Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger

Tett på dødsruten

  •   Harry B. A. Strand, kommentator

Kommentar, fredag 4. mai 2012

Tett på dødsruten

Aldri før er så mange detaljer om massakren på Utøya blitt lagt frem for retten og delvis formidlet via TV.
(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Kronikk tirsdag 29. juli 2014

Fem fester for Olav den hellige

Nå i 2014 er det 1000 år siden Olav og mannskapet på hans store flåte avsluttet sitt halvannet år lange dannelsesopphold ved hertughoffet i Rouen, med å la seg døpe.

Leder tirsdag 29. juli 2014

Trues igjen av kald krig

Borgerkrigen i Ukraina har skapt en kløft av mistillit mellom Russland og Vesten.

Leder mandag 28. juli 2014

Bedre brannberedskap

Selvsagt kan brannberedskapen bli bedre, men kritikken fra direktoratet er urimelig. Lokal ledelse og kortreiste mannskaper er et fortrinn.

Kommentar lørdag 26. juli 2014

Sedler og mynter er modne for museum

Penger er kjekt å ha, men sedler og mynter hører hjemme i samlinger og album.

Leder lørdag 26. juli 2014

Årets fremste kulturhelg

Denne helgen hadde ikke vært årets viktigste kulturbegivenhet i Trøndelag uten omfattende dugnadsinnsats gjennom mange tiår.

Kronikk lørdag 26. juli 2014

To jubileer - St.Olavs dåp og Grunnloven

I går, 25.juli, åpnet Olsokdagene på Stiklestad. I dag, 26. juli, åpnes Olavsfestdagene i Trondheim.

Kronikk mandag 28. juli 2014

Fra lokal til europeisk krig

Det er hundre år siden Europa opplevde den til da mest dramatiske uke i historien.

Kronikk fredag 25. juli 2014

Pilegrimsbyen Trondheim

I disse dager kan du se dem overalt. De kommer til fots, de kommer med fly, buss og båt. De kommer til og med i kajakk.

Ny terrortruer oss

Vi må alle ta situasjonen på alvor. Det er ikke lett, men nødvendig.

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

For å oppsummere, sa Gøran Dyvsveen i Kripos, har vi funnet 189 hylser til sammen. 92 fra pistolen og 97 fra riflen. Han antok at flere hylser ikke er blitt funnet fordi en rekke skudd ble avfyrt i vannkanten. Sammen med terroristen har politiet kommet frem til at det ble avfyrt 297 skudd – 121 med pistolen og 167 med riflen.

Det gikk om lag en time og 25 minutter fra Anders Behring Breivik ble hentet på fastlandet til han ble pågrepet. Tingretten ble i går presentert for hele dødsruten på Utøya, etter at vaktmannen på fastlandet og ferjekapteinen hadde vitnet. Det er uvanlig tøffe bilder, sterke historier og grusomme detaljer. Den svarte fredagen sist sommer kommer nå mye tettere på, med de påkjenninger det er for alle berørte. Men også for alle andre kommer nok terrorsaken nærmere fordi deler av rettsforhandlingene nå blir sendt på TV.

Åpenheten er viktig for å gi alle en mulighet til å danne seg et korrekt bilde av massakren, der hvert eneste drap fortjener den grundighet som i dagene fremover vil bli dokumentert. Terrorsaken er ikke en sak, den er masse drap og masse drapsforsøk.

Selv om terroristen har tilstått, er det nødvendig å føre bevis for hva som har skjedd. For å kunne gjennomføre en ryddig rettsprosess må derfor de grusomme vitneskildringene frem, de tekniske funnene må presenteres og de blodige bildene må vises. Terrorsaken er meget omfattende slik den skal føres for tingretten, men den kunne ha vært mye større om alle berørte ble tatt med.

Kapteinen på ferjen MS Thorbjørn hentet Behring Breivik på fastlandet og hjalp ham med en tung koffert som viste seg å være full av ammunisjon. Han ble vitne til de to første drapene, der det andre var hans samboer. Han løp i panikk, og kom seg etter hvert over til fastlandet med ferjen sammen med åtte andre, blant dem AUF-leder Eskil Pedersen. Senere har han slitt med alle tankene om hva han kunne ha gjort annerledes. Han går fortsatt sykemeldt. Kapteinen ble stilt overfor en rekke tunge dilemmaer. Flukten med ferjen er et svært ømt punkt i Utøya-tragedien. Alle som var om bord har hatt det tungt etterpå.

Etter å ha hørt kapteinens vitneforklaring om situasjonen der og da, om hans tanker, vurderinger og handlinger, er det vanskelig i ettertid å mene at han kan bebreides. Men her vil det naturlig nok være ulike meninger. Ferjen var utvilsomt den beste og tryggeste fluktveien. Men bare noen få var om bord og berget seg i land, like etter at Behring Breivik hadde startet sin blodige vandring rundt på øya.

De fleste ble skutt på nært hold. Noen ble skutt på mindre enn en meters avstand. Mange ble skutt mens de lå nede på bakken eller på gulvet i ett av husene. Noen ble skutt mens de forsøkte å svømme i land.

Terrorsaken går nå inn i sin verste fase.harry.strand@adresseavisen.no

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

BUSSULYKKE PÅ E6 I NAMSSKOGAN

Tre personer bekreftet omkommet i bussulykke

Buss med 17 personer skal ha kjørt i bergveggen i Namsskogan.

- Jeg skjønte det var alvorlig med en gang

Fotograf Anne Brekkvassmo kom tidlig til ulykkesstedet i Namsskogan.

Namsskogan kommune er satt i beredskap

Forbereder seg på å ta imot skadde og pårørende etter ulykken.

Alvorlige buss- ulykker i Norge

Trøndelag har hatt alvorlige bussulykker før.

E6 blir stengt i mange timer

Det meldes om lange køer etter bussulykken i Namsskogan.