Håpet om redusert spenning i Øst-Ukraina synker etter hvert som det kommer nye meldinger om væpnede aksjoner i området.

Skjærtorsdag ble den såkalte Genéve-avtalen mellom Russland og Ukraina inngått. Det var etter et historisk møte der representanter fra den russiske og den ukrainske regjeringen satte seg til forhandlingsbordet for å redusere spenningen i den østlige delen av Ukraina. Her har prorussiske separatister okkupert regjeringsbygninger i om lag ti byer, og flere mennesker er drept i militære aksjoner.

Ifølge avtalen som ble undertegnet mellom utenriksministrene fra Russland og Ukraina, og med USAs utenriksminister John Kerry og EUs utenrikssjef Catherine Ashton til stede, skal alle illegale grupper avvæpnes. Okkuperte bygninger skal forlates, og alle som har deltatt i demonstrasjoner skal få amnesti. Gjennomføringen av tiltakene skal overvåkes av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som allerede er i Ukraina. Landet skal også gjennomføre en nasjonal dialog med sikte på grunnlovsreform hvor alle parter og regioner skal få delta. Russland har tatt på seg ansvar for å gi de prorussiske separatistene signaler om å respektere avtalen, slik at tiltakene kan gjennomføres.

Men så langt har lite skjedd. Fortsatt er en rekke statlige bygninger, parker og plasser okkupert. Mest spent er situasjonen i byen Slavjansk, der inntil fem prorussiske separatister skal ha blitt drept i sammenstøt med ukrainske ultranasjonalister.

President Vladimir Putin har innrømmet at de maskerte «grønne mennene» som deltok i aksjonene på Krim, var russiske soldater. Men han har så langt benektet at det samme er tilfelle med de militært velutstyrte, maskerte mennene som står bak okkupasjonene av offentlige bygninger. I går friga imidlertid Obama-administrasjonen bilder og opplysninger som identifiserer en rekke av okkupantene som russiske militære og etterretningsstyrker. Det er liten tvil om at det er Russland som også står bak uroen i de mange byene i Øst-Ukraina.

Dette skjer parallelt med en voldsom antivestlig propaganda i Russland. Verre er det at Genéve-avtalen henger i en tynn tråd.