Britene er splittet etter brexit. Flere er sinte. De unge føler seg overkjørt.

LONDON: «No borders, no Boris!» Slagordene fra en gruppe sosialister overdøver trafikken utenfor 10 Downing Street, den britiske statsministerens hovedkvarter i London. Det er bare timer siden den konservative statsministeren, til tider gråtkvalt, varslet sin avgang noen meter bortenfor. David Cameron er en taper. Vinneren heter Boris Johnson, mannen som dolket sin egen sjef i ryggen og overbeviste britene om å forlate Europa. Det er en historisk dag i Storbritannia. Men flere er sinte.

«I'm pretty pissed off, really», sier den 26 år gamle jusstudenten Luke Steele. Han har nettopp plukket opp en tusj ved minneveggen for den kvinnelige Labour-politikeren Jo Cox. EU-tilhengeren Cox ble knivstukket og skutt i nærheten av Leeds for en drøy uke siden. Drapsmannen ropte «Britain first», navnet på et av landets høyrenasjonalistiske partier, før han angrep. Resultatet i torsdagens folkeavstemning «doesn’t speak for young people», sier Steele, før han skriver «unity over fear» - samhold over frykt – på veggen.

Han har rett: Det var den eldre garde som sendte Storbritannia ut av det europeiske fellesskapet. Ifølge YouGov stemte 75 prosent av velgerne i aldersgruppen 18-24 år for at britene skulle beholde EU-medlemskapet landet har hatt siden 1973. De unge ønsket ingen brexit. Kanskje er de unge også mer tolerante. Luke Steele snakker med frykt og avsky i stemmen om hvordan høyrenasjonalistiske krefter er på fremmarsj i Europa. Av de som bidro til leave-sidens relativt hårfine seier i Storbritannia, var 80 prosent skeptisk til innvandring, ifølge tall fra Lord Ashcroft Polls.

Innvandring har definitivt vært den viktigste beveggrunnen for EU-kritikerne, slo flere kommentatorer og eksperter fast i går. Nigel Farage, den lettere alkoholiserte lederen for det nasjonalistiske UKIP-partiet, var tidlig ute fredag for å proklamere at 23. juni fra nå bør være Storbritannias uavhengighetsdag. At de EU-skeptiske velgerne også er innvandringskritiske, betyr imidlertid ikke at halvparten av britene er blitt høyreekstreme.

Høyreekstrem er ikke taxisjåføren Bobby Gery (54). Han ønsker seg Londons muslimske Labour-borgermester Sadiq Khan som ny statsminister. Dagens Labour-leder Jeremy Corbyn er «a waste of space», sier Gery, mens den mørke drosjen svinger ut i veien ved Victoria station. I går signerte flere tusen et opprop for at Khan skulle erklære Londons uavhengighet fra Storbritannia og søke eget medlemskap i EU, ifølge avisen London Evening Standard. Men drosjesjåføren Bobby Gery stemte for å forlate EU.

Og hva føler han nå, når seieren er et faktum? Litt nervøs, må han innrømme. Få hadde forutsett at leave-siden faktisk ville få et flertall. Heldigvis stemte Gerys kone for fortsatt medlemskap, slik at husholdningen gikk i null. Hva han synes om David Cameron, George Osborne, Boris Johnson? De har ikke peiling på hvordan vanlige folk lever, slår han fast. «Not a clue». London er forresten en boble, sier han. Det er ute i distriktene at folk virkelig har problemer. Og innvandring? «That’s the big problem».

Børsene stupte og pundet svekket seg mer enn på over tre tiår da valgresultatet var klart i går. Finansmediene rapporterte om frykt og kaos. Men i 20-tiden lå den britiske hovedstaden badet i kveldssol, om enn med tunge, svarte skyer i horisonten. Big Ben strålte, mens Winston Churchill strakk seg som en skeiv, forvokst dverg på sokkelen i Parlament Square. Kanskje er også fremtiden lysere enn mange vil ha det til. Boris Johnson, som har Winston Churchill som sitt store politiske idol, lovet i går britene at gode tider vil komme. Men mange er skeptiske – og flere er sinte.

Brexit har splittet britene. Og det har splittet Europa, der debatten allerede har begynt å rulle om en Frexit eller en nederlandsk utmeldelse. Det gjenstår å se om regnet snart kommer.

Tod Bradbury (22) og Luke Steele (26) besøkte minneveggen for den drepte Labour-politikeren Jo Cox.
Vi er ute, konstaterte Daily Mirror fredag.
Taxisjåføren Bobby Gery ønsker seg Londons muslimske Labour-borgermester Sadiq Khan som ny statsminister.