Gå til mobilutgaven
forsiden / Meninger

Forbrytelser mot naturen – og oss selv

 •   Andrew P. Kroglund, skribent

Kronikk onsdag 20. mars 2013

Forbrytelser mot naturen – og oss selv

Oljefondet – pensjonsfondet vårt – har investert over 200 millioner kroner i det britiske selskapet Soco International, som nå leter etter olje i UNESCOs verdensarvområdet Virunga nasjonalpark i Kongo.
Utsatt: Oljefondet har investert 200 millioner kroner i det britiske selskapet Soco International, som leter etter olje i Virunga nasjonalpark i Kongo, et viktig leveområde for gorillaer
(Foto: JEROME DELA, AP/NTB Scanpix)

Utsatt: Oljefondet har investert 200 millioner kroner i det britiske selskapet Soco International, som leter etter olje i Virunga nasjonalpark i Kongo, et viktig leveområde for gorillaer Foto: JEROME DELA, AP/NTB Scanpix

Leses nå:

Elton John - fra skandalemaker til prinsessefavoritt

Sverresborg-aktuelle Elton John er elsket av prinsesser og besteborgere, barn og besteforeldre.

Debatt

Vi har lyst på biltur og ferie, men alt er kuttet

Vi er mange beboere ved Ringve bofellesskap som undrer oss over forskjellsbehandling av oss med spesielle behov og de som er rike og klarer seg selv.

Kronikk

Pappa, æ e ikke god nok til å være på den beste gruppa, æ sjø

Ti tusen barn scorer og redder mange mål i Skandiacupen på Lade denne uka. For mange barn er fotballcupene sommerens høydepunkt.

Signert

Store endringer i Elgeseter gate

Elgeseter gate skal være både bygate og innfartsåre til Trondheim. For å møte begge behovene vil det bli testet ut ulike løsninger de neste årene.

Leder torsdag 30. juni 2016

Nok en fryktelig terroraksjon i Tyrkia

Tirsdagens bombeangrep i Istanbul føyer seg inn i et deprimerende mønster der terrorister vil skape frykt og oppnå oppmerksomhet ved å drepe og skade flest mulig uskyldige ofre.

Kronikk

«Alle traff vi ektefeller her – og det har vært mange»

Torsdag stenges dørene på Britannia Hotel og alle ansatte ved bedriften må gå fra borde

Debatt

Bygdenes by for bønder og byråkrater

Trønderfylkene slås sammen og Steinkjer blir landsdelssenter. Slaget på Stiklestad 2016 fullbyrdet et politisk håndverk som trumfer alt som kommer til å skje på våre trakter resten av dette årtusen.

Leder onsdag 29. juni 2016

Trøndelag bør ønske nordmøringene velkommen

På Nordmøre er det stemning for å bryte ut av Møre og Romsdal og søke «medlemskap» i Trøndelag. De bør ønskes velkommen.

Debatt

Nordtrønderne er ikke tykkest i landet

Vi tror ikke noe på at Nord-Trøndelag er det fylket i landet som har høyest andel med vektproblemer.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

So what?, spør du sikkert. Men om noen år vil kanskjeAS Norge blir straffet i en internasjonal domstol ved slike investeringer. Dethøres usannsynlig ut. At slaveriet skulle bli avskaffet, var også usannsynligfor de fleste den gang. Men verden er i endring.

For noen år siden møtte jeg fjellgorillaen Chimanuka i regnskogen i Kongo.Det er ikke mange forunt å få treffe en nær slektning i form av en «silverback»– en massive kar på 200 kilo og 180 centimeter – i sitt opprinnelige leveområdei fjellene i Afrikas regnskog. Men åpnes nå slike områder for oljeutvinning, vilgorillaen risikere å stå som symbolet på vår umettelige grådighet. Det er pågrensen til det kriminelle – sett fra et økosystemperspektiv.

I 2010 foreslo derfor den engelske advokaten PollyHiggins for FN at «ecocide», den omfattende ødeleggelsen av økosystemer, skalinkorporeres i det internasjonale rettsystemet (http://eradicatingecocide.com).På samme måte som vi har fire internasjonale regimer for krigsforbrytelser ogforbrytelser mot menneskeheten som del av det internasjonale rettsapparatet,forsøker Higgins å få økosystemkriminalitet brakt opp på samme nivå. En femteforbrytelse mot freden, i vid forstand.

