Den dagen ingen irriterer seg over oss, gjør vi ikke lenger jobben vår. Likevel ber jeg dere heie på oss.

2016, vårt 250. år, er et år fylt av kontraster. Jeg er stolt over mye av det vi har fått til dette året. Vi er kåret til årets avis, vi har fått et Skup-diplom, som best kan sammenlignes med sølv i NM i journalistikk, og vi har flere abonnenter enn vi hadde for et år siden. Vi føler vi har lyktes på mange områder.

Samtidig er ikke alt like lystelig. Torsdag denne uken holdt vi et allmøte i Adresseavisen. Der fortalte vi alle våre medarbeidere at vi skal spare 60–65 millioner kroner i 2017. Vi har gitt tilbud om gavepensjon og sluttpakker til alle våre ansatte. Flere må gå.

På mange måter føles det litt urettferdig at vi står der vi står i dag. Men utfordringen vår handler ikke om at folk har sluttet å lese oss og den handler ikke om at folk ikke lenger er opptatt av nyheter. Den handler først og fremst om knalltøff konkurranse fra internasjonale giganter som spiser seg inn i det norske annonsemarkedet.

LES OGSÅ: Nordmenn mest villige til å betale for nettaviser

Situasjonen er ikke unik for Adresseavisen. Samme dag som vi hadde allmøte, varslet Aftenposten at 40 redaksjonelle medarbeidere må gå. Dagens Næringsliv, VG, TV 2 og Bergens Tidende har enten gjennomført eller varslet kutt i år.

Omstilling gjelder selvfølgelig ikke bare mediehusene. Teknologi og nye konkurrenter slår ut i mange bransjer, for eksempel i oljenæringen.

Men det er min påstand at vi spiller en spesiell rolle i samfunnet, og at den rollen er større enn arbeidsplassene og de direkte økonomiske ringvirkningene vi skaper. Frie, uavhengige og uredde medier er en hjørnestein i et moderne demokratisk samfunn. Derfor er det et problem om redaksjonene blir for svake til å oppfylle oppdraget sitt.

Jeg tror det er behov for et sterkt mediehus som passer på at ingen misbruker makten sin. Jeg tror det trengs noen som kan hjelpe folk med å rydde opp i den enorme mengden av informasjon som svirrer rundt, noen som kan gi nyheter du kan stole på. Jeg tror mediehusenes rolle er viktigere enn noensinne.

Derfor kommer vi til å jobbe hardt for å sikre at Adresseavisen også i fremtiden er et slagkraftig mediehus. At vi også i fremtiden skal kunne glede, irritere og skape debatt i Midt-Norge. At vi skal avsløre maktpersoner som tar seg til rette, at vi skal dele gleden over nok et seriegull til Rosenborg og at vi skal være tett på problemstillingene som betyr noe for folk i hverdagen.

Derfor gjør vi en del nye grep nå. Vi flytter kontoret vårt på Levanger til Steinkjer, for å komme tettere på en del av beslutningene i det nye Trøndelag. Vi kommer til å bruke mer krefter på å dekke teknologi og nyskaping tettere, for det er faktisk det som er den nye oljen. Og vi kommer til å velge bort enkelte av tingene vi gjør i dag, for å sikre at vi har nok krefter til å dekke det vi mener er det viktigste.

Vi kommer fortsatt til å prioritere store ressurser inn i den grundige og dyptpløyende journalistikken. Vi kommer til å dyrke de sterke meningene enda tydeligere. Vi skal fortsette å skape debatt og engasjement.

Men vi klarer ikke dette alene. Skal vi lykkes, trenger vi deres hjelp. Og derfor er det denne gangen vi som ber dere om å heie på oss. Av og til er dere kanskje rykende uenige med det vi skriver på lederplass. Av og til kan dere irritere dere over at vi ikke dekker noe enhver idiot burde skjønne er viktig. Og av og til er det ingen tvil om at vi bommer, at dere har rett og vi tar feil. Men det er også slik at den dagen ingen irriterer seg over oss, er vi blitt ufarlige. Da gjør vi ikke jobben vår.

Jeg tror denne regionen blir fattigere uten Adresseavisen. Jeg tror det fortsatt er behov for oss. Dere fortjener et sterkt mediehus, så skal vi gjøre det vi kan for å gjøre oss fortjente til dere.

LES OGSÅ: Adresseavisen er kåret til Årets avis