Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Har ikke fått en talerstol

Leder, mandag 30. april 2012

Har ikke fått en talerstol

Etter de to første ukene av rettssaken mot Anders Behring Breivik, kan vi slå fast at terroristen ikke har fått noen talerstol.

Kronikk onsdag 30. juli 2014

Mer makt og flere oppgaver

Kommunereformen som nå er vedtatt av Stortinget, er en gyllen mulighet til en fornying av det offentlige Norge ved at det lokale selvstyret styrkes og makt flyttes nedover.

Leder onsdag 30. juli 2014

Kampen om sannheten

Krigen i Gaza er en kamp både om militære mål og om virkelighetsbeskrivelsen.

Kronikk tirsdag 29. juli 2014

Fem fester for Olav den hellige

Nå i 2014 er det 1000 år siden Olav og mannskapet på hans store flåte avsluttet sitt halvannet år lange dannelsesopphold ved hertughoffet i Rouen, med å la seg døpe.

Leder tirsdag 29. juli 2014

Trues igjen av kald krig

Borgerkrigen i Ukraina har skapt en kløft av mistillit mellom Russland og Vesten.

Leder mandag 28. juli 2014

Bedre brannberedskap

Selvsagt kan brannberedskapen bli bedre, men kritikken fra direktoratet er urimelig. Lokal ledelse og kortreiste mannskaper er et fortrinn.

Kommentar lørdag 26. juli 2014

Sedler og mynter er modne for museum

Penger er kjekt å ha, men sedler og mynter hører hjemme i samlinger og album.

Leder lørdag 26. juli 2014

Årets fremste kulturhelg

Denne helgen hadde ikke vært årets viktigste kulturbegivenhet i Trøndelag uten omfattende dugnadsinnsats gjennom mange tiår.

Kronikk lørdag 26. juli 2014

To jubileer - St.Olavs dåp og Grunnloven

I går, 25.juli, åpnet Olsokdagene på Stiklestad. I dag, 26. juli, åpnes Olavsfestdagene i Trondheim.

Kronikk mandag 28. juli 2014

Fra lokal til europeisk krig

Det er hundre år siden Europa opplevde den til da mest dramatiske uke i historien.

Dekningen av saken er en gigantisk journalistisk og presseetisk prøve.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Mange fryktet at tiltalte ville bruke rettssalen som en talerstol til å spre sine ekstreme holdninger. Slik er det ikke blitt. Til tross for et voldsomt medieoppbud, er ikke hans forskrudde synspunkter brakt ukritisk videre.

Breivik fikk bruke fem dager av rettsforhandlingene til å forklare seg om sine synspunkter, sine motiver for de grufulle handlingene og hvordan han planla og utførte dem. Det ble ikke et enmannsshow der han fritt fikk spre sitt ekstreme tankegrums. Rettens myndige administrator, dommer Wenche Elisabeth Arntzen, har stoppet ham når hun har funnet det nødvendig.

Hans forklaringer er blitt grundig kommentert og imøtegått av aktører, berørte parter, eksperter og medienes egne kommentatorer. Etter de første dagene i retten, fremstod han som en nokså avkledd «ridder» av et lite troverdig nettverk av tempelriddere. Ingen kan hevde at han uimotsagt har fått markedsføre sitt ekstreme tankegods.

Som tiltalt har han rett til å forklare seg fritt. Under rettsforhandlingene skal alle sider av saken belyses grundigst mulig. Det gjelder også beveggrunnene til en gjerningsmann som har begått de verste voldshandlinger Norge har opplevd i fredstid. Derfor bruker retten mye tid på vitneprovene til de som på ulike vis er berørt. Vi må tåle å høre det ubehagelige og smertefulle. Det er en del av prosessen alle må gjennom når samfunnet tar sitt oppgjør med gjerningsmannen.

Før rettssaken var representanter for støtteforeningen, bistandsadvokater og hjelpeapparatet bekymret for at mediene ville bringe grusomme skildringer fra retten ufiltrert ut til publikum. De fryktet at rettssaken ville åpne sår som så vidt har fått begynne å gro hos ofre og etterlatte. Det er en relevant bekymring, og for mange har nok rettssaken vært en stor påkjenning.

Dekningen av saken er en gigantisk journalistisk og presseetisk prøve. Mediene har fulgt reglene i Vær Varsom-plakaten, vår etiske plattform. Vår oppgave er å finne balansen mellom de detaljene vi ikke trenger å få referert og det vi må høre for å forstå saken til bunns. Det er avgjørende også for folks forståelse for den dommen retten feller, ikke minst spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet.

Når saken er over, vil mediedekningen bli grundig evaluert. Vi mener at norske medier så langt har bestått prøven.Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus