Gode idéer er verdt å feire. Modige gründere trenger å bli løftet fram. Vi vil bli flinkere til å komme ut av forskningslaboratorier og tenketanker. Vi vil inspirere til nytenking gjennom å vise fram suksesser. Vi vil engasjere bredt. Bli med!

I Trøndelag er det langt mer enn 500 teknologibedrifter. Atmel(arkivbildet) er blant dem. Nå skal de beste hylles. Dette er tema i denne kronikken. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen

Vi er ledere for hver vår institusjon i Trøndelag og vi er Partnere for nyskaping. Det betyr at vi samarbeider for å få fram nye idéer, nye bedrifter, nye løsninger. Det har vi gjort lenge. Det som er nytt er at vi denne våren for første gang samler mye av vår felles aktivitet på fem dager. Vi kaller det en teknologisk vårfest. På denne måten håper vi å bidra til at Teknologihovedstaden skal framstå som nettopp det.

Årlig etableres det omtrent 40 nye teknologibedrifter i Trøndelag. Tall fra Impelloanalysen viser at det per 2013 er 528 slike selskaper, de fleste med adresse Trondheim. Vel 200 av dem er IKT-bedrifter. Størst ruver Q-Free, Atmel og Matiq. De siste årene har 26 og 21 nye IKT-bedrifter etablert seg i regionen.

Mange bedrifter har tatt sine første steg ut i blitslyset under gründernes oscarfest, Innovator. Når vi ruller ut den røde løperen til Studentersamfundet 28.april april, skal det for full sal kåres vinnere i fire ulike kategorier. Unge bedrifter skal kjempe om en prispott på nærmere en million kroner. Den største prisen, Startstøtte, er på 500.000 kroner. Foruten oppmerksomhet, heder og ære, vil det bety verdifull bistand i en bedrifts tidligfase. I år kjemper Mobitroll, Tind Technology og Glucoset om denne prisen. Teknologi fra Glucoset sørger for kontinuerlig måling av glukosenivået i blodet ved operasjoner. Det kan redde liv i en kritisk situasjon. Tind Technology satser på søkemotorteknologi. De har sitt utspring fra forskningsmiljøet ved Cern. Mobitroll kombinerer spill og læring med undervisningstjenesten Kahoot!. Med 1,8 millioner brukere i flere verdensdeler har Kahoot! allerede skapt engasjement.

Spill og læring er også forretningsideen til en av finalistene i forretningsplankonkurransen Take-Off. Med utgangspunkt i dårlige matematikk-kunnskaperhos de unge håpefulle, vil Metis lage spill-verdener der barna leker, spiller og lærer matematikk samtidig. De konkurrer med Canopy fra Vestnes som lager skybaserte IT-verktøy småbedrifter har råd til å kjøpe.

Ung Innovasjonspris er det knyttet stor spenning til. Prisen deles ut av Trondheim kommune og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. 200 000 kroner går til en kvinnelig forsker, oppfinner eller gründer som er fremragende på sitt felt. Påmeldingen har vært rekordstor og tre finalister er klare: Miriam Wennberg, Connect LNG, Ingrid Lonar, AssiStep og Marit Rødevand, Rendra.

Hvordan sikrer vi gode rammevilkår til neste generasjons gründere? Blant annet gjennom å sørge for at morgendagens politikere og ledere har innsikt i og forståelse for sammenhengen mellom kunnskap, teknologi, samfunn, økonomi, og samhandling. Derfor har vi invitert ungdom med lederverv innen politikk, miljøorganisasjoner eller humanitære organisasjoner til Trondheim på fremtidscamp denne helga. 50 ungdommer fra hele landet kommer. Målet er å inspirere til debatt, gi dem faglig påfyll og bidra til fortsatt engasjement i den framtida de nå står på terskelen til.

I tillegg inviterer vi også til ei real arbeidsøkt. Ei arbeidsøkt for toppledere og forskere. Målet er å gyve løs på felles utfordringer og finne løsninger til beste for flere enn den enkelte bedrift eller institusjon. Dette skjer også i løpet av den teknologiske vårfesten.

Arbeidsøktene er motoren i topplederkonferansen. Det blir spennende foredrag i plenum og deretter arbeidsøkter innen områdene: Maritim, marin, olje og gass, byggenæringen og IKT. Hvordan kan forskningsmiljøenes kunnskap på disse områdene skape vekst og konkurransekraft for norsk næringsliv?

Hver gruppe skal ta tak i et uløst problem eller behov, legge en plan for hvordan det skal løses og samtidig legge fram en plan for å bygge varige relasjoner mellom FoU og næringslivet. For første gang premierer vi det beste forslaget. Med en premie på 250.000 kroner, mener vi alvor med å få til varige og forpliktende samarbeid. Et samarbeid vi tror vil gagne samfunnet og næringslivet i regionen.

Samme dag som Topplederkonferansen, åpner NTNU dørene for elever fra videregående skoler i Norge. Nærmere 1200 besøkende er ventet til åpen dag. Her er det studiebyen Trondheim som vil presentere seg, og da passer det utmerket å legge det til en teknologisk vårfest.

Mandag åpner også Technoport 2014. Dette er en internasjonal innovasjons- og entreprenørskapskonferanse. Målet er at forskere, investorer, utviklere, gründere, bedriftsledere og studenter møtes for å skape nye ideer og nytt næringsliv. Technoport varer i tre dager og avsluttes ved å kople teknologi, film og fremtidsmedier. Det skjer i samarbeid med Kosmorama og NextMedia.

Vi vil at dette skal være ei uke full av energi, fag og fest. Et høydepunkt med regionale, nasjonale og internasjonale ambisjoner; for ungdom, studenter, gründere, toppledere og andre nytenkende og nyskapende mennesker. Vi gleder oss!