Den utryddelsen av plante- og dyrearter og hele økosystemer som skjer i storskala i våre dager har ifølge Higgins like alvorlig karakter som massemord. Itillegg til de tragiske naturødeleggelsene er dette dermed i ferd med åundergrave også vår sivilisasjon og menneskehetens fremtid om vi ikke straksvelger å snu utviklingen. The Ecologist har for øvrig utpekt Polly Higgins tilen av «Verdens Topp10 visjonære tenkere» og avisen The Guardian feiret henne somen av sine grønne helter. En konkret oppfølging av Higgins’ initiativ diskuteresnå i FNs miljøprogram, UNEP.

Ifølge en rapport fra Regnskogfondet ogNaturvernforbundet investerer det norske oljefondet 27 ganger mer i selskapersom hugger ned regnskog enn den norske regjeringen gir for å redde den sammeskogen. Dette gjelder næringer innen palmeolje, tømmer, papir og kjøtt.Investeringene ved årsskiftet var på 82 milliarder kroner På folkespråket kallesdet dobbeltmoral. Om 10–20 år vil det kanskje kalles kriminelt, og noen vil blidømt for det.

I offisielle kretser kalles det manglende koherens, samsvar, i norskutviklingspolitikk. Noe for øvrig Stortinget har bedt om at skal bli bedre. Kandet være så vanskelig? Finansdepartementet sier at det er mer effektivt å brukeaktivt eierskap enn å trekke seg ut. Men i praksis argumenterer vi med at vi erså små i disse selskapene at det ikke betyr noe. Dette har Bård Vegar Solhjellnå forstått, og klok som han er, har han nå sørget for at regjeringen har sattned et strategiråd for oljefondet, som skal vurdere investeringspraksisen ogvurdere hvordan det skal bli bedre samsvar mellom norsk politikk og fondetsinvesteringer.

Men den mektige statssekretæren i Finansdepartement, Hilde Singsaas, avviserat dette innebærer en dreining i oljefondspolitikken. Hun sier til Klassekampenden 17.januar at oljefondet ikke skal være et instrument i utenrikspolitikken.Hva betyr egentlig det? Business as usual? Mer miljøkriminalitet?

Sannheten er at oljefondet burde være et instrument ien ny global, etisk politikk, med økosystemtilnærming. Fondet er i dag medeier i67 av verdens 100 største kullselskaper og 90 av verdens største oljeselskaper.Disse selskapene sitter på så store karbonreserver at togradersmålet ikke kannås om selskapene utvinner disse. Men likevel vil ikke Norge sette dette påagendaen. Ei heller vil vi slutte å investere i og gjennom skatteparadiser, tiltross for skatteunndragelser, hvitvasking av penger osv., som har svært negativeeffekter, ikke minst for utviklingsland.

Og så har vi vårt eget Statoil. Som fortsatt er inne med sine uforståeligeinvesteringer i Albertas tjæresand. En ny fremtidig, internasjonal lov om«ecocide» ville ha dømt Statoil på basis av de enorme økosystemødeleggelsene deer del av, selv om ikke de er verst i klassen. Men medansvarlige er de.

I Norge har vi råd til å være føre var. Vi har råd tilå ta en lederrolle internasjonalt når det gjelder å bruke vårt pensjonsfond tilå investere offensivt i fornybare energibærere, både i utviklingsland og andresteder.

Hadde vi hatt en egen ombudsmann for fremtidige generasjoner ville dette havært en mer levende debatt. I mellomtiden får vi støtte opp under Polly Higgins’bestrebelser på å få til en nyvinning innenfor det internasjonale rettssystemet.

Men hva om industrien selv var litt mer proaktiv på feltet? Jeg utfordrerNHO-direktør Kristin Skogen Lund til å invitere advokaten og aktivisten Higginsneste gang NHO avholder sin årskonferanse. Til syvende og sist dreier det seg omen ny etikk for næringslivet, hvor vi må strebe etter selskap som har som formålå levere på en tredelt bunnlinje; people, planet, profit. Det blir morgendagensmelodi; hvorfor ikke begynne å nynne på den med en gang?

Når jeg blir pensjonist trenger jeg ikke det glidemiddelet Oljefondet gir megi form av noen tusen ekstra per år, basert på naturødeleggelser – ecocide.

akroglund@gmail.com

 

. Foto:

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus