Strømnettet skal bli «smartere». Den sterke veksten av «ny» fornybar energi, små kraftverk ut i fordelingsnettene og lading av elbiler gjør at dagens fordelingsnett ikke lenger holder.

Med smarte nett, avanserte målere og smart styring blir det ikke mer komplisert å bruke strøm i fremtiden, skriver kronikkforfatteren.'

Smarte målere kommer snart hos alle forbrukere i Norge. Dette vil føre til at vi må endre måten vi bruker strøm på. Gjennom smarte nett og avanserte målere vil vi ikke merke mye av det i hverdagen, men teknologien hjelper oss til å holde strømutgiftene i sjakk.

Smarte nett (Smartgrids) er noe alle i kraftforsyningen er opptatt av. Men blant mine personlige bekjente er det få som har hørt om det. For fire år siden trakk Obama fram Smartgrids som et tiltak han skulle satse på for en bedre energiforsyning. Men siden har smarte nett fått være i fred for medias oppmerksomhet. Hva er smarte nett, hva har det å gjøre med smarte målere og hvordan kommer dette til å påvirke vår hverdag og strømregning? I denne kronikken vil jeg prøve å svare på noen av disse spørsmålene.

De første strømnettene var «dumme». De førte strømmen fram, men det var få styringsmuligheter. Slik var det stort sett overalt for 100 år siden. Siden da har det skjedd mye. Spesielt overføringsnettet med de høyeste spenningene er i høy grad automatisert. En ny utvikling er for eksempel at satellittbaserte målinger brukes til å få enda bedre utnyttelse og redusere fare for sammenbrudd. Teknologien i overføringsnettet står ikke noe tilbake i forhold til annen moderne teknologi, selv om det må tas i betraktning at dette er infrastruktur med store investeringer og lang levetid.

I distribusjonsnettet og lavspenningsnettet er det annerledes. De er fortsatt (ganske) «dumme» og moderne teknologi spiller bare en liten rolle. Tiden er imidlertid inne for å gjøre noe med dette. Det er flere grunner til dette. En grunn er distribuert produksjon, det vil si små kraftverk som er plassert rundt om i fordelingsnettet eller hos den enkelte forbruker (tenk på solceller, nå svært vanlig i flere land i Europa). I Norge er små vannkraftverk de mest aktuelle eksemplene. Med slik produksjon kan strømmen gå begge veier i stedet for bare fram til forbrukeren. Dette gir komplikasjoner som krever mer «intelligens» i nettet. En annen grunn er økningen i antallet elektriske biler. Tenk at 20-30 prosent av befolkningen har en elbil, kommer hjem kl 5 og begynner å lade bilen. Dette ville gi en voldsom belastning i nettet, som det ikke er laget for. En større grad av automatisering og styring kan løse problemet. En tredje grunn er reduksjon av strømbrudd. I et fordelingsnett er det bare en linje som fører fram strømmen. Faller denne ut, så blir det mørkt. Med mer intelligens kan man lynraskt koble om nettet, slik at strømmen fort kommer tilbake igjen.

En siste viktig grunn er muligheten til å la forbruket variere med tilstanden i nettet og prisene. Hvorfor trenger vi dette? Grunnen er den raske framveksten av vind og solkraft. Tyskland har allerede i dag installert nesten like mye både vind og solkraft som hele den norske vannkraften! Den store fordelen med denne produksjonen er at den ikke slipper ut CO2 – ulempen er at den ikke kan styres etter behov. For å kunne ha store andeler utslippsfri produksjon må forbruket kunne reagere på tilgangen på strøm fra vind og sol. Smarte målere, eller AMS – Avanserte Måle- og Styringssystemer, legger til rette for at dette blir mulig. Innen 1. januar 2017 skal alle strømkunder i Norge få installert nye målere som registrer strømforbruket på timebasis og sender automatisk informasjonen om forbruket til nettselskapet. Dette danner grunnlag for å flytte forbruket fra perioder med lite strøm og høye priser til perioder med mye strøm og lave priser.

Betyr det at man skal springe omkring i huset og slå av og på alt etter hvordan strømprisen endrer seg? Det er de færreste som ville orke det. I stedet vil det komme automatikk som gjør dette uten at du tenker over det. Etter hvert vil slik teknologi bli innebygd i f.eks. frysere, varmtvannsberedere, kjøleskap, gulvvarme mm. Langsomt vil våre boliger endre seg fra å være «dumme» til smarte. Det er ikke måleren som er smart – det er styringsteknologien bak den som er det, men de nye målere gjør det mulig å registrere endringene i forbruket. Uten dette ville ikke kunden hatt interesse av styringen.

Vil vi omfavne denne vidunderlige nye verden? Vi liker jo teknologi – vi betaler gjerne 6000 kroner for en iPhone, mens man kan få en gammeldags fasttelefon for en hundrelapp eller to. Men iPhonen gir jo så mye mer enn den gamle telefonen. Vil vi være like ivrige etter et fullt automatisert hjem? I noen grad kanskje, men mye av styringen vil vi ikke merke noe til. Når det gjelder strømmen så har vi egentlig allerede iPhone løsningen i dag. Vi kan bruke akkurat så mye strøm vi vil når vi vil. Det kan neppe bli enklere. Men i framtiden trenges ny teknologi til å takle nye utfordringer. Et system med store mengder vind og sol vil enten blir svært kostbart å drive eller bryte sammen hvis forbrukerne oppfører seg akkurat som i dag. Selv om vi neppe får store mengder i Norge i overskuelig framtid, vil vi gjennom våre forbindelser med utlandet også merke de samme effektene her etter hvert.

Det vil tilsynelatende bli mer komplisert å bruke strøm i framtiden. Men med smarte nett, avanserte målere og smart styring vil man i praksis ikke merke stor forskjell, samtidig som kostnadene holdes under kontroll.