Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Tett på dødsruten

  •   Harry B. A. Strand, kommentator

Kommentar, fredag 4. mai 2012

Tett på dødsruten

Aldri før er så mange detaljer om massakren på Utøya blitt lagt frem for retten og delvis formidlet via TV.
(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Kommentar:

Europa gjør en stor feil

Glasstaket som Europa har skapt, tenner opprøret i muslimske ungdommer. Det finnes en vei ut av vold og ekstremisme, tror fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Signert, mandag 1. september 2014

Språkets makt

Et trygt, fleksibelt og familievennlig arbeidsliv. Løgn!

Leder, mandag 1. september 2014

Svenskene frykter kaos

Sverige er kjent for «ordning och reda». Men valget om to uker kan fort ende i politisk kaos og krise.

Kronikk mandag 1. september 2014

«P2 ut av Oslo»

Mandag 3. september 1984 hadde Adresseavisen en reportasje som i begeistring svingte seg til store høyder. Den var fra lørdagen før, åpningsdagen for NRKs nye radiokanal P2.

Kommentar lørdag 30. august 2014

Nå skal et nytt russekull flås

Det er lenge til russefeiringen, men i disse dager legges grunnlaget for fortjenesten i selskapene som lever av stadig nye årskull med blåøyde russ.

Leder lørdag 30. august 2014

Gi plass til de skapende

Å skape noe som gir fortjeneste og arbeidsplasser, er i ferd med å bli akseptert. Det er Norges beste håp for fremtiden.

Kronikk lørdag 30. august 2014

Feminisme ?

Jeg har aldri sett på meg selv som feminist. Men nå synes jeg det er nødvendig og ser at dette er et høyst aktuelt tema selv i dag.

Lørdagskommentar 30. august 2014

Akademikerne og de «manuelle»

Ferske studenter strømmer nå til forelesningssalene på universiteter og høyskoler. Burde noen av dem tatt på seg kjeledress eller gummihansker isteden?

Signert, fredag 29. august 2014

Mine gode hjelperne

Manges oppfatning av kunstneren er et ensomt menneske, men beåndet sjel, som står der alene og sliter.

Kommentar fredag 29. august 2014

Rettferdig helse til alle

Jo mer du tjener, jo bedre er helsa di og jo lenger lever du.

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

For å oppsummere, sa Gøran Dyvsveen i Kripos, har vi funnet 189 hylser til sammen. 92 fra pistolen og 97 fra riflen. Han antok at flere hylser ikke er blitt funnet fordi en rekke skudd ble avfyrt i vannkanten. Sammen med terroristen har politiet kommet frem til at det ble avfyrt 297 skudd – 121 med pistolen og 167 med riflen.

Det gikk om lag en time og 25 minutter fra Anders Behring Breivik ble hentet på fastlandet til han ble pågrepet. Tingretten ble i går presentert for hele dødsruten på Utøya, etter at vaktmannen på fastlandet og ferjekapteinen hadde vitnet. Det er uvanlig tøffe bilder, sterke historier og grusomme detaljer. Den svarte fredagen sist sommer kommer nå mye tettere på, med de påkjenninger det er for alle berørte. Men også for alle andre kommer nok terrorsaken nærmere fordi deler av rettsforhandlingene nå blir sendt på TV.

Åpenheten er viktig for å gi alle en mulighet til å danne seg et korrekt bilde av massakren, der hvert eneste drap fortjener den grundighet som i dagene fremover vil bli dokumentert. Terrorsaken er ikke en sak, den er masse drap og masse drapsforsøk.

Selv om terroristen har tilstått, er det nødvendig å føre bevis for hva som har skjedd. For å kunne gjennomføre en ryddig rettsprosess må derfor de grusomme vitneskildringene frem, de tekniske funnene må presenteres og de blodige bildene må vises. Terrorsaken er meget omfattende slik den skal føres for tingretten, men den kunne ha vært mye større om alle berørte ble tatt med.

Kapteinen på ferjen MS Thorbjørn hentet Behring Breivik på fastlandet og hjalp ham med en tung koffert som viste seg å være full av ammunisjon. Han ble vitne til de to første drapene, der det andre var hans samboer. Han løp i panikk, og kom seg etter hvert over til fastlandet med ferjen sammen med åtte andre, blant dem AUF-leder Eskil Pedersen. Senere har han slitt med alle tankene om hva han kunne ha gjort annerledes. Han går fortsatt sykemeldt. Kapteinen ble stilt overfor en rekke tunge dilemmaer. Flukten med ferjen er et svært ømt punkt i Utøya-tragedien. Alle som var om bord har hatt det tungt etterpå.

Etter å ha hørt kapteinens vitneforklaring om situasjonen der og da, om hans tanker, vurderinger og handlinger, er det vanskelig i ettertid å mene at han kan bebreides. Men her vil det naturlig nok være ulike meninger. Ferjen var utvilsomt den beste og tryggeste fluktveien. Men bare noen få var om bord og berget seg i land, like etter at Behring Breivik hadde startet sin blodige vandring rundt på øya.

De fleste ble skutt på nært hold. Noen ble skutt på mindre enn en meters avstand. Mange ble skutt mens de lå nede på bakken eller på gulvet i ett av husene. Noen ble skutt mens de forsøkte å svømme i land.

Terrorsaken går nå inn i sin verste fase.harry.strand@adresseavisen.no

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus