Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Tett på dødsruten

  •   Harry B. A. Strand, kommentator

Kommentar, fredag 4. mai 2012

Tett på dødsruten

Aldri før er så mange detaljer om massakren på Utøya blitt lagt frem for retten og delvis formidlet via TV.
(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Kronikk fredag 29. august 2014

Miraklet på Røros

Kobber på Røros stammer fra malmmineralet kobberkis CuFeS2, som til alt hell er blankt og med kraftig gulfarge, slik at gruvearbeidere ved bryting kunne følge en malmåre. Malmskeidere, bl.a. unggutten Johan Falkberget, kunne etter evne plukke ut klumper med malm.

Kommentar torsdag 28. august 2014

Enig om ikke å mene

Bystyret vil ikke si noe om OL i Oslo fordi det er en nasjonal begivenhet. Nettopp derfor burde lokalpolitikerne kunne ha en mening.

Kommentar

Tungsnudd rockeskute

Vi trodde ikke det kunne bli stort verre. Konflikten som nå utspiller seg mellom ledelsen og styret er det siste Rock City trenger.

Innlegg til Snakk ut:

Vi vil ha dans i media!

Signert, torsdag 28. august 2014

En skapelsesberetning

I disse dager skrives en ny skapelsesberetning i Trondheim. Det har gått gjetord om den i Time Magazine i vår, og Adresseavisen har flere ganger varslet at noe er på gang.

Kommentar:

Kommunal kattepine

Engasjerte foreldre kan ikke klandres for å redde grendeskolen. Men for kommunen betyr det trøbbel.

Leder torsdag 28. august 2014

Strid om skatt og oljepenger

Skattekutt og flere oljekroner inn i norsk økonomi, men ikke i det omfang Frp vil ha.

Kronikk 28. august 2014

Sure sjåfører grinete passasjerer

Når jeg treffer nye mennesker, og forteller at jeg jobber som yrkessjåfør på bussene i Trondheim, får jeg ofte høre om den sure sjåføren de traff en gang. Og når vi yrkessjåfører treffes over en kopp kaffe, forteller vi ofte om den håpløse passasjeren vi fikk på i dag. Hvorfor er det slik?

Leder onsdag 27. august 2014

Viktig dugnad for flyktninger

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) foreslår at de norske storbyene skal ta imot 123 syke, syriske flyktninger som Norge har avvist. Dette initiativet bør Trondheims politikere støtte.

Kronikk onsdag 27.august 2014

Må folk skjerpe seg?

Vi trenger ikke enda mer kunnskap om hva som fører til god folkehelse. Kan ikke folk bare skjerpe seg, spise sunt, trene og ikke røyke? Rett og slett komme i gang!

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

For å oppsummere, sa Gøran Dyvsveen i Kripos, har vi funnet 189 hylser til sammen. 92 fra pistolen og 97 fra riflen. Han antok at flere hylser ikke er blitt funnet fordi en rekke skudd ble avfyrt i vannkanten. Sammen med terroristen har politiet kommet frem til at det ble avfyrt 297 skudd – 121 med pistolen og 167 med riflen.

Det gikk om lag en time og 25 minutter fra Anders Behring Breivik ble hentet på fastlandet til han ble pågrepet. Tingretten ble i går presentert for hele dødsruten på Utøya, etter at vaktmannen på fastlandet og ferjekapteinen hadde vitnet. Det er uvanlig tøffe bilder, sterke historier og grusomme detaljer. Den svarte fredagen sist sommer kommer nå mye tettere på, med de påkjenninger det er for alle berørte. Men også for alle andre kommer nok terrorsaken nærmere fordi deler av rettsforhandlingene nå blir sendt på TV.

Åpenheten er viktig for å gi alle en mulighet til å danne seg et korrekt bilde av massakren, der hvert eneste drap fortjener den grundighet som i dagene fremover vil bli dokumentert. Terrorsaken er ikke en sak, den er masse drap og masse drapsforsøk.

Selv om terroristen har tilstått, er det nødvendig å føre bevis for hva som har skjedd. For å kunne gjennomføre en ryddig rettsprosess må derfor de grusomme vitneskildringene frem, de tekniske funnene må presenteres og de blodige bildene må vises. Terrorsaken er meget omfattende slik den skal føres for tingretten, men den kunne ha vært mye større om alle berørte ble tatt med.

Kapteinen på ferjen MS Thorbjørn hentet Behring Breivik på fastlandet og hjalp ham med en tung koffert som viste seg å være full av ammunisjon. Han ble vitne til de to første drapene, der det andre var hans samboer. Han løp i panikk, og kom seg etter hvert over til fastlandet med ferjen sammen med åtte andre, blant dem AUF-leder Eskil Pedersen. Senere har han slitt med alle tankene om hva han kunne ha gjort annerledes. Han går fortsatt sykemeldt. Kapteinen ble stilt overfor en rekke tunge dilemmaer. Flukten med ferjen er et svært ømt punkt i Utøya-tragedien. Alle som var om bord har hatt det tungt etterpå.

Etter å ha hørt kapteinens vitneforklaring om situasjonen der og da, om hans tanker, vurderinger og handlinger, er det vanskelig i ettertid å mene at han kan bebreides. Men her vil det naturlig nok være ulike meninger. Ferjen var utvilsomt den beste og tryggeste fluktveien. Men bare noen få var om bord og berget seg i land, like etter at Behring Breivik hadde startet sin blodige vandring rundt på øya.

De fleste ble skutt på nært hold. Noen ble skutt på mindre enn en meters avstand. Mange ble skutt mens de lå nede på bakken eller på gulvet i ett av husene. Noen ble skutt mens de forsøkte å svømme i land.

Terrorsaken går nå inn i sin verste fase.harry.strand@adresseavisen.no

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus