Den etiske standarden i klesbransjen er ikke god. Tragedien i Bangladesh kan bli et vendepunkt.

I omlag 20 år har prisene på klærne vi kjøper stort sett stått stille. Siden lønningene har økt jevnt og trutt  her hjemme, er klærne blitt mye billigere. De lave prisene er et resultat av at tekstilproduksjonen hele tiden har flyttet til de landene som produserer billigst. Det har en høy pris som de fattigste i verden må betale.

Over 1000 arbeidere er funnet døde etter bygningskollapsen utenfor Dhaka i Bangladesh. Tragedien har naturligvis fått stor oppmerksomhet. Over 50 anerkjente selskap, mange med høy profil i vestlige handlegater, var representert i ruinene. Men det var ikke mange som visste at klærne ble produsert der før bygningen falt sammen.

Kjedene med de meste kjente navnene her hjemme, som BikBok, Dressmann, Cubus, Helly Hansen, Carling og Stormberg, har nå meldt seg på en ordning for åpenhet og kontroll med produksjonen av klær. Registeret skal gjøre det mulig å spore hvor produksjonen har skjedd og under hvilke forhold. Veien frem er nok meget lang. Fortsatt er det de færreste selgerne i klesbutikkene som vet hvordan syerne har det i Bangladesh, Kina eller India - altså de tre største landene på vestlig konfeksjon.

Men tekstilindustriens forflytning til asiatiske land har også gitt resultater lokalt. Norsk bistandspolitikk har ikke vært i nærheten av å løfte levestandarden så mye. Flere millioner kvinner har fått en form for økonomi og selvstendighet. Den industrielle globaliseringen har også positive sider. Håpet er at jakten på det billigste landet å produsere i snart er over, og at etisk standard blir en kvalitet selskapene tjener på.

Forbrukermakten er dessverre svak. Men mye tyder på at stadig flere stiller spørsmål om hvem som har laget jakker og sko de kjøper, hvor det er produsert og under hvilke forhold. Det er bra, og den beste starten for å få til en endring. De store kleskjedene ønsker ikke negativ oppmerksomhet. Derfor er åpenhet og forbrukerpress den beste løsningen.

Boikott og sanksjoner virker mot sin hensikt.