørende også for folks forståelse for den dommen retten feller, ikke minst spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet.

Når saken er over, vil mediedekningen bli grundig evaluert. Vi mener at norske medier så langt har bestått prøven.Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Skogbrann i Aure

Siste: Helikopter satt inn i slukkingsarbeidet

Brannen utvikler seg rask, og mannskapene jobber i bratt og ulendt terreng på Ertvågsøya i Aure kommune.