Kontantstøtten skal bort og klimamålene lovfestes. Venstre viser vilje til å bruke sin makt mot regjeringen.

Med sin vippeposisjon i Stortinget betyr Venstre mer enn størrelsen angir. Partiet er tilbake i politikken, med ni representanter på tinget. Det skaper begeistring i landsmøtet som startet i går. Etter å ha oppnådd mye i en omfattende samarbeidsavtale med regjeringen, skjerper nå partiet kravene overfor regjering og utfordrer i tillegg sine venner i Kristelig Folkeparti.

Til Venstre å være, er partiet uvanlig samstemt. Partileder Trine Skei Grande har lykkes bedre enn mange av sine forgjengere med å samle kreftene og utvikle ny politikk. Den er gjenkjennelig Venstre-politikk, altså skole, barnehager og miljø, næringsutvikling, personvern og fattigdomsbekjempelse. På alle kjerneområdene viser lederen at partiet ser fremover.

Kravene som stilles til regjeringen er tøffe i innhold. Men tidsperspektivet er delvis upresist. Klimakravene er harde: Regjeringen får ett år på å lage en klimalov. De to forlikene som er inngått om klima skal forsterkes: Alle nye oljefelt skal ha strøm fra land.

Det er ikke flertall for strøm fra land til alle nye utbygginger på sokkelen. Men innenfor klimapolitikken kan det nok tenkes av Venstre kan presse regjeringen til innrømmelser som vil svi, særlig for Fremskrittspartiet.

Det mest overraskende utspillet fra Venstre er likevel kontantstøtten. Den vil partiet nå avvikle i sin helhet. Støtteordningen er ikke blitt mer populær med årene. Med Venstres nye standpunkt kan ordningen bli avviklet. Innenfor regjeringspartiene misliker mange kontantstøtten, og Arbeiderpartiet og SV er ikke blitt mindre motstandere enn før.

Den politiske spenningen handler om hva dette vil gjøre med forholdet mellom de to støttepartiene, Venstre og KrF. Betyr kontantstøtten at de skiller lag? I så fall har vi en helt ny politisk situasjon både for regjeringen, støttepartiene og opposisjonen. Det betyr likevel ikke regjeringskrise.

Venstre har gitt løfter til velgerne om borglig styre som de må leve med - på godt og vondt.